PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vezava toplovodniga kamina in sanitarne toplotne na talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Renoviram hiso komplet. Imam toplovodni kamin 22kw od tega gre 14kw v vodo 8 v prostor, ter ima 80l kotel za vodo. Imel bom okrog 170m2 talnega in 4 radiatorje po enga v dveh kopalnicah in po enega v kleti in garazi, zdaaj preracunali so mi da rabim 600l zalogovnik vode. Ker zelim, v kurilni sezoni ogrevati tudi sanitarno vodo z kaminom zelim vzeti 800l zalogovnik z potopljenim bojlerjem(200l) z enim izmenjevalcem, ker bi vezal nanj stč(200l), katera bi v kurilni sezoni samo dogrevala za sanitarno, izven pa sama. Kamin bi prvo preko zalogvnika grel talno, visek v sanitarno in, nato visek v radiatorje.Prosil bi , za shemo vezave z pumpami, ventili, varnostnimi ukrepi, kaksno regulacijo, krmilje potrebujem da bi tak sistem deloval in, ce se mi to sploh splaca delat in ali raje naredim kamin samo za talno in za sanitarno samo stč. Rad bi si izracunal priblizne strosje ene in druge vezave.Hvala za odgovore
Shocked 
Po prebranem mislim da moraš najprej premisliti nekaj stvari-glede na prostornino ogrevanja +2 kopalnici + sanitarna voda +... računaj da boš dežural pri kaminu(nalaganje drv in čiščenje pepela) razen če imaš vrhunski kamin čez 80% izkoristka, pa tudi tega bi moral pogosto nalagati,če imaš kamin v stanovanju boš imel čiščenje na dnevnem redu.600l zalogovnik je takorekoč nič za takšno kvadraturo ,imeti bi moral vsaj 1700l z vgrajenim bojlerjem najbolj pa še več,razen če nimaš prostora za večji zalogovnik. bolje bo da vzameš navadni zalogovnik in STČ,katero pozimi filaš z kaminom ,poleti pa na elektriko,saj so zalogovniki z vgrajenim bojlerjem precej dražji. Zalogovnik je vsekakor nujen tudi pri kaminu,večji je ,večja je avtonomija ,ko ne rabiš kurit. Vsekakor je stvar  dobro za premislit,da ne boš čez čas spet nekaj menjal in dodajal,saj se ogrevanje dela za 10+ let.LP
Uf, daj ga ne srat. Vsak, ki si je napravil kurilnico v dnevni sobi je kaj hitro preklel to svojo nepremišljeno idejo. Poleg svinjarije, prahu, nošenje drv v stanovanje... računaj, da imajo vsi kamini primarni poudarek na vizualnem učinku, kar pomeni še precej slab izkoristek.
Če želiš sam sebi in tvojim dobro, montiraj v dnevno navaden toplozračni kamin, katerega boste zakurili takrat ko bo vam pasalo, v kotlovnico pa kotel na poljubni energent ali TČ.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala, ampak kamin ze imam, 22kw 14 gre v vodo 8 v prostor, glede zalogovnika so mi preracunali, ki so mi ga prodali, imam robiren , kjer je 84 izkoristek, gledal sem tudu od nordice, kjer so mi ponudili 14kw kamin za to prostornino in 300l zalogovnik, tako da nevem. Proatora tudi nimam za kaj dosti vecjega od 800l. Kar se tice kurjenja ni problem. V hisi, kjer zdaj stanujemo, imamo v vsakem nadstropju 3kw kamin in je se na trenutke prevec. Kvadratura pa 220. Kar se tice radiatorjev, bi bili samo za visek tople vode. Kopalnice so ze vstete v to kvadraturo.
Prosil bi za odgovore primerne vprasanju. Vem kaj prinasa kamin, imam drva, ni mi jih problem delat, se najmanj v dnevno prinsti in potem se v kamin dat. Prosil sem, ce mi lahko kdo pomaga okrog sheme te vezave, ter potrebne komponente le te.
Hvala
Lp
Jaz imam enako mnenje kot ti je napisal sassapo. Močno ti odsvetujem zamišljeno idejo. V kolikor pa ga boš vgradil. Pa boš ugotovil, da papir vse prenese

Predvidevam da kamin nima neke "pameti" za; ogrevanje po vremenski krivulji (in sobnem korektorju.) 
Zato najprej izberi pamet (SW),  ki bo kompatibilen s tvojimi zeljami. 
Predvidevam da bo seltronov wdc 20 dovolj. Edino ne vem katero shemo. Ce n bi imel dveh krogov, potem 414b tako pa ....
Ce bos veliko casa doma, potem ne rabis velikega zalogovnika. 800l se tudi meni zdi popolnoma dovolj. Bos pac zjutraj in zvecer kuril v hudem mrazu. Tudi ne vem zakaj bi ga montiral z vgrajenim bojlerjem, ce pa misliš imeti stc. Na stc pripeljes kotlovsko vodo in ogrevas stc s kaminm.

