PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplotna crpalka za nizkotemperaturno ogrevanje stanovanjske

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenutno imam 60m2 stanovanja, ki ga ogrevam na plin (kotel Imergas). Plina za gretje vode (celo leto) in ogrevanje stanovanja plačam 185.000 sit + 2.700 mesečni najem plinohrama: skupaj 217.000 sit...

Ker naj bi ogreval točno enkrat večje stanovanje (slabše izolirano in več kot 2x več radiatorjev), predvidevam skoraj enkrat večji strošek plina!

Pa tudi če je razlika denimo 20% manjša...

TČ je zrak/ voda moči 14,5 kW, kot naj bi bila tudi potreba po moči kotla! PLinskih tako šibkih niti ne dobiš!
Pač treba je upoštevat, da je lega hiše idealna - sončna v zavetju in na primorskem!
Uradne ponudbe zaenkrat nimam, cene sem pobral od tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termotehnika.com/tc_og_zv.php">http://www.termotehnika.com/tc_og_zv.php</a><!-- m --> (in dodal še enih 70.000 za potne stroške in dodatna dela).

Elektrika je pri stricu (v Trstu) približno 15% dražja, vendar je tudi plin pri njih nekoliko dražji... Gledal sem napovedi ameriške agencije za energetiko (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eia.doe.gov/oiaf/forecasting.html">http://www.eia.doe.gov/oiaf/forecasting.html</a><!-- m -->) in kaže, da naj bi se plin celo pocenil v naslednjih parih letih (ker je več novih odkritij zalog)..potem pa do leta 2025 prišel na isto ceno kot je sedaj... vendar podobno kaže tudi za elektriko do leta 2025, da naj ne bi bila dosti dražja.. (ker bo vedno več alternativ za pridobivanje).

To je sicer amerika....v europi pa naj bi favorizirali elektriko (ker plina in nafte ni prav veliko..in bi bili preveč odvisni od Rusije in Amerike). Ne najdem več linka...nekje na straneh E Unije je pisala strategija in napovedi cen...

Sicer se tudi sam še nisem odločil dokončno...res je težko v tem trenutku (ko stavim še ploščice itd..) dati kar cel miljon več za isti efekt (oz. lahko da bo v sobi kašna stopinja manj...ker je izhodna temp. vode tja do 50 st)....
kolikor sem jaz zasledil naj bi cena električne nergije v prihodnjih letih narasla za pribl. 35 % - s tem se bomo nekako izenačili s povprečjem evrope. POtem pa se lahko pričakuje pribl. enakomerno naraščanje vseh enegentov.

glede pocenitve plina v prihodnih letih - ne glede kje na svetu - je to le utopija. Tako ali tako j eplin vezan na nafto - in če gre nafta gor tudi plin ne bo zaostajal.

glede elektrike pa....jaz še vedno upam da se bo (v nasledih desetlejih) kdo ojunačil in dal karte namizo lai je izvedljivo, da b končni porabniki imeli na strehah sončne celice za proizvajajnje energije, ki bi jo lahko oddajali v omrežje (kot proizvajalci), za svoje potrbe pa bi jo jemali iz obrežja - poračun pa bi se vršil napodlagi razlike med oddano in prejeto (seveda bis e tudi izkoristek takih celic moral precej izboljšat) - pa vseeno - projekt, ki bi bil vreden razmisleka, če je seveda sploh uresničljiv.

Drugače bo treba v Kršekem še en blok dogradit Cry
Če bo res tako, torej dokaj enakomeren dvig cene el. energije v primerjavi z drugimi energenti, se po moje na dolgi rok vseeno splača investirati v toplotno črpalko. Pred časom sem nekje zasledil, da je zalog nafte še za cca 50 let plina pa najmanj dvakrat toliko, seveda če ne bodo odkrili kakšnih novih virov. Če bodo v prihodnosti uspešni pri raziskavah fuzije (zlivanje lahkih atomskih jeder v težja) smo kar se tiče energije za dooolgo časa preskrbljeni, seveda električne.

