PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drve, radiatorji+talno gretje(zalogovnik)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo Majstri Big Grin

Pred tem sem prebral dosti tem , ampak določene inforamcije nažalost nisem nikjer zasledil , zato odpiram novo temo :/ 

Imamo peč na drva 35kw , prtličje in 1 nadstropje ogrevamo na radiatorje. Začel bom z prenovo mansarde in imam željo po talnem ogrevanju. 

Vem da se da brez problema porihtat peč na drva tudi z talnim gretjem.

Problem nastane , ker zakurimo peč šele ko pridemo iz službe. 16.00-17.00 in kurimo tja do 11.00. Glede na to , da je namen talnega konstanta temperatura 24/7 da dosežemo željen učinek talnega pri meni odpade , saj ko bi zakuril bi trajal 3 ure da se vse segreje , potem bi se pa spet hitro vse ohladilo.

In vprašanje je , če lahko z zalogovnikom 1000l-1500l samo za moje talno gretje dosežem, konstanto temperaturo skozi cel dan, do naslednjega "kurjenja" ?

Po tem takem grem raje na radiatorje in mirna bosna.

Talnega bi bilo vse skupaj v mansardi okoli 90m2 , v dnevni bo tudi kamin.

lp
Bi zdrzalo sigurno. Pri meni tudi cca 95m2 talnega. Talno stalno dela. Cez noc in preko dneva mi porabi cca 1/3 zalogovnika velikosti 2000l. Je pa hisa samo z 3cm izolacije.
huh sem vesel pozitivnega odgovora Big Grin
hvala za informacije
Če imaš vgrajen zalogovnik potem brezskrbi daš talno. Talno še normalno deluje tudi takrat ko so radiatorji že hladni. verjetno v talno ne boš rabil pošiljati več kot 30°C. V najbolj mrzlih delih zime mogoče kaj več.

Obvezno pa naredi posebno vejo od zalogovnika do razdelilne omare talnega. Ne priključuj na radiatorsko vejo.
Primernost talnega je odvisna tudi od izolacije hise in talnih oblog. Sam povem.
Drugace pa z zalogovnikom ne bo problem, razen ce se vrnete po nekaj dneh domov, se ne bo dalo samo s talnim na hitro ogret. Dodatna kaminska pec bi bila zato primerna. Talno pa je prijetno, tako da kar pogumno....
Izolacije ni boh ve kaj , ene dobre 5cm. Ja bo pa zgoraj v mansardi še kamin ,ki se po potrebi zakuri. In pa en radiator pod streho kjer bo še spalnica.

Hvala vsem vam za hitre odgovore.
Ti na zalogovnik poveži celo hišo
 Radiatorji bolj potrebujejo zalogovnik kot talno.. 
Torej peč, zalogovnik, potem pa radiatorji, talno in bojler. Če imaš sedaj  več črpalk za radiatorje, pač tako ostane in montiras več mešalnih ventilov in črpalk.
Sonce naj sveti vsak dan!
@hanzi

Potem se pa bojim da bo spet premalo preostale tople vode ostalo za talno gretje ? Cilj mi je da vzdržujem toploto , do naslednjega kurjenja ali pač?

Zaradi prostora bi pa dal max 1500l zalogovnik.
1500l "kropa" ni malo.
Poleg tega pač nastaviš da radiatorje ogreva samo dokler je v zalogovniku recimp 40C, talno pa pustiš vse do 25....
Od 40-25 je še kar nekaj toplote. Praktično ena četrtina zalogovnika.
Ti bi toploto vzdrževal samo na glavnem gretju v.mansardi? Ajaja..talno gretje je že tako nek mini zalogovnik, radiatorji pa so pol ure po ugasnjeni črpalki mrzli. Talno gretje pa zagotovo drži nekaj ur večino toplote.
1500 literski zalogovnik ce ga ohladis iz 80 na 40 stopinj je to 70 kW. To pa v primeru potratne bajte ni glih veliko.
Talno bo še vedno normalno grelo, ko bo v pritličju že hladno in bo zato potrebno zakurit. Vsekakor bo v mansardi z talnim dalj časa dovolj toplo, kot pa v pritličju z radiatorji.
Je pa pogoj, da je napeljan dvižni vod direkno iz kurilnice samo za talno.
To bo ja, da talno lahko zalogovnik bol globoko prazni-ohlaja. Ampak vseeno, ce so velike izgube tistih 1500 sprazni ko keks.
Pri nas je zdaj ko je kr orng izolirano (adaptirana bajta), pri povprecni nuli zunaj okrog 3kW izgub.
Pri -0,6 sem spremljal in naracunal 3,2kW izgub. Prej ko ni blo fasade so ble te stevilke krat dva sigurno. S tem da streha je ze bila takoj ob adaptaciji izolirana 30 cm . Fasado smo delali dve leti pozneje. Ce se na strehi ne bi bilo izolacije, potem bi pa bilo ze tak krepko cez 10kW izgub. V takem primeru ti tak zalogovnik cez noc sprazni, pa ce ga zvecer zagrejes.
Jah, bo moral pa se zjutraj nekdo v peč naložiti preden bo.odsel v službo....

Je pa ob tem.posegu resno za razmisliti o posodobitvi na uplinjevalno pec in potegniti subvencijo..

Je pa ob tem.posegu resno za razmisliti o posodobitvi na uplinjevalno pec in potegniti subvencijo..

Če v bajti hočeš imeti toplo moraš toploto dovajati toliko kot jo bajta spusti ven. Slabše kot je izolirana več energije je potrebno. Pač fizika.
Perpetuum mobila še pa ni noben izumil.
" Jah, bo moral pa se zjutraj nekdo v peč naložiti preden bo.odsel v službo.... "

Ni problem nadevad , sam če zjutraj ni več žerjavce pa res nebom pred šihtom nanovo zakuril Big Grin

Hvala vsem za deljenje koristnih informacij Big Grin Itak se še morim sam pozanimat pri kermu majstru.
1 2
Iskanje po temi