PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Sprememba v trofazni priključek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A morda kdo ve, koliko je strošek Elektru za spremembo iz enofaznega v trofazni priključek? Predvidevam, da je že strošek s papirologijo. Na Elektru so mi samo preverili in do omarice je že speljan kabel, ki bi trofazni priključek omogočil, moram pa seveda oddati še vlogo za soglasje. Se je morda kdo s tem že ubadal, moram plačati le nov števec ali še kaj več?
Okoli 800 do 900eur.
Pa mislim da rabiš še meritve hišne inštalacije.

Lp
Oddal si vlogo za soglasje za priključitev za povečanje priključne moči in prehod na trifazni sistem. Elektro ti bo sedaj poslal soglasje, kjer bodo zapisane vse zahteve. Ko boš to dobil, ti bo marsikaj bolj jasno in tudi vprašanje na forumu boš lahko bolj natančno definiral. Mi na forumu niti ne vemo, katera elektrodistibucija je pristojna, niti kakšno je obstoječe stanje.
Na prvo žogo pa. Če je sedanja priključno merilna omarica na ustreznem mestu, potem boš imel strošek zamenjave števca, varovalk in kabla od števca do tvojega razdelilnika ter priklop. To bi lahko bilo ca 500 evrov. Če pa bo zahteva, da se priključno merilna omarica kam prestavi, pa je lahko strošek tudi 1000 evrov ali celo več.
Kaj pa prevezava obstojece omarice na 3F? Verjetno elektricar tega ne bo zastonj delal ... Pa meritve bodo tudi nujne, ce se ne motim.
Si bom sposodil temo.

Mogoče kdo ve, kakšne so zahteve Elektra Primorska za dovodni kabl? Koliko preseka (mm2) za 3f priklop.

Lp
Da še sam postavim vprašanje glede števcev?
Omarica zunaj po predpisu v njej dva števca na isto ime.
Eden števec je enofazni drugi je trofazni.
Enofaznega bi ukinil ,sedaj je vprašanje ali bi spodnje stanovanje priklopili na tega drugega trofaznega direktno ali ne?
Nekje sem zasledil da baje na števec lahko grejo samo ene žice?
Do notranjih varovalk gre kabel kot za tri faze,bi pa se notranje varovalke potem prevezale na tri faze. Prosim za kakšno informacijo pred odhodom na elektro da me ne obračajo po vetru.
Lp
Objavil matjaz89 - 10 ur nazaj "Si bom sposodil temo.Mogoče kdo ve, kakšne so zahteve Elektra Primorska za dovodni kabl? Koliko preseka (mm2) za 3f priklop."

Če gre za priključni kabel do števca, potem je minimalni presek Al 25 mm2, če je radialni priključek oz 70 mm2 ali več, če gre za vzankanje.
Kabli od števca do električnega razdelilnika so odvisni od priključne moči oz. jakosti glavne varovalke. Ker Elektro običajno ne pusti priklopiti zaščitnega vodnika, je v primeru TN sistema ozemljevanja najmanjši presek Cu 10 mm2, v primeru TT pa običajno 6 mm2 (lahko tudi manj, če glavna varovalka ni večja od 20 A). Presek tega kabla pa ni v pristojnosti distribucije ampak projektanta el. inštalacij (se pravi posledično investitorja).

Objavil tona gas - 10 ur nazaj "Da še sam postavim vprašanje glede števcev?

Omarica zunaj po predpisu v njej dva števca na isto ime.
Eden števec je enofazni drugi je trofazni.
Enofaznega bi ukinil ,sedaj je vprašanje ali bi spodnje stanovanje priklopili na tega drugega trofaznega direktno ali ne?
Nekje sem zasledil da baje na števec lahko grejo samo ene žice?
Do notranjih varovalk gre kabel kot za tri faze,bi pa se notranje varovalke potem prevezale na tri faze. Prosim za kakšno informacijo pred odhodom na elektro da me ne obračajo po vetru."

Od števca gre vedno samo en tokokrog (3- ali 1-fazni). Povezavo dveh po etažah ločenih el. inštalacij narediš s "šivanjem" el. razdelilnikov. Se pravi od števca do 1. el. razdelilnika gre dovodni kabel potem pa brez podvarovanja direktno iz zbiralnic na 2. el. razdelilec, kabel enakega preseka. Če presek zmanjšaš, moraš drugi kabel priključiti preko ustreznih varovalk.
Iskanje po temi