PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Regulacija TČ - obstoječa peč na trda goriva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V obstoječi sistem ogrevanja(peč na trda goriva, zalogovnik, vremenska regulacija, brez notranjega termostata, so termostatski ventili) smo postavili TČ. Le- ta brez problema ogreva sanitarno vodo, z ogrevanjem se pa zaplete. 
V treh tednih je delala natanko 6 ur, čeprav je nastavljena tako, da naj bi začela ogrevati, ko zunanja temperatura pade pod 15°C(pa je bilo večkrat pod 10°C). 
TČ je vezana na zalogovnik, ta pa naprej v sistem. Sedaj pa vprašanje: katera regulacija mora vse skupaj krmiliti?
Peč je ostala, ker pri delu ostajajo odpadki, ki jih skurimo.Vse skupaj vodi TČ ali v kombinaciji z obstoječo regulacijo(seltron)? 

Prosim za resne odgovore. Hvala.
Dve pameti nikoli ne naredita kaj pametnega!
Kaj in kako je vezano in katera TČ?
Brez vseh podatkov o opremi in vezavi kotlovnice ne bo odgovora, vsaj uporabnega ne.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Torej...

Črpalka je Thermia atec 13. Vezana je na zalogovnik, tako da naj bi grela gornjo tretjino le tega. Seltron SGC13 z zunanjim senzorjem temperature je vse skupaj prej lepo krmilil brezhibno. Dodatno je monter montiral še SGC16H(nimam pojma zakaj?). Kam, kako je vezano, ne vem.
Ima pa TČ tudi svoj senzor temperature tako da sta dva(???) vezana v sistem, a to najbrž ni problem. 
Zakaj sedaj, ko temperatura pade pod 15° črpalka ne vklopi in ogreje zalogovnika ter potem naprej.... ne vem.
In kakšno imas temperaturo v zalogovniku?
Kar monterja poklici na zagovor.
Kdo pa po tvoje vremexnko krmili regulacijo pri tebi? 
Ker temu ni namenjen ne sgc13 niti drugi sgc. Tc najbrz ima vremensko, ampak kaj je v njej nastavljeno pa ve monter in Bog. Mi zagotovo ne.
Sonce naj sveti vsak dan!
@Hanzi, ni potrebe po takšnem tonu odgovora. Temperatura v zalogovniku je trenutno manj kot 40 stopinj. Ko je bilo prejšnji teden pod 10°, je bila temperatura v zalogovniku 20°, kar ni normalno. Monter je bil že n krat na zagovoru, pa če bi kaj uredil, ne bi sedaj tole brali. Vse kar je, malo pobrska po TČ, pravi da je pretoplo in svetuje opazovanje. Do kdaj, do spomladi, ko ne bo potrebe po ogrevanju?

Kaj je nastavljeno na vremenski pomoje tudi Bog ne ve, monter pa še manj.

In ja, SGC 13 v kombinaciji z zunanjim senzorjem temperature je lepo peljal ogrevanje peči na drva, če verjameš ali ne.
In kdo je ta monter? Uradni zastopnik za Thermia je Atlas. Pokliči njih in naj zrihtajo. 

Primi v roke kaka navodila od thermie in študiraj malo, da boš sploh vedel kaj si kupil in kako je kaj nastavljeno vsaj na tč.

Imaš lahko dva problema. Ali nastavitve niso ok. Ali je kaj čudno zvezano vse skupaj. Če ne poznaš niti nastavitev tč potem ti tle nimamo kaj pomagati, razen da se morda zmeniš s kakim monterjem iz foruma.
Sr opravicujem ce se pocutis užaljeno, ampak ce monter ne zna resiti problema na licu mesta, si forumas ki bi to resil na osnovi tvojih dosedanjih podatkov zasluzi Nobelovo nagrado. Pa si spet užaljen.
Zakaj nobelovo nagrado?
1.Ne najdem navodil od sgc13 na spletu, ampak sgc od seltrona so diferenecni regulatorji. Po stevilki sodeč predvidevam da podpira regulacijo ene crpalke (ventila) in treh temperatirnih tipal.
Zakaj ti je dodal se en sgc16h nimamo pojma tudi mi ne.
https://www.seltron.eu/kategorija-izdelk...torji-sgc/
Sam imam 26, recimo da imam pogojno naštudiranega v 8 letih uporabe. Kako imas ti vezano in "frizirano" da ti deluje vremensko, nimam pojma.
Vremenske regulacije imajo pri seltronu oznake wdc wxd in kxd
https://www.seltron.eu/kategorija-izdelk...gulatorji/
2. Nimamo niti pojma kako imaš vse skupaj hidravlicno povezano.
Ko bi vsaj shemo narisal ali pa dal nekaj slik kurulnice.
3. Priznam, nimam pojma glede nastavitve TC. Zato tu ne bom pameten. Ampak nekje se najbrz dajo nastavit zeljene temperature zalogovnika, ce ze nimas nastavljeno po vremenski.
4. Objavi ime monterja, da ne bodo/mo se drugi na mrzlem kot si ti. Ce ni sposoben povezati in nastaviti tc ( ker je predlani pasel ovce na Sar planini, lani pa prodajal sladoled na Bledu) naj dobi nekoga ki zna oziroma zahtevaj kupnino nazaj in naj odpelje tc kamor zeli.
Jutri pride ohladitev, za konec tedna bos v bundi v hisi.
Pa da se vrnem na tvoja vprasanja.
1. Vse skupaj bi morala krmiliti TC. Sgc po mojem mnenju lahko.odstranis iz sistema.
Ker najbrz zna tc krmiliti en? ogrevalni krog preko zalogovnika in bojler

