Na to temo mi je veliko odgovorov na temu forumu že prišlo v pomoč, sedaj pa odpiram novo temo in bi prosil za pomoč da kaj ne pobiksam pri svojem dotičnem primeru in da kot dodatno varovalo z vašo pomočjo odkrijem potencialne napake pri svojem razmišljanju.
Prosil bi za pomoč pri vezavi elektro omarice. Imam 3 fazni TN-C-S sistem (TN-C do PMO, nato naprej do stanovanjske omarice TN-C-S), priklopne moči 14kW s 3x20A varovalko v glavni omarici. Zanima me vezava prenapetostnega odvodnika, glavnega stikala in varoval (FID, KZS), ostanejo še inštalacijski odklopniki kjer mislim da ne bi smelo biti večjih težav.
1. Prenapetostni odvodnik:
2. Kako izvesti glavno stikalo in varovanje?
Prosil bi za pomoč pri vezavi elektro omarice. Imam 3 fazni TN-C-S sistem (TN-C do PMO, nato naprej do stanovanjske omarice TN-C-S), priklopne moči 14kW s 3x20A varovalko v glavni omarici. Zanima me vezava prenapetostnega odvodnika, glavnega stikala in varoval (FID, KZS), ostanejo še inštalacijski odklopniki kjer mislim da ne bi smelo biti večjih težav.
1. Prenapetostni odvodnik:
- Vse 3 faze zavarujem s prenapetostnim odvodnikom (tip 2 oz. C)?
- Vse odvode (L1,L2,L3, (N)) vežem na PE vodnik?
- Ali varovati tudi N, in s čim?
- Kaj je razlika med 4P in 3+1P odvodniki?
- Kateri prenapetostni odvodnik bi bil primeren? Gledal sem npr.
2. Kako izvesti glavno stikalo in varovanje?
- 3 fazni inštalacijski odklopnik 3x25A kot glavno stikalo in nato nevarne tokokroge (terasa, kopalnica, otroška soba, ...) varovati posamično s KZS-ji?
- FID 30mA kot glavno stikalo in kot varuh celotne napeljave? Ob polni obremenitvi npr. 3x20A = 60A, pomeni da teče 60A povratnega toka skozi N sponko FID-a?
- Kaj drugega, boljšega?
- Ali lahko dva 10mm2 mehkožilna kabla združimo z dvojček votlico za brikanje faz med vrsticami zbiralk?
- Kako povezati 2 ali več trdožilnih žic v en inštalacijski odklopnik, kar direktno, ali jih zviti med sabo, ali kako drugače?