PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ventil za kopalniški radiator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V prilogi sta sliki, ki prikazujeta kako je priključen kopalniški radiator. Preden vprašam vodovodarja bom vprašal tukaj. Zakaj tak način priklopa oziroma tak ventil, ki ima dovod (na desni strani ventila) in odvod (na levi strani ventila). Ima vijak za nastavitev (na levi), vendar v nobeni od poziciji vijaka radiator ne greje dobro in tudi zelo počasi pridobiva na temperaturi.

Po mojem mnenju bi bilo bolje, da bi bil odvod posebej, torej na levi strni radiatorja. Prosim za mnenje...ali je jaz ne razumem delovanje vgrajenega ventila.

Priložene datoteke
.jpg   niko1.jpg (Velikost: 81,26 KB / Prenosi: 1074)
Še dodatne informacija:
-radiator je bolj topel spodaj na desni strani

Ali je možno da je upor radiatorja/ventila takšen da ga topla voda ne premaga?
Ce prav razumem gre to za mesalno enoto. Imas dovod in odvod zdruzen in regulacijo...naprej gre pa zgolj po eni?

Imas mogoce enocevni sistem napeljan po hisi?
Tako ja. Ne, je dvocevni.
Ventil in priklop na desni je čisto ok kot mora bit.
Za kaj greje samo spodnji del radiatorja je lahko več stvari:
vodovodar je obrnil forlauf in riklauf, v radiator ni vstavil cevke, v radiatorju je zrak, na termostatskem ventilu je obrnjeno na enocevni sistem.

Odzrači, preveri ob strani kjer imaš poleg nastavitve on/off še nastavitev (inbus) enocevni/dvocevni. Obtočno črpalko na max in zapri ostale radiatorje v hiši. V 10min mora bit vroč tudi zgoraj.
Z ventilom ni nič narobe (FAR art. 1436 / eno-dvocevni)! <!-- m --><a class="postlink" href="https://goo.gl/K4NJNi">https://goo.gl/K4NJNi</a><!-- m -->
Ventil predvideva, da je dovod na levi, kajti termostatska glava je vedno na povratku.
Običajno pa je v praksi, da inštalaterji večinoma dovod naredijo na desni strani.
Mislim, da je tu problem.
(5.1.2017 ob 23:01)ghangi Napisal: Z ventilom ni nič narobe (FAR art. 1436 / eno-dvocevni)! <!-- m --><a class="postlink" href="https://goo.gl/K4NJNi">https://goo.gl/K4NJNi</a><!-- m -->
Ventil predvideva, da je dovod na levi, kajti termostatska glava je vedno na povratku.
Običajno pa je v praksi, da inštalaterji večinoma dovod naredijo na desni strani.
Mislim, da je tu problem.

Pozdrav, jaz ima menak problem. Mešalni ventil je prikljopljen kot je prikazano v sliki.
V radiator ne pride topla voda. Do ventila je topla, potem nič več. Kaj bi bilo narobe.

Priložene datoteke Predogledne slike

Da ne odpiram nove teme, bom vprašal kar tukaj, ker imam podoben problem kot avto teme.

In sicer, kopalniško lojtro imam preko povratnega voda povezano z talnim gretjem. Jasno mi je, da je problem v prevelikem hidravličnem uporu in zato talno ne greje kot bi moralo, tudi na lojtri se komaj čuti da greje, sistem je odzračen, grejemo se s toplotno črpalko.. Je pa zanimivo, da imajo tla po vsej kopalnici enako temperaturo, ne čuti se da bi bil kak del čisto mrzel.

Pričakoval sem, da se bo kopalnica bolj segrela, glede na to je položeno talno gretje. Sicer se pa ogrevamo z radiatorji in v njih spuščamo med 30 in 35 stopinj.

Zanima me kaj je funkcija tistega ventila, ki je označen na sliki?
Bi povečal pretok, če bi odstranil termostatsko glavo in jo zamenjal z navadno?

Priložene datoteke Predogledne slike

Ventil označen z rdečo ti definira pretok čez bypass.
Tako kot imaš vezano mora biti zaprt, oziroma pretoka skozi bypass ne sme biti.
Dva posta višje imaš presek takega ventila in opis.

Če boš odstranil termostatsko glavo bo pretok na polno odprt.

Za talno pa najprej preveri kakšen je sploh pretok čez talno. Nekje mora biti omarica z indikatorjem pretoka.
@fizikalec15 hvala za odgovor.

Sem gledal opis ampak ga nisem najbolje razumel. Izvajalec mi je rekel, da s tem ventilom reguliram koliko tople vode gre v lojtro in koliko v talno. Tako da sedaj je bil odprt nekje na polovici. Ga bom zaprl, pa da vidim kaj se bo zgodilo.

Žal nimam nobene omarice, kjer bi videl pretoke. Ena veja gre v lojtro od tam pa v talno, kopalnica je velika 10 m2.
Nekje že mora biti razdelilec, kjer se odcepijo radiatorji.
Drugače pa  35 stopinj ni ravno veliko za radiator ali lojtro.
V našem primeru je 35 stopinj dovolj, ker smo hišo energetsko obnovili.

Sem zaprl tisti vijak, pa razlike ni.
Bom odstranil še termostatsko glavo. Je potrebno kaj prej narediti, da ne bo poplave?
Iskanje po temi