PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave visoka poraba vode in elektrike v stanovanju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A je poraba bojlerja res 12,9kWh, je to kdo izmeril ali je to po "specifikaciji bojlerja"?
Ker je povečana poraba elektrike in vode, bi jaz to dvoje povezal.
Torej je povečana poraba tople vode......

Običajno so za to krive navade....
V takih primerih je to lahko pogosto kopanje v polnih banjah vroče vode, ali pa "neskončna" prhanja najstnic in najstnikov.

Lahko bi bila tudi kaka napaka v projektu ali poznejše spremembe in je tako morda kaka napačna vezava soseda na tvojo napeljavo. Morda celo sosedov WC priklopljen na tvojo toplo vodo.
Pametnjakovic
12.9kwh je od nekje 300-500 litrov tople vode če se ne motim
Sonce naj sveti vsak dan!
In tvoja teorija je?
voda je nenormalna poraba(jaz mam 3 osebe občasno 4 ) 20m2 in je to ogromno(4m2 na osebo/mesec je zgornje povprecje)

elektriko mas pa za moje pojme cisto ok. izhajam iz napisa, da bojler porabi 12kwh na dan; torej cca 360 za bojler in cca 150 kwh za ostalo gospodinjstvo je to ze dobrih 500kwh kar po nekem srednjen paketu elektre nanese teh dobrih 75eur položnice.....in to je to
Voda pa kot pravim 1x preveč
v števec zmontiraj nepovratno loputo.Meni se je števec po menjavi kar lepo vrtel.Tamali kazalec tri deci v + in en deci v minus.na cca minutoSkupni kubiki pa se seštevajo samo v +.Poklical kolega vodovodarja in je rešil naslednji dan.Prej sem iskal vzroke po celi hiši kje pušča.
Citat:izhajam iz napisa, da bojler porabi 12kwh na dan; torej cca 360 za bojler in cca 150 kwh za ostalo gospodinjstvo je to ze dobrih 500kwh kar po nekem srednjen paketu elektre nanese teh dobrih 75eur položnice.....in to je to

Saj je napisal, da so to specifikacije bojlerja, kar nima niti najmanjše veze z dejansko porabo.
Glede nato, da je velika poraba vode in elektrike, je kot je že omenil Homer, lahko krivec velika poraba tople vode.

Še bolj pa se mi zdi logična razlaga, da še vedno plačujeta pavšal od prej, ampak tega OP noče povedat. Tudi € pri računu ne povedo vsega, ker je to odvisno od ponudnika, pove naj kWh v VT in NT.
Ko bo kaj bolj točnega povedal o položnicah, bomo pa naprej.
zadnje dni sem popisoval števec in v prilogi vam pošiljam stanje. prosim ne mi govoriti, da porabim veliko vode pri tuširanju saj je bojler velik 120 litrov in ob tem več nebi imel tople vode tako, da je to nemogoče takšna poraba nasplošno.

prosim za mnenje.

Priložene datoteke
.pdf   POPIS ŠTEVCA.pdf (Velikost: 112,79 KB / Prenosi: 50)
Če prišteješ še WC in ostalo umivanje se mi ne zdi kaj zelo čudnega. PS ima predvideno porabo vode 60-90L na pranje (sem pogledal našega).
Splakovanje WC vsakič 6-10L.
Če se stuširaš s 100L vode to ne pomeni, da boš porabil 100L iz bojlerja.

Tam je vsaj 65° voda, ven dobiš iz 120L bojlerja 250L tople vode za tuširanje.
Kot pravi Energetik, iz popisanega res ni videti kaj zelo nenavadnega. Med vsaj dvemi zaporednimi meritvami ko nisi pral ali se tuširal (23.3. zjutraj-12h in pa 27.3 zvečer - 28.3. ob 12h) nič ne kaže da bi kaj puščalo.

Je pa iz takih podatkov težko kaj resno razbrati oz. jaz težko rečem a kaj štrli ven in ali je vse samo stvar vajinih navad.

Zelo koristno bi bilo videti spremembo števcev ko vaju enkrat cel dan ni doma, se pravi ni porabe vode in elektrike (razen stand-by in morebitnih težav s pretakanjem vode sem in tja čez vodomer).

Če te resno zanima kje nastajajo stroški bi bilo dobro odčitati vodomer kdaj pred/po tuširanju oz. pred/po pranju, da bi vedel koliko vsakič porabi. Takrat ko odčitaš vodomer pa odčitati tudi el števec. Potem lahko ugotoviš kaj je res problem. Zdaj ko je zmešano vse z WCjem, poimivanjem in tuširanjem pa težko vidiš kaj je normalno in kaj ne.
Takole od oka na hitro preračunano imaš porabe vode cca 150l na osebo na dan. Kar se mi niti ne zdi velika poraba za tuširanje ene osebe 2x na dan.

Grelec se v bojlerju vklopi za vsako, ko steče par litrov vode iz njega. Sicer ni vklopljen dolgo časa, se pa teh vklopov nabere skozi dan.

Termostat na bojlerju nastavi na najmanjšo še tebi zadovoljivo temperaturo vode pri tuširanju. Če je visoka temperatura vode v njem potem ima bojler večje izgube, kar pomeni večjo porabo elektrike.
Dobro no ajde "požrem" strošek elektrike ampak strošek vode oz. njena poraba pa je preklemano visoka! nemogoče je potrošiti 12m3 vode na mesec za dve osebi ob tem je tudi dejstvo, da še nimava kuhinje, torej uporabljava zgolj kopalnico!
Pomojem se tu nekje ne razumemo. V pdfju si napisal "V RAZLOG PRED POPISOM NI NAVEDEN WC ALI PRANJE ROK OZ. POSODE" - se pravi pomivaš posodo ali je ne?

Strinjam se da je 12m3/mesec veliko, a po drugi strani sta tudi doma in se oba 2x na dan tuširata. Če imata še kakšno deluxe tuš glavo ki toči vodo ko nora, je to povsem možno.

Res priporočam nekajkrat odčitavanje vodomera preden se gresta oba tuširat in po tem. Potem bo morda ena misterija manj.
Tuširanje je z zapiranjem vode med miljenjem ipd. Tuširanje poteka max. 10-15 minut in nič več. Posoda se umiva ročno, saj ni kopalnice in se voda vmes zapira, saj ima moja to bolezen, da je treba šparati z vodo, ker bi drugo ubijali z njo mi pa tako neracionalno delamo z njo.
Ko te ni doma, se števec vode ne sme premakniti niti za liter.
Naredi excel.tabelo (dnevno, ali celo 8 urno in notri zapisuj stanje števca.
Potem boš videl morebitna odstopanja.
Zapisuj cel.mesec.
Upam da imaš števec lahko dostopen.
Sonce naj sveti vsak dan!
1 2 3
Iskanje po temi