Gradimo hišo v kateri bomo imeli tudi prezračevanje, ki bo razpeljano v tlaku nad ploščo s preboji za prezračevalne komore.
Strojni inštalater je rekel, da bo pripravil 14x14 bloke stiropora na mestih kjer bomo potrebovali preboje.
Zidar pa je rekel, da je na njegovem prejšnjem objektu videl, kako je nek drug strojni inštalater pripravil nekakšne cevi/tulce/doze, v katere je potem kasneje vstavil komore brez potrebe po nadaljni obdelavi preboja.
Moj strojni inštalater za kaj takega še ni slišal.
Kdo pozna kakšen tak sistem oziroma ima kakšno dobro idejo kako to najbolje izvesti?
Ta strojnik me pa ne navdaja z nekim optimizmom. Pove naj, kakšen zunanji premer prezračevalne cevi gre skozi ploščo. Nato na mestih prebojev pred betonažo namestiš cevi na opaž ustrezno večjega notranjega premera, da boš kasneje dobil skozi prezračevalni kos. Opcije so cevi s premerom 110, 125 ali 160mm. Pri nas smo dali kar 160mm, ker še ne vem, kateri sistem cevi bomo vgradili. Dolžina cevi je enaka debelini plošče.
Uporabljene bodo dokaj standardne plastične prezračevalne komore, ki so fi 125mm.
Tudi sam sem že razmišljal o kanaluzacijski cevi, vendar bi jo potem moral zvlečt ven ter res na silo porinit komoro noter - nisem siguren če bi to šlo. teslam2, ali je pri vas enaka situacija?
remi - mislim da je to točno to, o čemer je pravil zidar. Hvala! Mogoče še veš kakšna je cena tega kosa?
S 160 cevjo bi tudi šlo, vendar je kar precej prevelika, ptoem je vseeno če damo stirodur kocke.
21.8.2021 ob 00:09 (*Zadnja sprememba objave: 21.8.2021 ob 00:18 uporabnik Fantocci2.)
Fi110 cev je dovolj za dvojčka, za tri cevi (odvod iz kuhinje npr.)pa fi125.
Tako jo fiksiraš, da ti jo zidarji ne premaknejo pri postavitvi mrež ali betoniranju plate:
Namenski kos je dimenzijsko usklajen s komoro in ventilom, se ga ne odstranjuje in zelo poenostavi nadaljno montažo.
Kupovali smo v Agregatu. Cene se ne spomnim več, ni pa bilo nekaj pretiranega.
Na tvojem mestu ne bi kompliciral preveč. Ali imaš fiksen preboj z nekakšno cevjo ali pa na mestu preboja stiropor, bi mene zanimala samo cena. Ker še ne veš, kakšno luknjo boš potreboval bi se jaz kar strinjal s tvojim zidarjem in tudi sem prepričan, da je to naceneje.
Kanalizacijska cev pa lahko malo variira. Jaz bi dal kanalizacijsko cev fi125, pa okrog navil še nekaj kar se valja okrog (karton, polivinil, izotekt), da bi dobil še pa mm na vsaki strani. Tako bo luknja fi cca 130, pa še cev bo šla enostavno ven.
Kanalizacijska cev fi 160 zna biti preširoka. Rozeta prezračevanja pri nas je cca 165mm.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.