PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Kapljanje iz varnostnega ventila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Zanima me, zakaj nam kaplja iz obeh varnostnih ventilov na bojlerjih (prtličje in v nadstropju). Bojlerja sta nova, 80l, voda na novo napeljana po celotni hiši. Kaplja največ proti večeru. Na bojlerjih sta bila zamenjana oba varnostna ventila iz 8 barov na 10 barov.

Hvala in lep pozdrav,
D.
Zato ker je ta ventil kombinacija varnostnega in nepovratnega ventila + manjka vam raztezna posoda med ventilom in bojlerjem.
Ko se voda segreva, se širi in nima iti kam drugam, kot preko varnostnega ventila. Tako da ventil opravlja svojo funkcijo, samo zmontirano je šalabajzersko!

Zmontirajte raztezno posodo in zadeva bo rešena.

Npr. tole:
https://www.instal.si/raztezne-posode-sanitarne
NI šalabajzersko zmontirano! Povratno varnostni ventil spušča vodo nazaj v omrežje, ko se ta razteza zaradi segrevanja. Ker pa je nekje v inštalaciji vgrajen tudi nepovratni ventil se voda ne more vračati nazaj. Rešitev je ali raztezna posoda ali odstranitev nepovratnega ventila.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Zakaj pa je potem na njem puščica narisana
Sonce naj sveti vsak dan!
Po pogovoru z instalaterjem mi je svetoval naj vgradim/kupim omejevalni ventil za pritisk vode in se montira na "dovodno" cev v jašek kjer voda pride v hišo.

LP,
D.
Nepovratni ventil na dovodu pusti če imaš. Iz lastnih izkušenj... 2 meseca se prerekal z “vodovodom”. Števec se mi je v poveprecju zavrtel na dan za dodatnih 100l vode tudi ce sem imel vse zaprto. V povprecju cez 3m3 vode na mesec... trdili so mi da nekje pusca pa ne opazim... verjetno bi imel bazen v hisi pa je bilo vse suho... Ko sem jih skusal prepricat da verjetno voda niha nazaj in naprej na stevcu, ter stevec za nazaj ne odsteva so rekli da ni mogoce.... po 3 mesecih prerekanja in vstavitvi nepovratnega ventila se je v trenutku vstavilo. Tako samo za informacijo.
DragoF, zmontirano JE šalabajzersko. Nepovratni ventil MORA biti montiran, prav tako MORA biti v sistemu ekspanzija. Izjema je privatni vodovod. Tisti monter, ki je svetoval ˝omejevalni ˝ventil, je prav tako šalabajzer. Nadaljnja debata v tej temi je odveč.
Danes govoril s sosedom, ki je 50m stran od mene v ulici, pravi da je pred leti imel isti problem, sploh po tuširanju in proti večeru, tako kot pri nas in da je vgradil regulator pritiska vode ter da od takrat vse OK.
?! 
Malo sem zmeden, ker tudi ne vem kam ekspanzijsko posodo montirat, vsaj da ne bo vidna..
Koliko je "normalen" pritisk vode za 3 etaze?

LP,
D.
V večini primerov je ekspanzija dobra rešitev.
Ugradite regulator pritiska pa poročaj.
@dragoF: Povratno varnostni ventil spušča vodo nazaj v omrežje, ko se ta razteza zaradi segrevanja.

Ne bo držalo. Povratno varnostni ventil oz. njegova funkcija nepovratnosti skrbi, da med sanacijo vodovoda ne steče vroča (ali celo vrela) voda iz bojlerjev nazaj v sistem alkaten cevi, saj bi to poškodovalo spojke in cevi. Samo temu je namenjen.

Trik je, da loputo prevrtaš z mm svedrom. Potem se lahko razteza nazaj v sistem. Samo to je tko...pussy power
Regulator pritiska je le delna rešitev (če tlak ni absurdno visok, ampak potem bi kapljalo 24/7), prava rešitev je kot že rečeno ekspanzijska posoda. Rabiš 2, za vsak bojler, na hladni cevi med varnostnim ventilom in bojlerjem. Za 80L so to čisto male zadeve.
Če predpostavimo da ima vodovod 6bar in bojler segrevate do 75°, rabiš pri 8bar ventilu vsaj 8L posodo, napumpano prazno na cca 6bar. Če je v vodovodu 4bar, rabiš le še 4L posodo.