Kaj to pomeni da ima kamin 80l kotel za vodo. Kaksno vodo? Kotlovsko, Al bojler (pitno) predvidevam da kotlovsko.

Kaj to pomeni da ima kamin 80l kotel za vodo. Kaksno vodo? Kotlovsko, Al bojler (pitno) predvidevam da kotlovsko.

Kupis Kpl wdc 20, vezavo narediš po shemi 423e, varovanje kamina izvedes z ACC40 (lahko tudi SCC40 in avc05?) Potem pa se dodas obvezne pritikline v obliki ekspanzij, cepalk, nepovratnih ventiliv, varnostne grupe (ventilov....).

Se pa strinjam z ostalimi  
Kurjenje v dnevni za celo hiso pomeni suzenj čiščenju, ali pa svinjarijo v bivalnem delu. 
To se sam odloci. Brez dobrega sesalca za pepel ( na drugi lokaciji po moznosti!) Si ne predstavljam tega. 
Zato ker sem cetrt stoletja prezivel ob štedilniku in krušni peči. Sedaj imam v kleti kurilnico in me ne mika da bi v hisi se kje drugje imel drva. Sploh zato ker tudi drobiz in 3 klaso drv kurim. 
Mi je pa tvoj nacin kurjenja vsec sicer, ker tudi sam rad gledam in praskam okoli ognja. Ampak v bivalnem prostoru prinese to umazanijo s seboj. Wink

Priložene datoteke Predogledne slike

Sonce naj sveti vsak dan!
Najlepsa hvala hanzi. To sem potreboval. Ne nima el. in to sem zelel vedeti, kaj mi lahko regulira zadevo. Glede stc in potopnega pa imate vsi prav. Pustimo prah pri miru?
Pa a ne bi vseeno to zmontiral z kakšnim mojstrom vodovodarjem , da ne bo potem dodatni zapleti in stres. Jaz bi imel na vikendu tudi tako ogrevanje, sedaj imam toplozračni kamin v kuhinji , tam je 35c lahko , v dnevni je pa 17c . Imam pa inštalacijo za radiatorje montirane, tako da ko crkne ali ko se odločim kupim toplovodni kamin in povežem na radiatorje
Kakorkoli, če si odločen, da boš imel takšen način ogrevanja, ti vsekakor svetujem največji zalogovnik, ki ga dobiš v prostor. Med 800 in 1000L v ceni skoraj ni razlike, vse ostalo pa košta popolnoma enako.
Definitivno imej ločen bojler, ki ga bo izven ogrevalne sezone ogrevala STČ, v ogrevalni pa kamin.
Potreboval boš: ladomat, mešalni ventil z motornim pogonom 2x (radiatorji in talno)
Črpalke 4 kos (talno, radiatorji, bojler, zalogovnik) tipalo dimnih plinov za vklop in izklop črpalke ladomata, potreboval boš tudi pamet. Pri nas je najbolj zastopan Seltron, lahko pa izbereš tudi kaj drugega. jasno je še tukaj kup montažnega materiala. Kakorkoli, če se boš tega lotil sam, dobro premisli predno boš kaj naredil, da ne boš potem podiral.
Svetujem ti, da najprej nabaviš krmillje primerno tvoji situaciji. Vsako ima možnost več shem vezav, izbereš tisto, ki je tebi najoptimalnejša in narediš po njej.
Če nisi vajen, bo pa bolje, da zadevo prepustiš mojstru, zadeva namreč ni čisto enostavna.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala sassapo. Zadevo bo mi montiral vodovodar. Bratranec prodaja vse za ogrevanje, hlajenje, vodo...., zelel sem samo vedet kaj je potrebno za tako vezavo, da mi naredi predracun za te stvari. Trenutno sem komaj pri ometih, se izravnava, talno in tlaki pred. Se 1x hvala za izcrpen odg.
Iskanje po temi