PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin in Alpha innotec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stvar je v tem, da če želiš iz svojega nakupa iztržit maksimalno vrednost, moraš vedeti kaj kupiti, kaj sploh potrebuješ in kakšne so tvoje želje.
Tema na kaj naj bom pozoren pri nakupu TČ je malce zamrla, najdeš pa v njej precej koristnih informacij.
Marsikomu se zdi čudno, kaj je vse pomembno, če želimo iz svojega nakupa iztržit maximalno. Ko mu razložiš zakaj... pa ja seveda, saj je logično.
Včasih je samo 3m razdalje dovolj, da izbrana naprava ni več dobra izbira.
Kakorkoli, osnovne informacije za pravilen izbor naprave in njeno instalacijo... Lokacija, mikro lokacija, (kotlina, hrib,škarpe, sosedi, zimska megla, običajna smer vetra,...) želena lokacija postavitve zunanje enote, želena glasnost delovanja, (slike največkrat povedo več kot besede) hiša in njen obstoječ ogrevalni sistem, želen način regulacije, eden ali več ogrevalnih krogov, način in poraba sanitarne vode, cenovni in s tem kakovostni rang investicije...
Deluje pa praktično vse, kot lahko v praktično vsakem avtomobilu peljemo 10 vreč cementa...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo verjamem ja, samo neodvisnega je res težko dobiti, vsak navira ba svojo stran, logično.
Drugače pa je to gorenjska regija, v kotlini, pretežno senčna lega, brez megle, torej brez povečane vlažnosti. Zunanja enota bi bila v zavetju pod balkonom, v odprti lopi, v zaveterju, zahodna stran hiše. Oddaljenost od notranje enote cca 4m. Hrup ne moti, saj v bližini ni nikogar, tudi spalnice so na drugi strani. Vrjamem da bi lahko lopa ojačala zvok.
V notranjosti so 3 krogi, 2x talno + 1x radiatorji, 2 stanovanja. Cca 170 m2 ogrevalne površine, 3 etaže, klet neogrevana. Okna 1.1, fasada 10cm stiropora, podstreha 20 cm tervola. Toplotnih izgub naj bi bilo pod 8kW. Sanitarna voda je ločena ( rešeno). Firma me ne zanima, ekonomoja pa na dolgi rok. Edina možnost zrak-voda. Režim vremenska regulacija, vsaj na 2 krogih, ali vseh treh.
Hvala in lp
Sicer mi ni jasno kaj pomeni pod balkonom v odprti lopi? Moraš biti pozoren, da ne bi prišlo do vračanja že izpihanega zraka.
V vsakem primeru bo pri opremi tehničnega prostora zelo priporočljiv zalogovnik, izbereš pa takšno napravo, katera zna že serijsko peljat tri temperaturne režime. Sanitarna voda, radiatorji, talno. Moč naprave in velikost bojlerja je precej odvisna od same porabe sanitarne vode in prisotnosti velike banje.
Sedaj veš, da potrebuješ klasično napravo z odprtim uparjalnikom, s krmiljem ki podpira tri temperaturne režime. Ali boš izbral napravo z plinsko ali hidravlično povezavo je bolj odvisno v katerem kakovostnem in cenovnem razredu sploh kupuješ opremo in ogrevalno napravo.
Torej, naprava klasične zasnove, trije temperaturni režimi, zalogovnik, bojler katerega volumen diktira predvsem prisotnost in velikost banje.
Na koncu pa vedno še €. Odločit se moraš v katerem cenovnem razredu kupuješ. Ko boš to vedel bo odločitev enostavna, predvsem pa bolj pravilna in kakovostna.
Ponudbe kot imaš sedaj, so praktično nične vrednosti, so čisti odraz dejstva, da sploh ne veš kaj rabiš in kaj bi sploh imel.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo hvala za super odgovor.
Kot sem napisal sanitarna voda je rešena, banje nimam, kar se pa tiče 3 vodov bi pa verjetno v primeru da tega enota nima, lahko rešil z eno vremensko regulacijo ala seltron za cca 300€, ali se motim. Ja zalogovnik sem planiral 200 l, zaradi radiatorjev. lopa je odprta (drvarnica kjer je 50% zaprtost, tako da prehoda zraka bo dovolj. Toplotnih izgub po nekih izračunih pri -20 imam okoli 8kW, kar je maksimum.
Po vsem kar sem dognal se trenutno najbolj nagiban k Daikinu Altherma 3 z 8kW z R32 plinom. Po vsem prebranem sem prišel do tega da je to naprava nkje srednjega ranga. Glede na to da je mraz redko -20 in da so v teh časih lahko pomagam z grelci, bi vrjetno delovalo.
Ti si pa verjetno to napravo že montiral in boš vedel ali sem mimo užgal z razmišlanjem?
Hvala ti za angažma
Lp

LP
Za to kar si opisal, glede na izolacijo, kvadraturo,različne ogrevalne kroge, eventuelni zalogovnik, po mojem skromnem mnenju, bo 8kw premalo.
Fsoko, imaš zasebno pošto. Xavi, se strinjam!
A je mogoče kdo ki ima iskušnje za Daikin Althermo 3 na radiatorjih?
Lp
Radiatorji ali talno niti ni pomembno. Seveda mamo kar nekaj montiranih na obeh sistemih.
Potrebno je vedeti, da naprave klima segmenta zelo veliko moči izgubijo iz naslova odtajanj. Zavedaj se, da v praksi dobiš iz te naprave pri rednih pol urnih odtajanjih še samo dobre 4 kw toplotne moči. Glede na tvoj opis hiše in lokacijo in tudi dejstvo, da ta naprava serijsko ne zna peljati mešalnega kroga... Ne priporočam.