Ps:poigravam se z montazo tc v nek objekt v vrednosti dobrih 10k€ kot mennjava za elko. Inel sem tri/stiri oglede. Vsak nekaj svojega predlaga, precej različni predlogi. Ce si popolni laik te lahko vsak pelje lulat. Ali z lepim nasmehom in lepimi besedami ali pa z nizko ceno. Ker vse ali vsaj vecino placas vnaprej obicajno , potem z "lepo" besedo pri takem najveckrat ne dosezes nic.
Ok.... užaljen gor ali dol... dejstvo je, da bi človek pričakoval, da bo zadeva delala, kot je bilo dogovorjeno. 
In ne, monter ni pasel ovc ali prodajal sladoleda. Pristni domačin, inštalirat z 20+ let prakse.
Če sem bil glede Seltrona v zmoti, da je vremenska regulacija, sem pač bil, a je delal v povezavi z senzorjem brezhibno. Nisem iz te stroke, da bi vedel, kakšna je katera regulacija in kako mora biti vezano. 

In ja, hvala za odgovor na vprašanje. Pošljem dopis na Atlas, v kolikor zadeve skupaj z monterjem v prihodnjih, hladnejših dneh ne uredijo, naj kar odpeljejo vse skupaj.
Tudi meni pristni domacin s 30 letno prakso ponuja tc on off 19kw (najbrz nek kitajski klon ) z antifrizom v celem sistemu, bojlerjem in zalogovnikom na radiatorjih. Pa je cena konkurencna , samo ko ga poslusam kako bi on ogreval bojler preko zalogovnika (se pravi zalogovnik stalno vsaj na 40+)  mi ideja ne disi vec. Al sem v zmoti ali nisem pa bi morala povedat njegova konkurenca (ala sassapo). 
Kolikor sem na temo tc prebral v zadnjem desetletju, je sistem zastavljen faljeno.
1treska ...

Za konfiguracijo, takšno kot jo imaš, gre za eno najboljših toplotnih črpalk.
Ta naprava zna s svojim krmiljem peljati natanko to kar ti potrebuješ.
Kaj je monter zaštrikal (če) bom težko komentiral. Morda imaš časovno filtriranje pri preklopu ogrevanja nastavljeno na predolg čas in mora biti npr. cel dan zunanja temp. pod nastavljeno, da se ogrevanje sploh vklopi? Lahko gre tudi za napačno hidravlično vezavo, lahko je kaj tretjega...
Seltron lahko služi samo kot ladomat za kotel, druge funkcije ne bi smel imeti!?
Imamo kar nekaj takšnih postavitev, pa lahko zatrdim, da povsod deluje odlično. V praksi sploh ne veš ali gorijo drva, ali deluje TČ. Temperatura v notranjosti je vseskozi enaka.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo, hvala za odgovor. Saj to je bil tudi namen postavitve takega sistema, a kaj ko... nekdo ne zna, nima interesa, išče krivdo/vzroke na napačnem kraju.
Kot je že Sassapo napisal, ta črpalka zna vse sama. Vprašanje je, kje je montiran zunanji senzor temperature.
In kaj pravzaorav trenutno kaže. Ta senzor se da s parametri kalibrirat, tako da dejansko kaže zunanjo temperaturo takšno kot je.
Poglej paraneter "Heat stop" na katero tenoeraturo je nastavljen.
Lahko je nastavljeno samo ogrevanje tople vode, kaj kaže displej, je nastavljeno na Auto? Lahko ti zagotovim, da ko je temperatura zunanjega zraka 1°C nizja kot parameter Heat stop se črpalka vklopi, če je na Auto- matiki.
@miro2x, senzor temperature je montiran na severni, senčni strani hiše, pod streho. Poleg prejšnjega,  ki je bil montiran ko je šla noter peč in zalogovnik. 
TČ je nastavljena na avtomatsko delovanje, vklopila naj bi se pri 15°C.
No jaz imam tč nastavljeno, ko temperatura pade pod 19.

15 zunaj je že kar mrzlo, razen če je bajta dobro izolirana. Bolje, da malo prej začne segrevat kot kasneje.

Ponavadi sta pomembna dva parametra. Kdaj začne tč ogrevat in kaka je krivulja ogrevanja. Lahko imaš krivuljo preveč položno in tč misli, da je trenutna temperatura v zalogovniku dovolj velika in ne bo tč nič dodatno segrela zalogovnika, ampak samo furala vodo čez radiatorje.

Še en kazalnik ali je sistem v načinu ogrevanja ali ne je, da pumpa, ki laufa toplo vodo v radiatorje/talno takrat dela.

Te nastavitve bi morale biti že dovolj, da bi ogrevanje delovalo normalno. Ob predpostavki seveda, da je vse hidravlično pravilno zvezano ter da tč prevzema krmiljenje temperature v radiatorjih in ne nek seltron.

Zato sem ti rekel, da naštudiraj navodila čim bolj podrobno, da poznaš menije za kaj je kej. Tako ne boš rabil skos na telefonu viset z monterjem.

Thermia mislim, da ima celo slovenska navodila ter slovenske menije.
1 2
Iskanje po temi