Če boš napisal koliko dejansko imate v vodovodu, se lahko točno izračuna.
Voda je nestisljiva in pri segrevanju se pri nižjih temperaturah razširi za ca. 3 %, pri temperaturah proti 95 st. C do 10 %, torej 80 l bojler bi potreboval  8 l raztezno posodo!
Volumen raztezanja ni odvisen od vstopnega tlaka!

Trik z mm prevrtanjem lopute ventila je dolgoročno uporabna in zanesljiva rešitev! 

Pri vgrajeni raztezni posodi bo sistem vedno obremenjen z visokim tlakom, ki škoduje ali celo uniči enoročne mešalne baterije (manj robustni pipi lahko visoki tlak v notranjosti prelomi pregrado med toplo in mrzlo vodo - in pipa izgubi funkcijo mešanja, čeprav nazven poškodba pipe ni vidna...).

Zmanjševalnik tlaka je seveda tudi rešitev, vendar se komplicirana tehnika dolgoročno rada kvari.
Definitivno je lahko na nastali problem tudi povišanje tlaka v vodovodnem omrežju. Jaz sem imel isti problem pred leti, pretekli mesec oče na vikendu. Upravljalec vodovoda  je povečal pritisk v vodovodu (pri meni iz cca  4 na 7 barov), pri meni tudi raztezna posoda ni preprečila puščanja varnostnega ventila (verjetno bi, če bi bila predimenzionirana). Pri očetu je varnostni ventil pri bojlerju puščal tudi ko je bil bojler izključen. Seveda mi ni verjel in je šel menjati ventil. Tudi nov je spuščal. Torej je bilo v obrežju 8 barov brez segrevanja! Je komunala prevzela vaški vodovod in naredila priklop na nov super duper vodovod, v celem naselju pa težave.  

Rešitev: Reducirni ventil pri vodomeru. Pri cca 3 barih pa tudi pri bojlerju 80 litrov ne bi smel puščati varnostni ventil 8 barov. Je pa raztezna posoda v vsakem primeru dobra rešitev, ker zmanjšuje nihanje pritiska na armaturah.
Citat:Voda je nestisljiva in pri segrevanju se pri nižjih temperaturah razširi za ca. 3 %, pri temperaturah proti 95 st. C do 10 %, torej 80 l bojler bi potreboval  8 l raztezno posodo!
Volumen raztezanja ni odvisen od vstopnega tlaka!

Trik z mm prevrtanjem lopute ventila je dolgoročno uporabna in zanesljiva rešitev! 

Pri vgrajeni raztezni posodi bo sistem vedno obremenjen z visokim tlakom, ki škoduje ali celo uniči enoročne mešalne baterije (manj robustni pipi lahko visoki tlak v notranjosti prelomi pregrado med toplo in mrzlo vodo - in pipa izgubi funkcijo mešanja, čeprav nazven poškodba pipe ni vidna...).

Čaki mal, o če ti to?
El. bojlerji imajo nastavitev tam do nekje 75°C v normalnem obratovanju. V najslabšem primeru, da se cel ogreje iz npr. 10 na 75°, to pomeni 2L odvečne vode, ne pa 10% oz. 8L! Če se segreje na več, je to zgolj ob okvari in takrat bo pač deloval varnostni ventil.

Volumen posode je še kako odvisen od vstopnega tlaka - in od nazivnega tlaka ventila. Kot sem že napisal, bo pri 6bar vstopnega in 8bar ventilu pri 8L ekspanziji bo tista 2L dodatne vode povzročilo ravno 8bar tlaka.

Če je vstopni tlak samo 4bar, pa se bo v bojlerju tlak povečal pri 8L ekspanziji le na 5,3bar.

Ravno pri vgrajeni dovolj veliki ekspanziji bo tlak zelo konstanten, ne pa tako kot ti pišeš!
1 2
Iskanje po temi