Objave: 48
Teme: 20
Ocena:
0
torej nad podhodom imamo sobo v kateri so tla trenutno samo podeskana, v luknjah med deskami se torej vidi ven.
zanima me, kako taka tla pripraviti do tega, da bi položil laminat.
jaz sem razmišljal takole...najprej bi z gradbeno folijo prekril neravne deske (da bi preprečil, da bi med deskami ven padala šota), potem bi na folijo posipal šoto, da bi malo zravnal. Potem bi na šoto dal osb plošče in na njih stirodur. na njega bi potem položil laminat ali karkoli že.
kaj pravite? kako bi vi tole izvedli?
hvala za pomoč in nasvete.
Ocena:
0
ne vem..se mi zdi da je bolje od peska , da se mi ne sipa dol med deskami...kaj pa bi vi predlagali? s čim naj naredim poravnavo? verjetno ni v redu. če osb samo nabijem na deske, moram prej s čim poravnat.
poleg tega me zanima ali je v redu, če dam najprej gradbeno folijo ali je bolje da dam kak filc, da se ne bo med folijo in osbjem nabirala vlaga oz voda.
Objave: 723
Teme: 11
Ocena:
2
malo zamenjaj vrstni red.
pvc folija
stirodur ali trdi stiropor
dva sloja osb, ki ju med sabo vijačiš
pena
laminat
po mojem tisto šoto lahko spustiš saj so deske dovolj ravne.
lahko pa tudi s podkonstrukcijo narediš izravnavo. vmes daš mehko izolacijo. na vrh en sloj osb in preko laminat.
pod podkonstrukcijo daj neko zvočno izolacijo, da se udarni zvok manj prenaša.
Ocena:
0
res je da deske niso tako zelo neravne..kaksen je pa smisel pvc folije pod stirodurjem?
ne spoznam se na te folije..a bi morale tu biti kaksne parne zapore ali ovire?
Objave: 1422
Teme: 0
Ocena:
20
Od spodaj moraš imeti parno zaporo in za to so razne folije.
Preveri ravnost sedanjih tal iz desk. Če bo za tebe dovolj ravno, potem kot je napisal kefig, direktno stirodur/stiropor in naprej, če ni ravno pa podkonstrukcija.
Za izravnavo se dobijo tudi nasipni materiali, s katerimi izravnaš, čez stiro...., potem 2x križno OSB in končna talna obloga. Seveda pa spodaj še vedno parna zapora.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
"torej nad podhodom imamo"
parma zapora gre na TOPLO stran fantje. Ne na mrzlo. Tam dela samo škodo! Saj ni pritličje to!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
0
te stvari z temi parnimi zaporami mi niso jasne..mi lahko to nekdo razloži?
čemi služi parna zapora v mojem primeru konkretno in ali je to enako gradbeni foliji, torej foliji, ki ne prepušča ničesar..niti vode niti pare
domnevam da po drugi strani parna ovira dopušča prehod samo pare (vode ne) v samo določeni smeri, imam prav? v mojem primeru torej nimamo potrebe po parni oviri?
razumem kako to gre na strehi..tam se da parna ovira..voda steče po foliji, ki služi kot sekundarna kritina, hkrati pa para lahko gre ven iz objekta
kaj pa v mojem primeru...kje se bo nabirala voda, vlaga?
...mi lahko to nekdo mal po kmečko razloži?
hvala.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Šure. Najprej... Na strehi imaš PP folijo. Paropropustno. Da gre lahko vlaga ven iz ostrešja. Na "knaufu" pa imaš parno zaporo, da vlaga NE gre v ostrešje.
Druga stvar, vlaga GRE skozi vsak material. Vsak. Samo stopnja prehoda se spreminja.
tretja, vlaga gre v VSE strani. Ne samo navzgor, tako kot še vedno marsikdo zmotno misli (isto toplota).
Če imaš toplotno izolacijo kjerkoli v prostoru, potem je zaželjeno da preprečiš vlagi da prehaja iz toplega in vlažnega prostora v mrzel del izolacije. Ker bo tam kondenzirala vlaga na konstrukciji in v izolaciji, zmanjševanje izolativnosti izolacije, in škoda na konstrukciji.
v tvojem primeru, če daš parno zaporo (gradbene folijo so zapore) na zunanjo stran, potem bo ta zapora zadrževala vso vlago ki bo prišla skozi OSB in izolacijo, in se bo tam zagotovo delal kondenz.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
0
torej rabim parno zaporo takoj nad neravnimi deskami ki bi preprecevale vhod pare v konstrukcijo a hkrati omogocile izhod pare iz nje.....torej.....
neravne deske
parna zapora
stirodur
osb plosce
laminat
je tako?
Objave: 130
Teme: 2
Ocena:
0
Parno zaporo rabiš čim bolj na topli strani.
Če je toplo pod deskami pol jo rabiš tak kot si napisal, če je pa bolj toplo nad laminatom jo rabiš pa čim bližje laminatu.
Ocena:
0
24.9.2021 ob 12:53
(*Zadnja sprememba objave: 24.9.2021 ob 12:54 uporabnik smash.)
ja toplo je nad deskami (pod deskami je podhod, torej se čez deske vidi ven)....kaj torej naredim takole?
od zgoraj dol
laminat
parna zapora
2x osb plosce
stirodur
neravne deske
a se ne bo potem vlaga nabirala med osb deskami in parno zaporo? to verjetno ni v redu za osb deske