Objave: 739
Teme: 45
Ocena:
0
zordi Napisal:Vidim da je tema malo zašla iz prvotne smeri.
Še vedno se nisem odločil za izbiro cevi za prezračevanje.
Kaj pravite na te plastične cevi POLO-KAL NG
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instalacije.si/slo/polo_kal.php">http://www.instalacije.si/slo/polo_kal.php</a><!-- m -->
Cevi naj bi bile zvočno izolativne in antistatične.
Se pravi idealne za razvod prezračevalnega sistema z rekuperacijo.Tudi cena je relativno ugodna
Zordi, kaj novega glede cevi, ki si jih ti omenjal?
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Objave: 48
Teme: 15
Ocena:
0
Pozdravljeni,
ko berem tele teme mi samo nekaj ni jasno. Omenjate pretoke 200/400/800m3/h. Na drugi strani pravite da se vgrajujejo cevi fi10, fi15.
Ce matematicno izracunas pretok ob predpostavki najvisje hitrosti 2m/s, dobis za cev fi10 max. pretok 56m3/h in za fi15 127m3/h.
Lahko kdo to bolj natancno obrazlozi?
LP
Frenk
Objave: 45
Teme: 1
Ocena:
0
Ma kaki standardi... Kaj pa projektante brigajo posledične težave...???
Če kdorkoli misli v normalno veliki hiški zamenjati na uro 100m3 zraka naj začne varčevati za nakup večih močnih vlažilcev, ki bodo konstantno v pogonu.
Prezračevanje imam ob 175m2 veliki hiši nastavljeno na 3. ali 4. stopnjo (od osmih, pri čemer bi 8. stopnja rahlo presegla "norme").
Okoliščine prezračevanja:
- zamenjava cca. 40m3 zraka na uro
- zunanja temp. nad ničlo
- notranja cca 23 stopinj
- v hiši skoraj neprestano deluje vlažilec s kapaciteto 4l na 8 ur
Rezultat: Relativna vlažnost nikoli ne zleze nad 45%.
Zato se lahko samo nasmehnem, ko nekateri tukaj "za rezervo" predimenzionirajo sistem.
Kar se pa tiče kanalizacijskih cevi sem svoje mnenje že enkrat podal:
Plastika za kanalizacijske cevi ne ustreza. Je iz reciklirane plastike, pri kateri zaradi narave namena nihče (zakaj pa bi???) ne pazi na to, kakšne so primesi v plastiki in kako te spojine, če jih vdihujemo delujejo na človeka.
Sedaj pa ljudje te cevi vgrajujejo v hiše z namenom boljšega bivalnega okolja :?
Ko bodo pa zboleli za alergijami, otroci pa astmo bo pa kriv predvsem nov sosedov avto, ki menda preveč onesnažuje zrak.
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
George, namenske cevi za prezračevanje so iz primarne plastike in ne vsebujejo primesi, vsaj tako nekako je bilo meni rečeno...
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Pa še to, prisilno prezračevanje samo ne more biti krivo, da imate pri zamenjavi zraka 40m3 na uro tako suh zrak... S prezračevanje zgubite namreč nekje od 4-6 litrov vlage na dan pri teh temperaturah in volumnu. Pridela pa jo vsak član tudi kakšen liter na dan. Mogoče so kriva netesna mesta v hiši, zaradi česar je izmenjava bistveno večja, kot kaže rekuperator.
Moj nasvet je, da ste zadovoljni z vlažnostjo, ki je tudi nekoliko pod 40% in mogoče spustite temperaturo za kakšno stopinjo. Nekateri se namreč ne sekirajo, tudi če je vlažnost pod 30%, kar pa je že kar hudo.
Objave: 227
Teme: 27
Ocena:
0
Mi imamo prezracevanje na cca. 60-90m3/h, notranjo temperaturo okoli 21oC, susimo perilo v hisi (cca. 1 zehta na dan), pa imamo relativno vlaznost med 40-50%.
Objave: 152
Teme: 8
Ocena:
0
Saj pa ni mus, da se zrači preko celega dneva ko ni nikogar doma!
Jaz imam vklopljeno zdaj ko je hladno in še nimam rekuperatorja samo zvečer ko pridem domov ter preko noči. Zjutraj prepiham in to je to.
Poleti pa takalitak zračim samo ko je zunaj bolj hladno kot notri 8)
Sem pa naredil zračenje iz jeklenih pocinkanih cevi fi 120. Za prvi segment imam 89m3 prostora ki ga zračim preko te ene cevi. Sliši se samo ko dam v najvišjo stopnjo ventilatorja...
Ne pozabite na dušilce zvoka na obeh straneh ventilatorja :!:
Jaz sem na začetku imel samo 1m telefonski dušilec zvoka, zdaj sem pa dal na vpihovalno stran 5,5m ter na sesalno stran malo čez 2m, in je končno mir pri hiši :roll:
Zaenkrat je vpihovanje 2 x fi 120mm, odsesovanje pa iz kopalnice fi 120mm ter WC-ja preko kanala 220x250mm.
V ideji je še rekuperator ter kak kaliferček za njim za najhujše čase.
LP, BB