PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ventilator za zunanji zrak peči na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pravkar pripravljam prostor za novo kaminsko peč na drva. 
Peč ima priključek za zunanji zrak s premerom cevi 8 cm.
Razmišljam, ali bi bilo v redu, če bi vleko lahko po potrebi pospešil z ventilatorjem. 
Na primer ko zakuriš, pa je, dokler se ne razgreje, slaba vleka. 

Nekje sem prebral ali slišal, da si je nekdo tako pomagal in je dobro delovalo, pa me zanima, ali ima še kdo s tem kakšne izkušnje in nasvete, predvsem kam in kako je priklopil ventilator in kakšnega tipa je?
Ce bos zrak vpihoval in bo vlek slab, moras imeti pec zatesnjeno, sicer se ti vse kadilo v prostor. 
Bi potem moral imeti ventilator se v dimniku. Oziroma tega v dimnik montirat v dovod pa ne nekaj drugega (kopalniski, od nape, računalniški...)
Sonce naj sveti vsak dan!
na začetku dej okno na kip.
Če že ventilator, potem obvezno na strani vleka dimnih plinov iz kurišča.
Poleg tega mora za uporabo ventilatorja biti dimnik namenjen sami temu kurišču, brez drugih priklopov, da ti potem dima ne potiska ven pri drugih kuriščih.
Več kurišč na en dimovod itak ne dovoli dimnikar. Pozabi na ventilator, raje uredi dimnik, naj bo tak, kot zahteva peč in dimnikar.
Je stvar odločitve, vendar jaz ne bi v kamin dovajal posebni zrak zunanji, še najmanj z  ventilatorjem.
Osnovni namen kamina je sevanje prijetne toplote v prostor ob prsketajočem plamenu ter nenazadnje kvaliteten zrak. Kamin intenzivno posrka ves onesnažen zrak iz prostora/stanovanja, kar sicer pomeni do neke mere slabši izkoristek, vendar so zaprti kamini bistveno bolj varčni od odprtih.
Odpiranje oken na kip zaradi kamina navadno ni potrebno, kajti kljub tesnenju oken se najdejo reže pri vhodnih vratih, (napi, kopalniški ali wc prezračevalnik), skozi katere se dovede dovolj zraka za neovirano delovanje kamina.
@Dreber,lej , kapaciteta dimnih plinov,katera gre iz peči,rabiš nadomestiti vstop zraka v prostor,da peč nadomesti odhodno kapaciteto zraka.
Kaj ti bi,kaj ne bi, to je druga stvar.
Ce imas neko sodobno gradnjo s testom zrakotesnosti, potem je to res problem. Pri starejsih hisah pa mocno dvomim da imas tako zrakotesno, da en kamin ne bi gorel. 
Seveda pa je kljub temu pametno zadevo "preveriti" da ne bo kaksnih neljubih dogodkov. 
Jaz pri 30kw uplinjevalni peci nimam nobene namenske odprtine, niti oken ne kipan in podobno. 8 let brez problema. 
Sem probal celo notranja  vrata v kurilnico zapreti, pa je pec gorela. Ocitno dovolj zraka spustijo tudi ce so zaprta Wink
Hisa stara pol stoletja, okna in vrata pvc in alu.
Sonce naj sveti vsak dan!
Iskanje po temi