Objave: 12
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
sicer sem nov na forumu in popolni laik glede naslednje zadeve.
S partnerko sva kupila 3 sobno stanovanje v velikosti 85m3 (novogradnja). V njem sva malo manj ko 2 mesece in sva ugotovila, da imava vse do včeraj že 24 m3 porabe vode!?!?! Nama se to zdi veliko? Zadnje dni sva izklapljala vodo ko sva odšla zjutraj v službo in jo ko sva se vrnila vklopila nazaj (ni bilo razlike v števcu). Včeraj vem ko sem odšel gledati porabo vode po enem pranju opazim, da se je števec premaknil za 0,2 m3.
Omenjeni pralni stroj sva imela že v prejšnjem stanovanju in je višjega cenovnega razreda in verjamem, da ni njegova krivda za porabo tolikšne vode.
V zvezi porabe vode sem klical na komunalo, kjer mi je dejala, da je normalno za 2, da porabita 10-12m3!? Meni se to zdi nenormalno.. Zraven tega še nimava kuhinje in priklopljene bele tehnike!
Naslednja težava je poraba električne energije. Za mesec februar sva prejela položnico v znesku 76 EUR. Ko sem klical na elektro, da je to nemogoče in da števec ne kaže pravilno so nama rekli, da lahko meritve opraviva na svoje stroške in v kolikor se ugotovi napaka poravnajo oni stroške nazaj. Ob tem bi ponovno povedal, da sploh nimava še kuhinje in posledično niso priklopljeni električni aparati (bela tehnika).
Res je da imava v stanovanju 120l bojler za toplo vodo. Res je da bojler skoraj v "eno laufa", včeraj so tudi menjali termostat v njem.
Resnično vas prosim, če mi lahko pomagate z nasveti kako to urediti, saj v prejšnjem stanovanju ko sva živela v najemu nisva imela stroškov vode več kot 7m3 in tudi elektrike več ne kot 40 EUR.
Objave: 430
Teme: 27
Ocena:
8
24.3.2021 ob 10:32
(*Zadnja sprememba objave: 24.3.2021 ob 10:33 uporabnik Nike_Laker.)
Voda:
načeloma ti na stroju piše koliko porabi za pranje.
Lahko pa pred pranjem in po pranju preveriš števec.
Močno dvomim da ti števec laže - sploh če je novogradnja.
Se pa je že komu zgodilo, da je kje puščalo.
Elektrika:
Vrejetno ima tak bojler kakšen 2 kW grelec (preveri, saj mora pisati gor).
Če dela v eno porabi 48 kWh/dan (4,8 €/dan) oz. 1440 kWh/mesec (144 €/mesec).
Če dela pol časa, pa porabi pol manj.
Zopet dvomim, da ti (nov) števec laže.
Objave: 328
Teme: 7
Ocena:
9
- lahko bi bil problem v točnosti popisa začetnega stanja vodnega in elektro števca
- tik po vselitvi je poraba energentov in vode lahko zaradi različnih vzrokov povečana in na prvi pogled skrita
- predlagam lastno evidenco popisa števcev vsaj za par mesecev in primerjavo z izstavljenimi računi
- malo verjetno je, da da bi števci v novogradnji bili netočni, kljub vsemu je potrebno tudi to preveriti. Poleg tega lahko ev. prekinitev dobave vode (zaradi zračnih žepov v dovodni napeljavi) vodni števec požene v višave...
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Lahko da so vam vodo pa tudi elektriko porabili delavci, ko so belili in brusili zidove in ostala fina dela, ko še nista bila vseljena.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Ocena:
0
Sej pravim glede specifikacij je sledece.. bojlet ima porabo 12,9 kWh na dan, zato je nejasno glede visoke položnice elektrike. Vse ostalo imava zelo varčne stvari od luči do pralnega in sušilnega stroja. Naj dodam še enkrat, da nimam še kuhinje z belo tehnike!
Glede porabe vode ma pralni stroj po specifikaciji letno porabo vode 8.100 litrov, tako da ne vem kje bi zdaj tičal, ker drugega ko bojler pa tuš se ne uporablja z vodo!?!?
Če bi voda puščala kot navajate kje bi to bilo vidno????
Poleg tega lahko ev. prekinitev dobave vode (zaradi zračnih žepov v dovodni napeljavi) vodni števec požene v višave...
Kako pa se da to sanitari???
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
24.3.2021 ob 13:51
(*Zadnja sprememba objave: 24.3.2021 ob 14:17 uporabnik Hanzi.)
Če ti bojler laufa v eno, pomeni da tudi precej tople vode porabita.
In je zadeva rešena.
Je pa tvoja poraba vode priblizno
2x večja kot pri nas ko porabimo dobre 2m3 na osebo mesecno
Če bi voda puščala,bi se to videlo na števcu v času tvoje odsotnosti, kar pa.pravis da se ne premakne.
Eno pranje ne porabi 200l vode.
Niti pol tega.
12,9kwh za bojler je dober evro in pol dnevno za elektriko za bojler
Torej na okroglo 50 evrov mesečno.
10-15 evrov je še priključna.moc in si na 60-65 evrov. Ostane ti dobrih 10 evrov za ostalo porabo, kar je normalna poraba..