Enostavno ne moreš primerjati te naprave z papirno enako močno TČ srednjega razreda, katere ima samo uparjalnik težo kot ta celotna zunanja enota.
Če si odločen za klima segment in če želiš, da grelci v zimi ne bodo opravljali pol dela, boš moral izbrati nekaj bolj konkretnega.
Ps. Daikin Altherma 3 je dobra TČ, verjetno ena izmed najboljših, če ne najboljša naprava klima segmenta, v tvojem primeru pa enostavno neprimerna izbira.
Zgolj zaradi moči (v katero tudi jaz močno dvomim), ali zaradi več og. krogov?

Timi 11 je nekje (če me spomin ne vara)  v Poljanski dolini ogreval precej zahteven objekt še z navadno LT,  zgolj radiatorje, vendar močnejšo.
V posmeh vsem , ki so pred ''desetletjem opevali  DHT''! Gonil jo je tudi prek 50st.C v ex. zim- uspešno. Mnogo preko teh t.DV vsi poveličevalci niso šli, ter ga niso uspeli predstavit, vključno z monterjem?!
Smo pa meli večkrat priliko spoznati= brati o neuspešnem gretju, težavah, razočaranju, jezi...zaradi premalo kW Idea pa čeravno so bile tudi imena DHT Wink
Zato sem predlagal, da OP povpraša po ceni 3 H HT, če mu je do Daikina.
kW ne bo zmanjkalo... Mimogrede je cca 100kil težja, kar ''govori zase'', lepša je...
Kaj več ''zna''-ima..., lahko s prve roke več zapiše sassapo ...?! 
Če pa nisi obremenjen z imeni... je v tem rangu precej TČ, od Švedske, Nemčije, do Slovenije, ter seveda poševnookih izpeljank klime, kar sama 3HHT ni več...; ker je namenska  (tudi po kg Idea )  sicer je pa itak EU-Belgium Smile
Sassapo in Bohinjc hvala lepa.
Ja za regulacijo sem razmišljal o kakšnem seltronu, da bi mi peljal vse 3 kroge, kar se pa tiče defrostov, ali ni v pomoč zalogovnik, ki sem plarniral 200l velikega? 3hht pa je 14kW najmanjša, pa so mi tudi svetovali da je premočna, saj tako tudi ni najboljši izkoristek.
Kar zanimivo vse skupaj.
Lp
Zalogovnik nima čisto nobene povezave s kvaliteto, velikostjo in razporedom lamel izmenjevalnika. Zalogovnik ne vpliva na število odtajanj. Zalogovnik je v tem primeru zelo priporočljiv iz naslova več ogrevalnih krogov, da ne prihaja do hidravličnih neravnovesji v sistemu. Jasno je dobrodošel tudi iz naslova odtajanj, saj se pri defrostih radiatorji precej manj opazno ohlajajo, omogoča pa tudi njihovo pripiranje brez strahu po blokadi zaradi pre-majhnega pretoka.
Kakor boš dodal sekundarno krmilje, le to ne bo več optimalna rešitev, različne TČ delajo z namenom, da lahko vsak izbere njemu in njegovi hiši ustrezno.
HT ne potrebuješ, potrebuješ pa napravo z večjim uparjalnikom kateri ne bo tako obremenjen, kar pomeni manj pogoste defroste. Če želiš ostati v klima segmentu in nižji ceni lahko izbereš npr. ES, Hitachi, ali malenkost dražji Viessmann 200-S nazivne moči so med 10 in 11kw. Vse imajo precej večje uparjalnike in znajo peljati mešalni krog, cenovno pa samo Viessmann odstopa malce navzgor.
V srednjem razredu imaš pa tako ogromno izbiro, jasno pa gre za cca 3k€ cenovnega preskoka.
Samo odločit se moraš v katerem kakovostnem in s tem cenovnem razredu kupuješ.
Zdravo .
No po vsem kar ste napisali, in sem mimogrede zelo hvaležen, potem je od teh dveh boljša izbita Alpha innotec, čeprav je po zadnjih ponudbah razlika skora 4,5k€. Je to vredno?
Kot zanimivost sem se lotil analize letošnje zime, ki naj bi bila kar "dobra". Najnižja temperatura ni šla pod -10, povprečna temperatura zime je nad 0 stopinj, povprečna zračna vlažnost pa je bila 76%.
Pol pa zopet vprašanje okoli moči in vsega. Glede na količino dni v minusu, ali je bolj smoterno takrat kurit dodatne grelce, in narediti cenejšo investicijo? Verjetno človek ni nikoli dosti pameten.
Lp
OMG tema ima 5. strani pa se vedno ne ves kaj bi Confused Huh , zmontiraj hitachi monoblok in velik zalogovnik, grelci so precenjena fama oem proizvajalcev, npr. tak 2kw z colskim navojem za montazo v zalogovnik je 15€ pac zmontiras dva za totalni backup, sam imam mnogo slabso situacijo na hisi in eloblock z omejitvijo na 4kw lepo drzi zahtevan tdv 42C v mrazu...kupi ze enkrat in raje vlagaj prosti cas v stvari katere te osrecujejo...
Fae hvala. Za nabavo imam čas, pač rad raziskujem te stvari, mislim da ni nič narobe. Prosti čas v večini namenjam stvarmi ki me osrečujejo, nč skrbet, mi je pa tako raziskovanje tudi gušt
Lp
Ni vredno....osebno bi vzel Daikin
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi