PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Izravnava tal večih prostorov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni forumaši.

Prenova 4 sobnega, 95 m2 velikega stanovanja bo obsegala tudi izravnavo tal pred polaganjem vinila. Po mojem preračunu bo potrebno okrog 0,5 cm izravnave po 3 sobah, 1 shrambi, predprostoru in večji kuhinji z večjo dnevno sobo (skupni prostor brez prehodov). 

S samorazlivno izravnalno maso sem do sedaj delal dvakrat, ampak vedno v manjših prostorih in na manjših kvadraturah, tako da sem izravnavo delal po celotnem prostoru naenkrat (v istem dnevu). Ker pa gre v tem primeru za večjo kvadraturo in večje število sob ne vem kako se naj lotim zadeve, saj se bojim, da se mi bo ulita masa sproti sušila, ko jaz (in pomočnik) ne bom utegnil dovolj hitro mešati izravnalne mase in je polivati po prostorih tako, da se ne bo razlivala preden bom dosegel teh 0,5 cm po posameznem prostoru (kuhinja + dnevna soba sta skupno cca. 30 m2. Zdaj je podlaga estrih, ki ni dovolj raven in je tudi poln milimeterskih krast od lepila.

Ali naj maso razlivam v istem dnevu po celotnem stanovanju ali pa si lahko zadevo poenostavim in delam po prostorih? 
V drugem primeru mislim recimo sobo po sobo (ali pa po 2 skupaj) in da med prostori naredim neko oviro (npr. lesena deska ali kos stirudura) do koder se bo masa lahko razlila, preko pa ne. V tem primeru me skrbi, kako bom naslednji dan, ko bo določen del suh in trden, ujel točno isto višino novega ulitja in že strjenega dela. Se da tukaj delati na mm natančno, da ne bo na prehodih (strjeno in na novo ulito) zobov?
Na tleh bo položen vinil.

Hvala za svetovanje.
Iz prve roke. Imel sem podobno površino, kupil sem največje plastično vedro v Bau..., močan mešalnik, dvakrat zamešal maso, ravnal z daljšo letvijo, uporabljal valj za mehurčke in v dobrih dveh urah je bilo vse gotovo. Debelina je bila tam 2-3mm. Ko se je posušilo se je tu pa tam opazil kakšen hribček ki sem ga previdno zravnal z diamantno brusilko.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Pri nas enako kot pri @dragoF.
imeli smo cca. 100m2, dvakrat po 50m2. Zelo veliko vedro, skoraj že bolj sod in mešalnik. Za dva delavca dela ene 2-3 ure, masa je itak čisto tekoča, samo z gladilko z zobmi(nevem kako se temu reče previlno) se jo raztegne in je.
Hvala obema za odgovore.
Tudi sam imam 75 litrski hobuk, v katerem nameravam mešati izravnalno maso. A si nekako ne predstavljam postopka, kjer bi naenkrat vlival maso po celem stanovanju. Namreč, če si predstavljam, da v velik hobuk zmešam 2 x 25 kg samorazlivne izravnalne in to vsipam v začetnem prostoru pri robu, se bo ta masa razlila po celotnem prostoru in se bo začela ob pripravi drugega hobuka (cca 10 minut) že trditi. In če bom potem zraven ulival novo maso, se bo ta prelivala prejo že strjene.

Kako sta se pa lotila vlivanja? V sredini sobe? 
Ni mi jasno kako bom 27 vreč (tako imam preračunano) izravnalne uspel dovolj hitro vlivati, da se ne bo tista vlita sproti trdila.
Mislim da smo mi mešali kar več kot 2 žakla..
Začeli smo v najbolj oddaljenem vogalu in potem proti vhodnim vratom..
Masa se ne začne strjevati takoj, pa tudi 10min ne rabiš da zamešaš novo mešanico če ravno ne delaš sam vsega..
Jaz sem mešal 4 vreče naenkrat. Estrih sem pred tem dobro premazal s emulzijo, kar je tudi upočasnilo strjevanje izravnalne mase. 5mm je kar konkretna debelina izravnalne mase in mislim, da se ne bo tko hitro strjevala.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Takšne količine pa nisem pričakoval, da bom sploh lahko mešal. Najbrž pri 3-4 vrečah naenkrat gre hitreje in se ne suši tako hitro. Sklepam, da bo tisti 75 litrski hobuk iz Bauhausa dovolj za to (glede na to, da je to največji, ki ga imajo. Večja je le še tista zidarska kad)

DragoF, hvala za nasvet glede emulzije, ta bo prišla še kako prav.  In resnično upam, da se ne bo tako hitro strjevala.

NeRo, se pravi je najbolje začeti nekje v kotu prostora. Jaz sem bil mišljenja, da bi začel v sredini, kar pa zdaj ko pomislim malo bolje, ni ravno logična izbira.

Še vpašanje za oba: kaj je bilo treba veliko dela z izravnavo te mase ali se več ali manj sama porazdeli v ravnino? 
Ker je bila omenjena daljša letev za ravnanje. Roke za ravnanje ravno nimam, zato me skrbi ali je treba dobro vleči to maso po površini ali pa jo je treba le potiskati sem in tja, da se porazdeli po površini

Kako pa je s prediranjem mehurčkov z metlo? To bolj ali manj pikamo v maso ali se tudi z metlo vleče sem in tja?
Iskanje po temi