Naj ti zaupam da si vsaj s toplo vodo potraten.
Lahko pa za začetek znižas temperaturo v bojlerju in tako znižas njegove izgube.
Če imaš dovolj velik bojler, potem je termostat nastavljen na 1/4 čisto dovolj.
Tista "Eco" oznaka na bojlerju je za moje pojme zavajanje potrošnikov in nič drugega.
Razen če imaš premajhen bojler in na tak način resujes premajhen bojler.
Če bi voda puščala,bi se to videlo na števcu v času tvoje odsotnosti, kar pa.pravis da se ne premakne.
Eno pranje ne porabi 200l vode.
Niti pol tega.
12,9kwh za bojler je dober evro in pol dnevno za elektriko za bojler
Torej na okroglo 50 evrov mesečno.
10-15 evrov je še priključna.moc in si na 60-65 evrov. Ostane ti dobrih 10 evrov za ostalo porabo, kar je normalna poraba..
Naj ti zaupam da si vsaj s toplo vodo potraten.
Lahko pa za začetek znižas temperaturo v bojlerju in tako znižas njegove izgube.
Če imaš dovolj velik bojler, potem je termostat nastavljen na 1/4 čisto dovolj.
Tista "Eco" oznaka na bojlerju je za moje pojme zavajanje potrošnikov in nič drugega.
Razen če imaš premajhen bojler in na tak način resujes premajhen bojler.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Vse zgoraj opisano je lahko res.
Nikjer pa ne piše kako se voda in elektrika obračunavata. Če se vse obračunava po pavšalu, sploh ni nujno, da se je res porabilo toliko vode in elektrike. Lahko da so porabe nastavljene toliko višje kot je pa resnična poraba.
Najbolje bo, da popišeš števce 1 v mesecu in potem počakaš en mesec pa vidiš koliko je resnična poraba na mesec.
No ja lahko popišeš vedno ko se spomniš, potem pa preračunaš kakšna je povprečna dnevna poraba, in če se sklada z računi.
Ocena:
0
ali je mogoče, da imam prevelik pritisk v ceveh in ko odprem pipo začne preveč porabljati vodo npr. pipa, tuš, wc kotliček in pralni stroj? Ker res je, da če na polno odprem pipo (npr. umivalnik) gre voda na polno res polno (plastenko 1,5 l napolni v 5 sekundah).
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
25.3.2021 ob 11:23
(*Zadnja sprememba objave: 25.3.2021 ob 11:28 uporabnik Hanzi.)
Ne, WC kotliček natoči nastavljeno količino vode(plovec) . Ne meri časa, ampak nivo vode v kotlicku. Lahko jo nastavljas.
Enako pralni stroj. V stroju načeloma.mehansko ne moreš nastavljati nivoja vode. Lahko pa sw z izbiro programa.
Tuš in pipo pa.lahko ti reguliras, tako da odpreš pipo samo do polovice.
Tudi WC kotliček in pralni stroj lahko reguliras s pipo oz kotnim ventilom. Lahko ju popolnoma zapreš. Samo potem stroj na suho ne bo opral perila, niti WC se ne bo splaknil.brez vode.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ocena:
0
evo primer zjutraj ko sem odšel od doma je bil števec 25,719 m3. Sedaj mi partnerka pošlje podatek 25,921 m3 vode. Pa ni bilo tuširanja ali pranja v tem času.
Kam res gre voda? to je ja 200 litrov!?! Se da kako to analizirati?
Objave: 4017
Ocena:
26
Elektrika pišeš da vama bojler porabi ~13kWh dnevno..to je ~400kWh mesečno + ostale zadeve in je to blizu tega kar plačuješ. Odvisno po čem imaš kWh /kak paket imaš kje ampak jst menim da glede na vašo porabo je vse v mejah normale. Za vodo je pa lahko kotliček kot je že nekdo napisal.
Objave: 109
Teme: 6
Ocena:
0
Glede vode. Imaš nepovratni ventil nekje za števcem? Če nimaš je lahko to vzrok.
Kakorkoli to boš takoj videl tako, da nič ne uporabljaš vodo in gledaš števec, pa ne glavne cifre ampak tisti mali kolešček če se premika.
Pri meni je bilo to krivo. Ko je sosed odprl pipo je nekoliko padel tlak in je voda šla nazaj čez števec, ko je zaprl se je pritisk povečal in je šla spet čez števec. Tako je lepo vrtilo tisti mali koleščel ampak seveda samo v plus ne tudi v minus... Ni bilo prav veliko, se je pa nabralo. Opazuj, posnami video...
LP
Objave: 92
Ocena:
3
25.3.2021 ob 14:58
(*Zadnja sprememba objave: 25.3.2021 ob 15:00 uporabnik pregela.)
Preveri wc kotliček oziroma školjko. Delno sprazni vodo v školjki (sifon) in če se bo napolnil nazaj ....
Kolikokrat pa kaj potegnete vodo v stranišču. Sedaj ko je ta korona čas se zelo prakticira, da se robce meče v školjko in potegne vodo. To je lahko tudi 5 litrov na vsako smrkanje.
Je pa res, da mora en sam človek za 200 litrov veliko smrkati, pa še mehur mora imeti vnet.