PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz sem pri sebi enkrat meril TDP.na vrhu dimnika. Bila je pod 60. 
Peč od sebe spravi dim na cca 180. 
Po dobrih dveh metrih inox priključka najbrž pade temperatura na okoli 120C, potem pa se tistih cca 7m do vrha. 
Nekega kondenza nisem v 8 letih nisem opazil., Vsaj ne v obliki madežev. Možno pa je da kaj po dimniku teče. Ampak spodaj ni ravno nekega bazena kondenza, tudi prah/pepel je suh kadar ga pobiram. 
Sorodnik ima.bioteca, TDP mislim da ima okoli 140, nekega kondenza nisva opazila. Je pa res da kuri šele drugo.(al tretjo) zimo
Sonce naj sveti vsak dan!
Kako ima lahko CM tako nizke TDP in hkrati čiste emisije, ali sploh ima v komori temp nad 600c, kot je razloženo tu na posnetku. Ne vem še za nobeni kotel nad 25kw ki bi imel TDP pod 180c, pa so raznoraznih oblik komor in plamen.Od najcenejših ATMOS do najdražjih KWB,ETA,HARGASSNER,froling
Edino če ima tako učinkovite turbolatorje da pobere toliko TDP ampak zakaj nimajo ostali tudi tako ? Sam ga imam šele 2 meseca in sem še dokaj zelen v znanju uplinjakov.

https://www.youtube.com/watch?v=mQi1WQduDy4
Se bojim da bi tukaj ugotovil precej velik VAG sindrom če bi merili pline. 
Sploh ob kakšnem čudnem.gorivu ko le to ne izgoreva tako kot bi moralo. Takrat je uplinjak večji pacek kot pa klasika.

Ampak kot vem, dimnikarji se nekaj časa ne bodo.merili emisij uplinjakov in klasičnih kotlov. To pa zato, ker tiste naprave ki jih imajo za plin in elko lahko po merjenju pretiranih emisij v pečeh na drva vržejo stran. Seveda pa te naprave niso ravno.po lidl.ceni.
Reči tvojemu dimnikarji, če ti izmeri emisije brez.morebitnih sankcij če kaj ne bo ok. Mu pač stisni nekaj v žep. 
Meni se vleka dimnika ni hotel 
/mogel izmeriti.
@netuporabnik: čimprej v celoti izoliraj priključno cev.
Imel sem isti "problem" z nizko temperaturo dimnih plinov, pri Centrometalu so mi odgovorili, da to sploh ni problem, pač pa dober izkoristek kotla, ker ne izgublja temperature skozi dimnik.
Sčasoma se mi je temperatura dimnih plinov nekoliko dvignila.
Tudi meni dimnik kondenzira, je pa to problem neizoliranega starega dimnika (vsaj pri meni) n ne kotla.
Samo za info. Največjo spremembo sem dosegel z komplet izolacijo priključne cevi. TDP je še vedno nizka, (povprečno 120-130°C malo je tudi odvisna od drv, če bi imel samo bukova bi blo že kr dobro), ampak kondenziranja na prehodu iz cevi v dimnik je sedaj zelo malo ali skoraj nič.
Pozdravljeni!
Sem cel forum prebral in vidim, da so CM kotli kar pohvaljeni in ni nekih hudih hib. Raje bi vzel L34 ko 25 kW zaradi kurišča, ki je večje. Kaj potem pomeni, če ga pač ne naložim na polno? Zalogovnik več kot 2x800 ne spravim notri. Ogreva se cca 240 m2, izolacija fasada 16 cm, troslojna okna.
Znanec, ki ima Frolinga mi je rekel, da je fajn če so drva kakšne 3 dni prej v kurilnici (da se še malo posušijo in da so topla). Malo sem ga čudno gledal. Sicer pa itak suha 2 leti.

Kaj pa poleti, kadar grmi, v teh sodobnih pečeh je veliko elektronike, ali izklapljate ali ne?
Hitro se boš navadil koliko je treba naložit. Če boš imel prazne zalogovnike, bo verjetno eno polnjenje ravno prav da ti ogreje zalogovnike in ogreje hišo (34kw). Jaz osebno nalagam 2x na dan in obtočna črpalka niti ne ugasne, res da so drva slabše kvalitete ampak tud to je treba ponucat Smile .
Glede na ceno moram rečt da sem zaenkrat zadovoljen s pečjo, pokuril sem precej manj drv kot prejšnja leta, bomo pa vidli čez kakšno leto če se kaj pokaže.

Peči ne izklapljam imam pa priklopljeno preko UPS, kar pa mislim da je nuja za vse nove peči, tako zaradi varnosti elektronike kot tudi zaradi peči (pregrevanja) ob izpadu napajanja.
Predpogoj je seveda da imaš pravilno narejeno el. instalacijo in odvodnike.
Če nimaš sanitarne vode čez poletje ogrevane preko elektronike peči, bi jo jaz ugasnil. In jo tudi izklopim za pol leta. 
Se izogneš težav s strelami, pa še nekaj elektrike prisparas če se že gremo Gorenjca. 
Moj attack  mislim da v STB kuri 6w!
Torej kW na teden.
Toplotno črpalko imam vezano na peč s 300l bojlerjem. Pozimi TČ ne dela, ker jo obstoječa peč polni. Lani poleti sem zakuril vsak drugi dan za sanitarno vodo. Je pa bilo treba hudičevo paziti, da ni bilo preveč, ker ogrevanje radiatorjev je bilo zaprto in temperatura v bojlerju peči je lahko hitro skočila na 100 stopinj. Diferencialni termostat je pa nek čuden, nisem ga znal naravnat, da bi filalo bojler več kot 65 stopinj. Ko je prišlo do te temperature je obtočna črpalka ugasnila in konec. Zaenkrat peč še ni spustila, ampak ponekod je malce izbočeno namesto ravno. 37 let ima, naj ji bo odpuščeno. Smile

Drv je dovolj, bi skoraj rajši enkrat na nekaj dni zakuril pri ta novi, kot pa da TČ deluje.

