17.5.2021 ob 00:33
(*Zadnja sprememba objave: 17.5.2021 ob 00:49 uporabnik Mbo.)
Pozdravljeni interesenti za toplotno črpalko Daikin 3H HT,
ne vem, če bom komu s svojim zapisom tu pomagal, a lani septembra sem kupil za vikend pod roglo novo toplotno črpalko Daikin Altherma 3H HT. Kupil sem 14 Kw enoto zunanjo EPRA14DW1 in notranjo ETVZ16523D9W.
Dolgo časa sem odlašal s tem zapisom saj bo verjetno šel marsikomu v nos, a takšna so žal dejstva in realnost, da se soočam s tem da bom po pol leta toplotno črpalko izruval iz objekta in jo vrgel zastopniku pred vhod.
Torej, prodana je bila kot oh in sploh vrh svetovne inovacije. Moje zahteve so bile popolnoma jasne - želim imeti toplotno črpalko, ki bo zadovoljila moje potrebe po ogrevanju (radiatorsko in kasneje talno gretje) dveh apartmajev ločeno z krmiljenjem preko WIFI ter moje potrebe po topli vodi (glede na to da sta dva aparmaja je lahko momentarno velika poraba, tople vode zmanjkati ne sme vsaj dogleden čas recimo potrošnje 1 ure, kar je ekvivalent 500 litrov tople vode na 38 stopinj).
Najprej so nam jo prodali kot enoto, na katero bomo lahko dali dva Daikin termostata ločeno za vsak apartma in da bomo lahko v obeh apartmajih ločeno nastavljali temperaturo, saj da je to takšna toplotna črpalka (za kar smo doplačali 1000 €), ki ima dve črpalki ki delujeta neodvisno. Seveda to najprej ni delovalo, ker Daikin sploh ne podpira krmiljenja preko dveh ločenih termostatov lastne znamke ampak samo preko enega, drugič pa zato ker je najprej ena črpalka vlekla toplo vodo in nato še druga (tako so mi rekli) in se toplotna črpalka "ni znala" prebuditi pravi čas in je potem zamujala in je vse skupaj hodilo v alarme in resete. Skratka katastrofa.
Poleg tega da sem doplačal 1000 € za to oh in sploh enoto kjer imamo sedaj eno vodno črpalko odklopljeno, smo potem dali vse termostate stran in dodali mislim da 50 literški zalogovnik tople vode ter zunanje črpalke Wilo (projekt še dodatnih 2000 €), ki so krmiljene s Seltronom.
Sedaj recimo da je ogrevalni del OK, čeprav ni bilo to to saj tudi seltroni mečejo ven alarme ker očitno toplona črpalka potrebuje precej časa ,da odreagira ko seltron zahteva toplo vodo za dogrevanje - Pravijo da morajo dati senzor za temperaturo direktno v zalogovnik. Pa tudi to, da imam 2 aplikaciji na telefonu mi ni prav nič všeč...
Potem sem ugotovil, da se enota ob porabi tople vode obnaša čudno.
Ko smo zvečer recimo uporabljali kopalnice v obeh apartmajih nam je zmanjkalo tople vode, voda pa se sploh ni več ogrela par ur ker ni preklopila iz ogrevanja hiše na prioriteto - ogrevanje tople vode, čeprav so povedali, da so tako nastavili. Še sedaj ne razumejo, zakaj ne preklopi. Glede na trditve prodajalca, da je to tako močna toplotna črpalka, da bo poskrbela za nas ko bomo potrebovali toplo vodo, na način da ko se prične trošit ona vidi da je v bojlerju padla za 5 stopinj in takoj prične delovati s 100% močjo, če ne uspe dogrevati celo z notranjimi grelci (tako so mi povedali), tako da nam tople vode praktično ne more zmanjkati.
No, spodaj sem naredil test ki ga v celoti prilagajam in ki sem ga poslal našemu izvajalcu da ga prepošlje v Daikin:
""Test se izvaja na zunanji temperaturi 12 stopinj. Najprej dam trošit toplo vodo, da zbijem vodo v zalogovniku na "mlačno" 35 stopinj za začetek testa. Do 60 stopinj temperature iz 35 stopinj traja 60 minut (op. tu so mi prodajali da segreje diferenco 35 stopinj v 20 minutah) da se segreje, nato začnem trošit vodo (poraba cca 15 L/minuto) iz treh pip na cca 38-39 stopinj vodo.
Po 12 minutah pade naekrat iz 60 stopinj prikazovalnik na 52 stopinj, voda je še vedno enako topla, toplotna črpalka se prižge (torej ne po delta 5 stopinjah ampak po 8), vendar dela zelo počasi, čeprav je poraba vode velika, temperatura pa naglo pada. Tako naprej dela počasi, tudi ko po 15 minutah odkar voda teče pade temperatura na ekranu na 27 stopinj - voda je še vedno topla. Hodim ven gledat toplotno črpalko še vedno dela na po mojem najnižji moči (video pošljem), saj se vetrnica komaj vrti.
po 16 minutah pretečenih notri piše samo 19 stopinj voda, čeprav teče ven še vedno topla. Toplotna črpalka se ne zažene s polno močjo. Po 22 minutah (dobrih 300 litrov tople vode) zmanjka tople vode, toplotna črpalka se mestopa zažene malce močneje potem spet počasi kot bi se zaciklala.""
Prvič uporabljam toplotno črpalko zato ne vem, ali je takšno delovanje normalno. Zagotovo pa ni to delovanje, katerega so mi prodali in katerega sem zahteval. Sem povsem srečen uporabnik plinskih peči in bojlerjev na preostalih dveh lokacijah in nikoli nisem imel takšnih težav, sploh ne s toplo vodo.
Verjetno bo komentar kakšnega strokovnjaka da bi moral kupiti 200 literški zalogovnik in 500 literški bojler.
Vsekakor po priporočilu bi, saj se nisem omejeval vendar so povedali pri Daikinu da ne potrebujem niti zalogovnika. Da tudi pozimi ko bo zunaj - 15 in bomo dve družine uporabljali kopalnico (ko se izmenja 10 ljudi) bo opazila delta T 5 stopinj in začela prioritetno ogrevati toplo vodo, kar se ni zgodilo.
Sramota je to, da so trgovci najprej najbolj pametni in se hvalisajo, ko pa takole stranke nategujejo pa ni nikjer nobenih posledic.
Upam, da bo ta zapis naredil na koga negativen vtis in se NE BO odločil za nakup te toplotne črpalke. Dakin slovenija, vas naj bo pa sram za takšen odnos in laži!! Tale situacija je za tožit, pošteno sem plačal 15.000 € za tole šaro ki je za na odpad!
Samo odvijte stran od DAIKIN SLOVENIJA in njihovih zastopnikov. Situacija jim je znana, ob datumu nakupa so prodali tri takšne enote v Sloveniji. Mislite, da me je kdo poklical? Še izogiblali so se telefonskim klicom in sporočilom.
Sramota!!!