PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin in Alpha innotec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bohinc hvala
Mene skrbi da Daikin altherma 3, ki je mimogrede nizko temperaturna, sicer dvigne vodo do 65°C, ki je najmočnejša 8kW, sicer ima R32 plin, ampak me je strah da je vseeno prešibka za moj objekt ( 170  m2, polovica talno, polovica radiatorji, lokacija gorenjska, ne preveč sončna lega, fasada 10cm stiropor, podstreha obdelana 20cm tervola, okna termopan 1.1).
Ker če bi bila "prešvoh", bi bila verjetno preveč obremenjena, kar bi poslabšalo izkoristek, in pa življenjsko dobo.
Se motim?
Lp
Zakaj torej gledaš ''staro 3jko''? Jo monter mora nekomu uturit?!

Če se nagibaš na Daikin, ter imaš pomisleke...  ,  zakaj torej ne https://www.varcevanje-energije.si/novic...vsemi.html  3H HT, ki so lepše, močnejše, zmoglivejše...novejše ?!  Čeravno je meni še vedno všeč golf4Sdi... Tongue Wink

Mogoče  malce dražja...., odpadejo pa pomisleki o zmogljivosti (pre-obremenjenosti...).
Predvsem pa zberi ( ko boš odločen za pasmo TČ), tistega z najboljšimi-prepričljivimi odgovori, referenco, odzivnostjo...glede na kasnejšo morebitno potrebo.
Še en glas za to, da če se že gleda dražje toplotne črpalke zrak-voda, da se preuči tudi opcijo zemlja-voda z geosondo (ali horizontalnim kolektorjem, če velikost in ureditev parcele to dopušča).
Da se navežem na te zadnje objave... Tudi sam sem že večkrat razmnišljal v čem je "štos" teh dragih Tč zrak voda, glede na obstoj drugih možnosti TČ. Edina logična razlaga je, da fizično ni mogoče? Še kaj?
Sam niti ne bi rekel 12k eur. Vse kar je nad 9k ni logike. Govorimo le o TČ, brez bojlerja in dela...
Se strinjam glede geosnde. Tudi mene sicer zanima...
Veliko se piše o dolgi življenski dobi, garanciji na vrtino...

Imam pa pomislek o  potresni dejavnosti na sondo (živimo v različnih območjih potresne dejavnosti).
Ko  vprašanje  z  vsebino o garanciji nasloviš na ponudnike vrtin..., te enostavno ignor...!?
Razumel bi npr. odgovor , da je to višja sila..., za katero ne nosijo odgovornosti.
Pričakoval pa bi vsaj oceno tveganja ali se je tega sploh potrebno bati, oz. je taka poškodba dokaj (ne) zanemarljiva !?

Po drugi strani so zračne vse bolj zmogljive(scop), tišje, še vedno cenejše....; ne rabiš skrbet za sondo, potrebuješ dovoljenja...
So +in - o katerih seveda gre razmislit...

Kaj je keč (pre)dragih TČ ?!
 Sklepam, da isto... kot vozila 20, 30...70 tisoč+, ki si jih povprečni državljan na min. ne more privoščit...
Še vedno pa TČ na večjih potrebah objekta oddelajo ogromno več delovnih ur Idea , kot povprečen osebni avto...!  Le TČjke so (pre)drage, ter je tanar tabulš najcenejša, ker ima enako kvalitetne sestavne dele (od komp., uparjalnika, ventilatorja, elektronike-upravljanja....)?!
Za avto se neredki pufajo v nedogled..., čemu že?! Za zavist sosedov?
 Za gorivo-izlete, kurjavo itd, ipd... zmanjka, diha na škrge, šinfa... Rolleyes  Tongue

Imamo pač različne prioritete... Tud zgolj ''kila kruha'' je sestava, kot cena lahko precej različna, upravičeno?! Idea
Zdravo
Kar se tiče zemlje in vrtu e na žalost ne pride v poštev, ni placa ne za vrtalnik in kolektor, tako da je edina opcija zrak-voda. Zato je toliko pomislekov okoli tega
Lp
Jaz bom pa takole povedal, kolebal sem med TČ Daikin in Fujitsu. Daikin sem poznal že tako, Fujitsu pa mi je že leta hvalil bližnji sosed. Danes sem hvaležen izvajalcu kateri mi je res podrobno svetoval in sva na koncu izbrala Fujitsu predvsem na podlagi zanemarljivih odstopanj pri specifikaciji naprav in razlike v ceni. Imam nizkoenergetsko hišo, TČ je 8kW, imam pa že novo verzijo Fujitsu Comfort R32. Za enkrat sem zadovoljen, prvo zimo oddelala z odliko, je pa tudi presenetljivo tiha, je pa res da hiša ne potrebuje veliko, talno gretje + super izolativnost.