Glede UPS, to mora biti verjetno nekoliko zmogljivejši kot tisti ki se uporabljajo pri računalnikih? Sicer pa zanesljivost oskrbe z el. energijo je bolj za v kakšno drugo temo. Rekel bi samo to, da imam občutek, da smo zdaj postali tako odvisni od štroma, da bo treba razmisliti o kakšnem agregatu. Imam slab občutek, da bo enkrat pol Evrope v temi, potem pa ne bo tako hitro elektrike nazaj, ampak bo trajalo kar nekaj dni.

Pri
Jurja in pol si dal za STC zato da sedaj poleti vsaka dva dni kuris za toplo vodo in dodatno ogrevas hišo?
Ti pa si ta prav Gorenc. Po možnosti pa spotoma hišo hladis s klimo?
Ko imaš enkrat zalogovnik, je druga pesem. 
V takem primeru res ni treba dajati dva Jurja (z montažo) za STC, ampak kupis zalogovnik s sanitarno kačo in si vsega frej. Pa se enega "soda" se znebis v kurilnici.
Ampak zdaj ko jo imaš, jo pač uporabljaj. In kaj pametnega potegni iz nje (hlajenje in razvlazevanje hiše za tistih 10 evrov mesečno.
sam imam že nekaj let podoben UPS https://www.akumulator.si/izdelek/ST%208...janje-600w
Z ustreznim akumulatorjem mi zdrži eno polnitev peči brez dovoda elektrike - to pomeni da ko zakuriš peč in takrat zmanjka elektrike, le ta normalno deluje do konca gorenja, vključno z ogrevanjem hiše (obtočne črpalke).
@Hanzi No takole je bilo: Peč sama ima zelo majhen bojler za ogrevanje sanitarne vode, zato jo je hitro zmanjkalo še sploh pozimi. Ko je v peči ugasnilo, so se radiatorji ohladili in s tem tudi sanitarna voda. Zjutraj je bila ponavadi že hladna. Zato smo dodali TČ, vezali smo jo tudi na peč. Inštalater ni dal diferencialnega termostata in tako je prihajalo da je peč med ohlajanjem ohladila vodo v bojlerju. Poleti ponavadi deluje samo TČ, razen lani kjer smo imeli veliko drobnih drv za pokuriti, smo pa imeli TČ ugasnjeno in vsak drugi dan lepo zakurili. Aja dodali smo še diferencialni termostat, prej se je prehitro ohladilo. S tem sicer nič ne ogrejem bajte, razen kurilnice, prišparam pa kako malenkost, nisem točno gledal, ampak tč je delovala kakšne 4 ure dnevno. Savinjčani ne zaostajamo veliko za Gorenjci Smile)

@netuporabnik Ali tvoj UPS potem tudi varuje elektroniko pred grmenjem ali so za ta namen bolj odvodniki. Nekoč mi je nekdo dejal, da če hočeš imeti računalnik kolikor toliko zaščiten pred grmenjem ga imej priklopljenega preko UPS ker prenapetostne vtičnice niso zanesljive.
Glede UPS, sam sistem je zastavljen tako, da je najprej odvodnik že zunaj na dovodu (stvar od elektro), potem ga imaš en razred nižjega že v elktroomarici (tudi stvar elektro), sam sem potem dodal še odvodnik mislim da tipa D, v omarico kjer je priklopljen UPS. Tako je UPS vsaj malenkost zaščiten pred prenapetostjo. V teoriji naj bi UPS prevzel kar precejšen del ob prenapetosti, ampak direkt udar strele pa gre itak čez vse, ostale manjše špice pa bi verjetno zadržal.
Ob dodajanju UPS v kurilnico, je potrebno vedeti tudi nekaj o varnosti. ker je v kurilnici veliko vode, je ponavadi tako cela hiša kot tudi kurilnica varovana z FID stikalom ali KZS. Ko dodate UPS in peč priklopite na UPS, morate vedeti da peč ni več varovana preko hišnega FID stikala (ker se ob izpadu napaja iz baterije), ampak je potrebno dodati KZS katerega se veže za UPS. (ok zdej sem že mal zašel iz teme)
Anzy
Namesto da ste dodali stc za Jurja in pol bi dodali kombiniran zalogovnik za Jurja in pol in bi lepo rešili sanitarno vodo poleti in pozimi, pozimi pa se radiatorje. Škoda. 
https://www.emundia.si/hranilnik-toplote...et960-1250
1 ... 38 39 40 41 42 43 Pojdi na stran 
Iskanje po temi