Do takrat pa je po moje najboljša investicija v dobro izolirano hišo brez toplotnih mostov in s pametno razporejenimi prostori, dnevnimi na jugu, spalnice na severu, pa seveda nizko temperaturni režim ogrevanja (talno ali stensko).

Glede odločitve za TČ ali zemeljski plin pa bo potreben še dober razmislek in seveda preračun stroškov.
vincent Napisal:kolikor sem jaz zasledil naj bi cena električne nergije v prihodnjih letih narasla za pribl. 35 % - s tem se bomo nekako izenačili s povprečjem evrope. POtem pa se lahko pričakuje pribl. enakomerno naraščanje vseh enegentov.

Kje si pa zasledil ta podatek? :o
Jaz sem se nagibal k ideji da bi dodatno ogreval stanovanje malo se na elektriko... sicer se pa cene energentov tako spreminjajo, da lahko samo ugibamo, s cim se bomo greli naslednja leta :?
AndrejP Napisal:sicer se pa cene energentov tako spreminjajo, da lahko samo ugibamo, s cim se bomo greli naslednja leta :?

tudi jaz imam podobno mnenje

Zadosca da pogledamo malo kaj se zgodi ob vsaki vojni ali krizi..ze pozabili na paniko ob dobavi ruskega plina?ni tako dalec nazaj...

stara/nova pec na drva (kot dodatek izjemnem primeru) ne skodi...
junior
AnrejP...pojma nimam

nekje je bilo govora o odprtosti energetskega trga v EU in našega zaostajanja cen z evropskim....in so nekako omenjali 35 % povečanje po letu 2008...seveda je bilo to mišljeno v primerjavi s trenutnimi razmerji energentov

torej če bo šla nafta gor za 20 % bo šla elektrika za 20 in še dodatnih teh 35 oz. kolikor naj bi zaostajali.

sem pa tudi sam zagovorink dobre izolacije hiše kot predpogoj...potem je vsakršno pgrevanje precej bolj sprejemljivo....se mi pa zdi da ravno električne bo najkasneje zmanjalo, ker se jo enostavno ne da nadomestiti (vsaj zaenkrat) z nekim drugim virom....če že bo kak drug vir se bo porabljal za pridobivanje električne energije.
[quote="lesar2"]Trenutno imam 60m2 stanovanja, ki ga ogrevam na plin (kotel Imergas). Plina za gretje vode (celo leto) in ogrevanje stanovanja plačam 185.000 sit + 2.700 mesečni najem plinohrama: skupaj 217.000 sit...

quote]

Blok star 40 let...dvosobno stanovanje 56 m2... brez izolacije samo omet...okna še prva (dvojna lesena enojno zastekljena)...temperatura v prostorih 21-23°C...plin se uporablja še za kuhanje in toplo vodo...letni strošek 120k SIT...imamo pa mestni plin...vidiš da je strošek krepko manjši za 45%...razlika je pa samo v 4 kvadratih površine
LGP, Centri
lesar2 Napisal:Trenutno imam 60m2 stanovanja, ki ga ogrevam na plin (kotel Imergas). Plina za gretje vode (celo leto) in ogrevanje stanovanja plačam 185.000 sit + 2.700 mesečni najem plinohrama: skupaj 217.000 sit..

Blok star 40 let...dvosobno stanovanje 56 m2... brez izolacije samo omet...okna še prva (dvojna lesena enojno zastekljena)...temperatura v prostorih 21-23°C...plin se uporablja še za kuhanje in toplo vodo...letni strošek 120k SIT...imamo pa mestni plin...vidiš da je strošek krepko manjši za 45%...razlika je pa samo v 4 kvadratih površine
LGP, Centri
Mah, po mojem je razlika v tem, da ti v bloku grejejo še spodaj in zgoraj in po možni še levo in desno... ?!