Vprašanje, katero se je meni stalno pojavljalo je bilo: ali res potrebujem drago/nemško/skandinavsko TČ občutnejše višjega cenovnega razreda ali se lahko zadovoljim z srednjim razredom, japonske kvalitete? Za enkrat zagovarjam svojo odločitev. Smile
Že vsaj stokrat predebatirano po dolgem in počes. Že kar nekaj desetletji sodobna družba pozna več kot en hladilnik, TV, pralni stroj, avtomobil...
Danes je pač tako, da lahko izbiramo v več kakovostnih razredih praktično pri vseh stvareh. Ljudje smo si zelo različni, še bolj se razlikujemo po potrošniških navadah.
Zakaj si nekdo kupi TČ za 5k€ drugi pa za 15, ali celo več k€?
Odgovor je enak vprašanju zakaj nekdo kuha v kuhinji za 1,5k€ drugi pa za 15k€
Ali zakaj se nekdo vozi z avtom za nekaj tisoč, drugi pa za nekaj 10tisoč evrov?
TČ je popolnoma enaka zgodba, nekdo bo zadovoljen z cenovno ugodnejšim klima segmentom, drugi bo želel nekaj iz srednjega kakovostnega razreda, tretji želi premium izdelek in izvedbo.
Povprečje je pri nas pač nekaj nižje kot v razviti Evropi, kar se lepo odraža na voznem parku. Kot se v večini kupujejo avtomobili spodnjega in spodnjega srednjega razreda, se v TČ svetu v večini ljudje odločajo za nižji - klima segment TČ.
Srednji razred je pri nas že precej redkeje zastopan, medtem ko npr. v sosednji Avstriji veliko ljudi sploh ne ve, kaj je klima segment, za Mitshubishi, Fujitsu, Daikin, Panasonic... sploh še niso slišali, v drugačni obliki kot klimatski napravi.
Za hudiča mi ne bo nikoli jasno, kaj imate nekateri toliko za pljuvat, ko si nekdo privošči nekaj več od povprečja ali kot imate sami...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zaganjaš se v odprta vrata.
Menimo se izključno o tem ali je nad neko ceno bolj smiselna geosonda.
To je vse..
Najcenejša rešitev je dolgoročno najdražja!!
Hja. Ne morem se strinjat s tole enostavno primerjavo z avtomobili, ker so TČ v tem oziru dokaj unikatne. Namreč avto ima mnogo več kot le uporabnost, gre za efekt želje/estetike, gre za udobje, gre za varnost in še in še. Pri TČ, gre izključno za funkcionalnost - grde pa so vse Smile Hescno je, da nekateri poceni monobloki delujejo boljše kot renomirane naprave za x3 denarja. Kakovost dleov in sestave? Vse so slabe. Nobena naprava se ne dela za 20 let. To je novodobni nateg. Sploh pa bo že čez 10 let tehnologija zastarela.
No ja, nek poceni kitajski klump recimo tudi dela 5-10 let...zdaj to enačiti s komponentami v dražjih TČ, ki stanejo tudi večkratnike cenenih kitajskih komponent je nerealno. Se pa strinjam, da se vedno dela primerjava z avti, pa t aprimerjava največkrat ni prava. Prej bi bila primerljiva primerjava z elektroniko ala TVji, hifi komponente ipd., če se že primerja. Hifi zvočnike recimo dobiš kitajce za 100€ ali pa za nekaj kvalitetnega za k€...primerljive jakosti, ostalo pa pač neprimerljivo v vsem. S tem da toplota pri različnih TČjkah je ponavadi zlo podobna, zvok pa ne Big Grin.

Tudi z zapisom od @Dave, se recimo ne strinjam. Ko sem 5 let nazaj kupoval TČ je bila takrat 8kW Hitachi najcenejši med to t.i. klima konkurenco, to vem, ker sem imel kup ponudb raznih TČjk. 5 let do zdaj je brez težav. "Dolgoročno" do sedaj mi je to izpadla najcenejša dobra rešitev...Tudi Hotjet je bil takrat podobno poceni, pa kolikor vem delajo in delajo te TČ..pa so "poceni" napram ostalim. Kaj bi mel jst od tega če bi kupil 2x dražjo TČ takrat? Imel bi pač dražjo kišto za hišo, kaj drugega ne...zavaroval bi jo enako, kot imam to zavarovano v sklopu hiše. Seveda pa to ne velja, da marsikaj drugega poceni, ni najdražji nakup dolgoročno.
Jaz bi pa kar verjel Sassapotu, ki trdi, da imajo evropske TČ srednjega in višjega cenovnega razreda dvakrat daljšo življenjsko dobo od poceni azijskih. Že to upraviči višjo ceno, če si lahko to privoščiš, saj se ne rabiš tako pogosto ukvarjati z zamenjavo. Reveži pač gledamo na vsak cent in preračunavamo, a dejstvo je, da ob dvakrat višjih dohodkih, kot so v Avstriji, najbrž tudi v Sloveniji nihče ne bi kupoval poceni azijskih TČ.
Zdaj če se vrnemo na začetek. Človek je imel v ponudbi Daikin Altherma 3 8kw in pa Alpha Innotec LWD90A. Zgleda, da je imel za Daikina precej zasoljeno ceno, glede na razliko v ceni.
Geosonda pravi, da odpade, ima pa še kup drugačnih rešitev glede na ponujen Daikin, ki je po moji oceni tudi prešvoh za njegovo hišo.
Naj zbere ponudbe še za Panasonic in Hitachi 11 kw.
Saj v biti niso važne nobene primerjave ne z avtomobili ne z gospodinjskimi aparati, bit je pač v tem, da gre nekaterim v nos takoj ko si nekdo kupi nekaj kar je po njihovem brezveze predrago.
Ja, tudi meni je brezveze ko je znanec v kotlovnico na drva vložil 15k€, drva kupuje, ima pa pol he močvirnega zemljišča idealnega za zemeljski kolektor.
Zakaj je nekaterim tako težko razumeti, da nismo vsi enaki, da smo v biti ljudje zelo različni?
Ali sploh veste, da lahko kupiš kuhinjsko napo za 3.700€ in, da se jih pri nas proda 20 na mesec?
Verjetno si jo kupi tisti, ki si jo lahko privošči? Enako si ogrevalnih naprav za 15 ali 20k€ ne kupujejo tisti, ki vzamejo Cliota na 10 letni kredit.
Tisti, ki pa svoje trditve opravičujete s tem, da so vse TČ zrak voda enake, pa res raje svoje trditve obdržite zase.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi