PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Powersense Energomonitor / nadzor porabe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lightbulb 
Spoštovani kolegi,
Je tu mogoče kdo, ki ima vgrajen Powersense Energomonitor?
Imam neke anomalije, enostavno imam preveč obremenjeno 2.fazo na 3F / 7-14kW / 3x20A. Vrstna hiša, 135m2, 8kW TČ, eno gospodinjstvo, 2+2 osebi.
Nekaj smo že poskušali prevezati v omaricah, ampak bi rad prišel zadevi do dna. 

Tokovnih klešč nimam, obenem pa že nekaj časa močno razmišljam o 24h in web nadzoru nad porabo. 
Na našem tržišču sem našel edino to opcijo, vem da mi jo je pred tremi leti ko smo delali priklop priporočal monter Elektra. 
Prav tako jo ima v ponudbi moj distributer (EnergijaPlus).
Je kdo ki lahko naši kaj pro/contra ali mi da kak podoben predlog?
Razne Banggood/eBay solucije me ne zanimajo preveč.

Iskrena hvala vsem, LP, R.

[Slika: 607C3656.jpg]
OpenEnergyMonitor

https://guide.openenergymonitor.org/setup/

https://shop.openenergymonitor.com/emonpi/
Jaz sem si zmontiral Shelly 3em v notranji omarici, super zadeva. Imas lahko app na telefonu ali pa se skonektas na ip v browserju.
https://shelly.cloud/products/shelly-3em...rgy-meter/
Ne vem, če sem te povsem razumel. Ampak se mi zdi, da imaš problem s preobremenjeno eno fazo. To lahko rešiš samo na ta način, da v razdelilniku narediš prevezave in sicer tako, da boš vsako fazo dal približno enako močne porabnike istočasno vklopljene porabnike. Ker pa imaš verjetno konično moč večjo kot priključno, ti bo pregorevala glavna oz. obračunska varovalka. V ta namen obstajajo limitorji, na katerih nastaviš prioritete porabnikov. Ko v neki fazi z vklopom novega porabnika nastane preobremenitev, se bo manj pomemben porabnik avtomatsko izključil in tudi avtomatsko po določenem času nazaj vklopil.
N.pr. če imaš bojler in vklopiš el. štedilnik, se bo bojler, ker se temperatura vode v njemu, v času kuhe ne bo bistveno spremenila, izklopil in se po izklopu štedilnika, po določenem času avtomatsko vklopil nazaj.
@Rafter, po informacijah iz spletne strani energomonitor, ti merilnik ne bo podal informacije, ki jo potrebuješ. Prikazoval ti bo zgolj skupno porabo, ti pa potrebuješ porabo po fazah/tokovnih kleščah.
Potrebno je narediti skrben popis varovalk po fazah in kaj je na varovalki /fazi priklopljeno.
Praviš da imaš TČ, ali imaš enofazno ali trifazno? Če imaš enofazno, priporočam, da je na tisti fazi samo TČ in mogoče za luči (predvidevam, da uporabljate led svetila ali varčne sijalke). Ostali dve fazi pa porabiš za ostale porabnike, pri čemer paziš, da npr pečica in pralni stoj nista priklopljeni na varovalki, ki se napajata iz iste faze. Vedeti moraš, da pralni in pomivalni stroj vsebujeta običajno 2 kW (8,6A) grelec vode, ki se občasno vklopi. Porabnik z veliko močjo je tudi sušilec, fen ročni sesalec in likalnik. Predvidevam, da električnega bojlerja zaradi TČ nimate. Preveri na kateri fazi je povezana kuhalna plošča, če ne uporabljaš plina za kuhanje.
Na fazo,katero želiš kontrolirati oz.meriti porabo zmontirajte odštevalni števec ,.link https://www.mepro.si/socomec-countis-e00
Če je bil priklop pred tremi leti obstaja najbrž načrt električnih instalacij.
Polovica ugibanj bi odpadla..
Ja no in kaj bi sedaj rad ugotovil s tem merilcem porabe? Faza bo še kljub temu preobremenjena, dokler se ne bo v omarici fizično prevezalo tako, da bo enakomerna poraba.

Ti bi dejansko rabil enofazni merilec porabe, ki bi ga priklopil na preobremenjeno fazo. Pravzaprav bi s tokovnimi kleščami lahko ugotovil katera varovalka in posledično kateri veliki porabnik je na tej varovalki.
Če te zanima zgolj v kateri fazni prihaja do povečanega toka, ne potrebuje električnega načrta (fino je, da obstaja).
Izklopiš posamezno varovalko in po hiši pregledaš kaj je 'crknilo'. Pri vtičnicah uporabiš sesalnik ali kak drug porabnik, da preveriš, če je še vtičnica pod napetostjo. Preveri vtičnice tudi pri varovalki za razsvetljavo, kajti lahko je dovod za luči speljan še za vtičnico v bližini stikala.
Ko imaš popisane varovalke in porabnike, potrebuješ še izvedeti, kateri fazi vodnik(katera faza) napaja posamezne varovalke. V kolikor je uporabljena trifazna zbiralka za povezavo med varovalkami v omarici je zaporedje 123,123,123,123. Se pravi prva, četrta  7. in 10.  varovalka so na 1.fazi (L1). Če ne veš katera faza napaja varovalko, pokliči elektrikarja. Ko boš imel ta popis paziš, da niso aparati, ki sem jih naštel v predhodni objavi na isti fazi. Če ne pa kar tu objavi, pa bomo pokomentirali, katero varovalko je potrebno prestaviti na drugo mesto. To bo potem elektrikar naredil.
Imam kar nekaj izdelkov od Energomonitor-ja. Zelo zadovoljen. Imam 2x 3F tokovne klešče, da merim porabo na glavni omarici in proizvodnjo iz MFE. Aplikacija prikazje podatke za vsako fazo posebej, v realnem času. Z uporabo teh klešč sem brez težav popisal vezavo posamezne vtičnice po fazah. Prednost pred ostalimi sistemi (ne poznam jih sicer veliko, lahko pa primerjam z Xiaomi Mi home) je tudi v tem, da lahko kadarkoli "potegneš" podatke k sebi in jih lokalno shraniš. Interval: od 1s naprej! Na sliki primer porabe/moči na posamezni fazi + proizvodnja MFE. Če koga preseneča velika poraba na fazi2 - polnjenje e-avta  Big Grin
V drugi priponki primer podatkov iz 4 temperaturnih senzorjev. Moti le to, da (še) ne ponujajo senzorjev vlage.

Priložene datoteke Predogledne slike

Iskanje po temi