Objave: 5
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Ali kdo uporablja IR panele za ogrevanje celega stanovanja in bi bil pripravljen deliti mnenje o temu? Zanima me, kakšno površino imate, kakšni so okvirni stroški in če bi jih na splošno priporočali.
Od različnih ljudi slišim različna mnenja in bi rad iz prve roke slišal izkušnjo nekoga, ki IR panele dejansko uporablja.
Zanima me, ker prenavljam mansardno stanovanje v montažni hiši 60m2, ki bo srednje dobro izolirana. Hiša bo verjetno v uporabi še kakšnih 15-20 let, zato se mi toplotna črpalka verjetno ne splača.
Talno gretje (zaradi obtežitve estriha) ne pride v poštev, tako so mi edine možnosti peleti + radiatorji, kurilno olje + radiatorji, ali pa IR paneli.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Za 15 do 20 let se ti najbolj splača tisto, za kar trdiš da se ne splača...
Papir in svinčnik v roko, pa računaj: investicija (amortizacija), energent, vzdrževanje, morebitni dimniki, dimnikarji, kontrole...
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Samo teh IR panelov ne, je znanec vse ven zmetal, v glavo ti nabija, v noge, ko si za mizo, te zebe , kot psa, recept za resno bolezen......
Objave: 328
Teme: 7
Ocena:
9
IR paneli so uporabni za občasno in hitro dogrevanje, recimo kopalnice in le za čas, ko je kopalnica zasedena.
Približen izračun (brez upoštevanja izkoristka kurilne naprave in brez investicijskega vložka):
Toplota iz IR panela stane enako kot toplota iz kaloriferčka, elektro radiatorja ali elektro-kotla, to je trenutno ca. 0,16 €/kWh (odvisno od distributerja in sklenjenega paketa).
Toplota iz toplotne črpalke zrak/voda s COP 3 bo stala dobrih 0,05 €/kWh
Toplota iz peletov bo stala slabih 0.06 €/kWh (cena peletov 270 €/tono in kurilnost 4,5 kWh/kg)
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
@Dreber: štrom ni 16c/kWh, ampak bo cca. 10c, če imaš gretje vklopljeno 24/7 in 2-tarifno merjenje. Razen če si ti pri kakšnem oderuškem ponudniku.
OP si bo pa sam moral izračunat, kaj se mu splača. "Srednje izolirano" lahko pomeni karkoli. Za izračun se potrebuje tudi kvadratura zunanjih površin in oken.
Kakšno je trenutno ogrevanje spodaj, se ne da priklopiti tja?
Objave: 1422
Teme: 0
Ocena:
20
Pri ogrevanju z IR paneli je čisto drugačen občutek toplote, kot pri radiatorskem ali talnem ogrevanju.
Kot je že zgoraj napisano, nekaterim "nabija" vročina v glavo, v noge te pa zebe.
Jaz za občasno uporabo ne vidim zadržka, za redno ogrevanje pa ne. Je potem že neprimerno boljša klima za ogrevanje + boljši izkoristek.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
30.3.2021 ob 10:45
(*Zadnja sprememba objave: 30.3.2021 ob 10:46 uporabnik Energetik81.)
Če je to v mansardi, kjer so tla itak topla od spodaj, vse drugo pa odlično izolirano, v noge ne bo zeblo, v glavo pa tudi ne preveč nabijalo. Je pa res, da ni nobene prednosti pred navadnimi cenejšimi el. radiatorji, ki se jih našraufa na stene.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Namesto da isces pisna mnenja o IR panelov, predlagam da najdeš lastnika ki te bo povabil na kavo pod panel, ali pa pojdi na počitnice v objekt kjer ogrevajo s paneli. Če imaš pocivavskove bone imaš "zastonj" test.
Nekateri hvalijo
Nekateri kritizirajo.
Jih nimam, reklami pa ne verjamem vse. Sploh ker se kdaj pa kdaj opogumi kak lastbik ki jih popljuva.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
60 kvadratov ni majhno stanovanje.
Objave: 1198
Teme: 14
Ocena:
6
To je majhno stanovanje po kriterijih razvitih držav.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Multi split po možnosti talno klimo, pa kakšno el. lojtro v kopalnico.
Objave: 7106
Teme: 41
Ocena:
34
Pozudravljeni forumaši,
ne najdem najobširnejše teme o IR panelih. Nekje je bila!!
Eto, sem izvedel, da IR paneli zadnje generacije delajo na podlagi inverteske tehnike - krmiljenja.
Komentar : ne trošijo polnih 230V ampak samo toliko kolikor V rabijo, ne trošijo polno 800W ampak invertersko prilagajao porabo. Delujejo na elektronsko krmiljenje, ki zaznava 0,5°C razlike v zahtevani T prostora in dopolnjujej potrebo po energiji.
Po vsem tem, je IR panel dosti bolj učinkovit kot TČ, bilo katere izvedba. Tako!!
Mate , sem zidar, pa ne razumem takšnega komentraja in navodil. Mi lahko kdo od električarjev to obrazloži.
Fantje, da ne bo kgo mislil, da nabijam!! Tako so sem bil podučen.
Lep pozdrav
Objave: 193
Teme: 0
Ocena:
4
Saj imaš v par postih višje opisano kako pa kaj je z IR paneli. Da imajo pa večji izkoristek kot TČ je pa lepa cvetka....
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Prodajalci IR panelov vedno najdejo nekaj novega za prepričevanje naivnih ljudi. Sedaj so to inverterji.