PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Krusna pec-dovod zraka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni! Bil sem malce v dvomu, ce tema spada sem ali v sekcijo "napeljave"..

V stari hisi , ki jo obnavljam, je prisotna tudi stara krusna pec, ki bo seveda ostala, saj zvesto sluzi svoji funkciji (poleg tega, se v njej lahko pripravi okusne pizze.. :lol: ). klasicna zadeva cirka 1,4x1,4m, ki se razvija v dnevni sobi, vratca ima pa v kuhinji.

ker bom v hisi zamenjal okna in opravil nekatera dela sklepam, da se bo tudi dovod zraka do peci spremenil (sedaj hladen zrak veselo prihaja iz zunanjosti skozi razne spranje v oknih in vratih in posledicno ohlaja nekatere prostore). da bi to resil razmisljam, da bi v tlaku (ki ga moram izkopati in prenoviti) speljal cev ki naj bi "crpala" zrak direktno od zunaj in ga speljala do vratc peci (ko je pec v delovanju sem opazil, da je najbolje ce vrata pustim kak mm odprta, da lahko "srka" zrak notr).

Ima kdo kaksno idejo, ali izkusnjo glede tega?

Vnaprej hvala za nasvete!
junior
Pozdravljeni!

Dovod zunanjega zraka za krušno peč zadostuje cev fi 150 mm.
Kamini in lončene peči! peci-keramika.si
A je za dovod zraka za kamin (cca. 7kW) možno uporabiti prazno dimniško cev, ki poteka ob dimniku za kamin?
Gre za klasično zidano cev iz NF opeke, višina približno 8m.
Torej zunanji zrak po praznem dimniku navzdol in v kamin?
Jaz imam trojno tuljavo (tuljava za kamin, zračnik, tuljava za olje). Tuljava poteka iz kleti ven. Spodaj imam rešetko na zračniku, enako pa sem naredil tudi v pritličju, prebil shidlovo opeko do zračnika in namestil rešetko. Zaenkrat še nismo zaspali zaradi CO oz. pomanjkanja kisika.
Mrtva tuljava opravlja isto vlogo kot namenski zračnik.
Uporaba zračnika poleg tuljave dimnika je učinkovita rešitev. Lahko se uporabi tudi star zidan dimnik ki ga ne uporabljate. Vendar je tu potrebno upoštevati preprosti fizikalni zakon.... Topli zrak se dviga, hladni pada, kar pomeni da ne moramo zajemati zraka iz strehe zračnika.

Rešitev:

Zračnik se v kletnih prostorih preluknja pod stropom.... Torej ODVOD iz prostora ker se topel zrak dviga... Odprtina naj bo 150cm2 površine (10x15cm primer)
Ta prostor mora imeti 150cm2 dovod zraka od zunaj...

V prostoru kjer se nahaja kurilna naprava preluknjamo isti zračnik pri tleh za DOVOD zraka v prostor... Iz tega prostora se nato zrak odvaja preko kurilne naprave in dimnika ven iz objekta...

Potek zraka morate gledati bolj kot celoto... Iz kletnega okna v kletno sobo objekta... Iz kletne sobe (pod stropom) v zračnik, preko zračnika v prostor (odprtina pri tleh).. Preko kurilne naprave v dimnik in preko dimnika nazaj na prosto....

Pri tem se vedno upošteva fizika temperatur zrakov... Če se topel zrak dviga je najprimerneje izdelati ODVOD zraka pod stropom prostora, DOVOD zraka pa posledično pri tleh... Če prezračujete en prostor se to ponavadi naredi na diagonalah prostora, ker posledično zračite cel prostor in ne le del njega če bi to izdelali le na eni steni....

IZBOLJŠAVA TRENUTNE REŠITVE:
Če si predstavljate sistem zračenja katerega sem vam opisal, ne pozabite na pomembni detail!
DOVOD zraka pri tleh... Na tej točki je za idealne razmere pomembno, da zračnik nad višino omenjenega dovoda zazidate oziroma preprečite zraku uhajanje preko celotne vertikale zračnika na prosto... S tem boste omogočili izkoriščanje polnega zračnega toka v prostor kurilne naprave, namesto da del tega toka ''pobegne'' vertikalno do vrha zračnika na prosto...

Upam da vam ta razlaga pojasni kakšno rešitev...

Sicer pa z dovajanjem preko kanalov in kolen povzročate upore pri dovajanju zraka... Če je 150cm2 potrebna dimenzija dovoda, še ne pomeni da iz fasade vlečete cev fi15cm v dolžini 10m... Na 10m se pojavijo večji upori in ne zadostuje fi15cm... Fizikalno mora biti zračnik konusni.. kar pomeni da bo ob pritoku iz fasade večji, ob priklopu na napravo pa primeren...

LP
Wafl
Wafl imaš prav, ampak glede zračnika pa bi se dalo pogovarjati.
Recimo Schiedlov sistem kamina KingFire opravlja svojo funkcijo, ki ima posebej zračnik za dovod zraka, prav tako SCHIEDEL Permeter Smooth Air, ki je inox štirislojni dimnik (cev, izolacija, vmesni prostor za zrak in ponovno cev). Dimnik torej gre direktno navzgor. Tudi ta opravlja svojo funkcijo.

Naj pa bi vsi sistemi, ki imajo zrakotesno kurišče hermetic in RLU (kaminske peči in kaminski vložek) opravljale funkcijo glede dovoda zraka skozi zračnik.

Tudi jaz sem na ta način projektiral pri sebi doma in zadeva mi funkcionira odlično.
Je pa res, da ima zato samo Schiedel certifikat, kot celoten sistem, torej kamin + dimnik.
Iskanje po temi