PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samo toliko, se bojim da je ocena 200evrov letno v luft pri ceni UNP v primerjavi s cenejšimi viri ogrevanja premajhna.
Recimo da je ogrevanje z UNP cenovno primerljivo z ogrevanjem na elektriko, 2x dražje od nekih drugih virov in 3-4x dražje od TC oziroma klime.
Vsaj sodeč po tej tabeli. https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcn...jsi-348014

Samo toliko, se bojim da je ocena 200evrov letno v luft pri ceni UNP v primerjavi s cenejšimi viri ogrevanja premajhna.
Recimo da je ogrevanje z UNP cenovno primerljivo z ogrevanjem na elektriko, 2x dražje od nekih drugih virov in 3-4x dražje od TC oziroma klime.
Vsaj sodeč po tej tabeli. https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcn...jsi-348014
Sonce naj sveti vsak dan!
Mnenja sem, da je ogrevanje z UNP, v kolikor imajo stanovalci lastno etažno centralno cenejše, kot daljinsko ogrevanje, kjer stroške plačuješ celo leto, pri UNP pa po dejanski porabi. Je pa UNP značilen za manjše bloke, kjer ni bilo možnosti ogrevanja z zemeljskim plinom in so se stanovalci sami organizirali ter nabavili cisterno.
V praksi je 4,5 x dražji kot ogrevanje z TČ pri COP 3. Pri boljših izkoristkih črpalke je razmerje še slabše.
Jaz sem prešel iz UNP na toplotno (hiša). Pri nas je razmerje tam okoli 3,8 (600€:2.300€). Težko je podati natančno razmerje, ker imamo sedaj tudi bolj toplo in enakomerno čez vseh 24 ur.
Mam občutek, da se stvari pri plinu hitro "izgubijo v prevodu". Eno je mestni plin z razponom cene tam nekje med 5 in 7 centov za kWh (ob ustrezni moderni peči). Drugo je plin iz plinohrama. Tam pa povprečna slovenska plača včasih ni dovolj.

Pri TČ pa odvisno od izplena in cene elektrike. Jaz ponavadi vzamem kar povprečni SCOP 3 (recimo ena solidna zrak/voda TČ), pa imaš efektivno ceno kWH nekje med 3,5 in 4 cente za kWh.
Xavi
kurilnica je skupna in kalorimetri. 
Če bi imel lastno peč, bi jo brez pomisleka odklopil in iskal druge rešitve
V bloku je težko najti soglasje za karkoli, tudi za prehod na drug energent. Navadno ne kaže drugega, kot potrpeti, na dolgi rok pa selitev v cenovno ugodnejše gnezdece (stanovanje ali hiša).
Zadeva je narejena tako, da nekdo služi. Če bi imel vsak dovod plina do svojega stanovanja in odčitavanje preko števca, bi to bila druga pesem. Poznam primere, ko so se v bloku, gre za manjše enote, sami tako organizirali. Skupni strošek je najem cisterne, ostalo pa, kolikor kdo kuri.
V bistvu avtor rabi vedet kakšni so bili stroški za celo sezono, potem lahko vsaj kaj rečemo. Na hitro rečeno ima Hanzi prav, da 200€ več na leto ne bo dovolj.

Čez palec primerjam s situacijo, ki jo natančno poznam. 50m2 stanovanje v 1. nadstropju v dvostanovanjski hiši. Neizolirana hiša, stara okna, ki ne tesnijo. Od skupnih sten samo tla, ostalo neogrevano. V celem letu je šlo za ogrevanje cca. 6000 kWh toplote.

Če kuri na UNP (15c/kWh) je to 900€, na zemeljski plin (6c/kWh) bi bilo nekje 360€.
Toplotna črpalka/klima (0.11 kWh in COP3) verjetno cca. 220€.

Razlika med UNP in plinom je res 550€, kar je veliko.

Moja ocena verjetno preceni dejansko stanje za nekih 20% (?) ker ima stanovanje v bloku vseeno manj zunanjih sten kot opisan primer.

Naj se avtor pozanima o natančni količini porabljenega UNP in delitvi na stanovanja, potem lahko naredi točen izračun.
Težko je takole na pamet. Takšen objekt je lahko solidno varčen, lahko pa tudi enormno potraten. Eden od bistvenih podatkov je sigurno material gradnje, sama oblika objekta, lokacija, podkletenost, zunanje stene, ločilne stene z drugimi ogrevanimi stanovanji, toplotni mostovi...
Kljub vsemu močno dvomim, da bi potreboval Daikinovo HT napravo? Kakorkoli, brez slik objekta in bolj detajlnega opisa ne morem ovrzit ne trditve, da je dovolj ta mala Altherma 3, niti da bo HT preveč.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
V vsakem primeru se mu verjetno energenta nebo splačalo menjati. Fiksni del stroškov mu bo tako ali tako ostal. Nakup in montaža zadev za nov energent bo tudi nekaj 1000€.
Edino mogoče če gre v ogrevanje z električnimi radiatorji. Ti so poceni, postavi jih pa lahko sam. Koliko bi bilo ceneje je pa vprašanje.
Električni radiatorji ne bi bili nič cenejši.
Lahko pa proba s kakšnim ir panelom
Hvalijo jih urnebes.
Bolj verjeten pa je prihranek s klimo.
Znanka v 60 let starem bloku se ogreva z lastno plinsko pečjo na skupno cisterno pred blokom. Strošek ogrevanja ne poznam.
Sem jo pa predlani ob menjavi peči hecal da bi izbrala kaj drugega pa sem hitro ugotovil da je brez veze sitnariti pri njenih 40m2 in 90 letih.
Kupila novo peč in kuri dalje.
1 2 3 4
Iskanje po temi