Objave: 114
Teme: 10
Ocena:
0
Obujam temo.
Ali še vedno velja, kot je omenjeno nekje zgoraj, da ni smiselno greti zalogovnika s plinsko pečjo? Sam imam navaden centralni kotel na drva Ferolli.
Zaradi prenove hiše in ureditev sob za oddajanje v nadstropju in mojega stanovanja v pritličju moram urediti ogrevanje. V mislih imam plinsko peč in zalogovnik, peč na drva bi ostala in bi jo kuril zimskem času ko sem doma.
Glede na to, da je izkoristek novih plinskih kotlov čez 100% in da je čas segrevanja zalogovnika samo s plinom 2,5 ure (kot sem prebral zgoraj) bi se to splačalo?
Ima kdo tako izvedeno? Kakšne izkušnje imate?
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Zakaj bi pa ogreval zalogovnik? če plinsko peč zvežeš tako da lahko kuriš na drva, ko drva pogorijo in se zalogovnik sprazne se pa vključi plinska peč. Ta peč potem ogreva dokler ne zakuriš v peči na drva.
Ocena:
0
Plinska peč bi bila večino časa primarni vir ogrevanja prostorov in SV. kotel na drva bi kuril ob koncih tedna, drugače mi nima kdo kurit. Pa tudi nimam lastnega gozda in drvi in potem plačaj drva, cepljenje, žaganje prevoz,...Zdaj kurim še nekaj starih drvi in večinoma palete, v prihodnje bi, da bi pokoristil obstoječo peč na drva zraven plinske, si šel sam s avtoprikolico napravit nekaj drv za sproti, kakšen ostanek po poseku, za pol cene...ipd
Kot rečeno imam namen imeti najemnike zgoraj in bo nujno imeti nek avtomatski vir ogrevanja. Pa tudi za več lastne komoditete se mi gre.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Upam da imaš v mislih zemeljski plin. Sicer bodo tudi kupljena drva poceni in bo najemnik navijal za drva, ker bi ob najemnino težko napraskal se za plin v cisterno.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ocena:
0
Zemeljski ja, seveda.
Hanzi, povej mi prosim ali je moja ideja o ogrevanju zalogovnika z zemeljskim plinom čisto mimo, ali se morda v kakšni varianti izide?
Ima morda kdo tukaj izkušnje tudi s plinsko TČ? Mislim da se delijo na hibridno in absorcijsko, ki jih poganja plin. Kolikor sem prebral je pri teh več stroška z vzdrževanjem...
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Toliko kWh kot bo imel zalogovnik izgub, za toliko več kWh plina bi porabil. Koliko izgub ima zalogovnik boš moral ocenit. Koliko kWh energije pa dobiš iz m3 plina pa si izračunaj.
V vsakem primeru pa jaz z plinom nebi ogreval zalogovnika, razen če je v njem potopljen bojler sanitarne vode. Potem bi ogreval samo to višino v kateri je kača.