V mojem sedanjem stanovanju pa sem edini (ne zgoraj ne spodaj in ne levo in ne desno....). Kotel je 5 le star... grejem pa 7 radiatorjev (8 členski 650 višine).

JE pa res, da je cirka 20% dražji UNP plin kot mestni!

Tvoj strošek se mi zdi vseeno majhen... pri sosedu imajo približno enako veliko stanovanje in porabijo približno 1800 litrov nafte...kar je približno enak strošek.
to ni moje stanovanje ampak taščino...za točen strošek vem pa zato, ker sem ene 14 dni nazaj ji rekel, če mi pokaže položnice za plin za celo leto, da bom prebližno vedel koliko bi mene to prišlo v hiši...stanovanje pod njimi je prazno in neogrevano... blok je kvadratne oblike (po tlorisu) in so 4 stanovanja v etaži..to se pravi da ima dve stranici kvadrature zunanjih sten, minimalno skupnih sten, ker gre po sredini tudi stopnišče, ki je neogrevano...mi smo pa prej živeli v sosednjem bloku ki je enak in smo imeli še celo manjšo porabo vendar je res da oče ni maral toplo v stanovanju in smo le po potrebi kurili
LGP, Centri
na zadnjega....

ce stopim korak nazaj ,..... imam na voljo 3 energente:
1. plin
2. olje
3. pelete
4. elektriko (toplotno crpalko)

1. in 2. energent sta mocno vezana na razmere v svetu in cena bo sla samo gor. dol najbrz ne.
3. peleti so trenutno v trendu. pec lahko postavis v prostor in z njo ogrevas poleg vode za sanitarno porabo in radiatorjev, tudi prostor, kjer se pec nahaja.
4. pri toplotni crpalki za vsako enoto el. energije pomnozis zadevo z 3, 4. tako da ce gre cena gor za 10 % ti obcutis to povisanje samo 2-3%. tako da sem v tem primeru se najmanj odvisen od cene el. energije. je pa denarni vlozek dalec najvecji.

vse bolj se zavzemam za kombinacijo ogrevanja. talno ogrevanje in sanitarna voda s toplotno crpalko. za res mrzle dni in za luksuz pa samostojeca kaminska pec na pelete v dnevni sobi + radiator v kopalnicah + dogrevanje sanitarne vode.
Glede na napovedi o dvigu električne energije za 65% se bo po vsej verjetnosti manj ljudi odločilo za investicijo v TČ. Po žepu pa bo udarilo predvsem tiste, ki se grejejo samo na elektriko.
dvig za 65 % je kaprica nekoga, ki želi ljudi pripravit nanajhujše...in bo potem 30 % (realna) podražitev delovala čisto majhen skokec...oz. vsi si bodo oddahnili da ni poskočila za 65 %.

ne pozabit da so energenti povezani med sabo...če gre en gor mu ostali sledijo in obratno...nikakor pa ne more ena vrsta nergije skočit za več kot 50 % ne da bi to vplivalo na druge energente.

LP
Pa še nekaj je treba upoštevati, če gre olje za 30% gor je ogrevanje dražje za 30%, če pa gre elektrika gor za 30% je ogrevanje z TČ dražje samo za 10% (pri grelnem številu 3)!

Poleg tega je treba vedeti, da je KO in plin strateška surovina, ki se uporablja tudi za druge pomembnejše stvari (medicina, farmacija, kemija) kot je kurjenje, zato nižjih ceni ni več za pričakovati.

Proizvodnja elektrike pa iz leta v leto narašča!
sajere prosim razloži mi ta citat :
če gre olje za 30% gor je ogrevanje dražje za 30%, če pa gre elektrika gor za 30% je ogrevanje z TČ dražje samo za 10% (pri grelnem številu 3)!

hvala
...mladi smo....zato si moramo ustvariti hiško...

Primož VODUŠEK
1 2 3
Iskanje po temi