PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Je smiselno posodobiti peč?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede na to, da nova fasada odpade, ne želiš se ukvarjat z drvami, toplotne črpalke pa za enkrat ne bi zaradi instalacij, ostaneta dve opciji. Menjava oljne peči za novo oljno peč (naredi domačo nalogo in probaj izbrskat izkoristek obstoječe peči, potem lahko to primerjamo z novo pečjo in ocenimo prihranek). Druga varianta je peletna peč z zalogovnikom, kar pomeni, da potem ni tovorjenja pelet, pripeljejo ti jih s tovornjakom in "vpihnejo" v zalogovnik. Komoditeta podobna kot pri olju. Je sicer potem še varianta s sekanci, ki pa se bolj malo uporablja; investicija je visoka, tekoči stroški ogrevanja pa zelo nizki.

Neka vmesna varianta bi bila prigraditev klim za prehodno obdobje. Klime že imaš v hiši? Izkoristek in s tem strošek ogrevanja v prehodnem obdobju je dober, podoben kot pri toplotni črpalki. Komoditeta, zlasti v hladnejšem delu leta, pa slabša. In glede na veliko kvadraturo bi jih verjetno tudi potreboval več.

Se pa zdi na prvo žogo smiselno prigraditi toplotno črpalko za sanitarno vodo, če ne misliš nameščat TČ za ogrevanje (ki bi poskrbela tudi za sanitarno vodo). Kot rečeno, izkoristek oljne peči samo za ogrevanje sanitarne vode izven sezone ogrevanja je tradicionalno slab.

Obstaja še varianta z električnim bojlerjem oziroma večimi bojlerji. Inveticija je majhna, zadeva se ponavadi splača v gospodinjstvih z malim številom stanovalcev in kratkimi potmi med bojlerjem in porabniki (pipami).
Cevi se speljejo pod stropom. Daš jih v kanalete. Sploh ne registriraš, da obstajajo.
Pri meni je bilo ogrevanje sanitarne vode z oljem cca.1/3 celotne porabe oz. 600 ojrov na leto. Danes me toliko pride kompletna poraba elektrike za toplotno črpalko.
Hvala vsem za nasvete. Sem dal malo na stran svojo trmo in se pustil prepričati. Februarja montiramo 18KW toplotno črpalko.

Po ogledu izvajalca se je izkazalo, da so moji strahovi o "podiranju pol kleti" res neutemeljeni. Kot je omenil xavi, bodo cevi speljali lepo pod stropom.

Pri trenutnih cenah elektrike in nafte, bi moral priti na nulo preden mi poteče garancija (7 let). Kar bo več, bo samo plus Smile
za katero TC si se odločil? Jaz bi se pri taki hiši za FWHP 16(sam imam FWHP11) 
subvencije maš 3200? potem mora bit investicija cca 7.5k eur tako da  4000 lt ko je 3600 ti boš kuril cca 1200 na leto to si na " nuli"  v treh letih....ne vem, kaj si čakal do sedaj?
380m2 pa ne vem, če bi se jaz upal  z FWHP 16. Oziroma to bi laufalo pomoje kar na dost visokih obratih povprečno gledano. Morda z to neko močnejšo verzijo Super HP.
To je bajta za F2120-20 in Adapt 0724
Daikin 3 H HT (oz. nekaj takega?). Predračun 13k z vsem, montaža, odvoz stare peči.

Predvidena poraba elektrike 1246 eur na leto (na ponudbi), ampak sem pesimist, bom verjel, ko vidim Smile Raje računam malo boj konzervativno, pa sem potem prijetno presenečen, kot obratno.
porabo so ti zadeli u +-10% ampak cena je pa nesramno visoka....
Ne vem kaj se tako čudite cenam tč. Kam pa mislite, da gre ves naprintan denar in inflacija? Mislite, da bodo tč 15 let enaka cena medtem, ko se printa triljone dolarjev in eurov.? 6700 z 9.5 DDV je samo zunanja enota tega 18kw daikina. Malo se mi zdijo zasoljene samo notranje enote, kjer te pride 5200 euru enota z 230l sanitearne vode ter možnostjo krmiljena dveh krogov.

https://www.klimaj.si/pdf/daikin/daikin-...k-2019.pdf
Uf, tole je pa res huda cena. Mi toliko kasiramo kotlovnico z Nibe 2120/20, pa je nabavna cena toplotne črpalke več kot 2k€ višja od omenjenega Daikina.
No, morda je pa celotna kotlovnica za naredit na novo, ali so zelo dolge razdalje?
Nekaj posebnega že mora biti, ker drugače tole ne more priti več kot 11k€
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Bo zadoščala priključna moč na varovalkah? Tu bodo v mrazu konkretni tokovi, pa čeprav je 3F.
Hecno kako so tudi ti Daikin 3 H HT zunanje enote vse enako težke, enakih dimenzij kljub razponom moči od 11 do 18kw in da so to monobloki in vse imajo enake pripročene varovalke. Za primerjavo so najmočnejše Nibe in CTC skoraj 35 kg težje pa ne dosegajo v minusih kaj več kot 16kw.

https://www.daikin.eu/en_us/products/epr...table.html
Citat:Bo zadoščala priključna moč na varovalkah? Tu bodo v mrazu konkretni tokovi, pa čeprav je 3F.

3x25A imamo, naj bi zadoščalo.

Kar se tiče cene, ne vem. Nisem primerjal ponudb, izvajalca sem izbral po priporočilu dobrega prijatelja. Verjetno bi lahko dobil boljšo ceno, ampak mi veliko pomeni dodatna garancija, 24 urni servis, bližina itd.

Sicer je poleg same TČ zraven še 300 literski bojler za sanitarno vodo, 200 literski zalogovnik, neke zadeve proti zmrzovanju pa klimo za eno nadstropje dobim "gratis" v tej ceni.
kaj boš za vraga z zalogovnikom? Dodaten balast in nič drugega....(verjetno ti je natvezil, da kao zaradi defrostov.....)sicer kakor hočeš, očitno je denarja dovolj.... Big Grin
Če hočeš teh 380 m2 ogret oziroma imet toplo in da bo to delalo predvsem pa grelo tudi ko bo globok minus( al pa vreme v j.....m novembru) potem definitivno NIBE F2120-20.
Vse ostalo naj bo samo razmišljanje za lažjo in pravilno  odločitev Huh Smile Smile
Meni je sicer vseeno, ti pa svetujem, da če si odločen za Athermo3HT, vzemi 14 in ne 18kw. Napravi sta popolni copy paste, močnejša na papirju je samo sofversko navita in 1k€ dražja. Če res nimaš kam vtaknit 1000€ potem le.
V nasprotnem pa kakršnokoli bedarijo boš kupil, bo bolje kot dati 1k€ za to, da boš imel na mašini nalepko na kateri bo pisalo 18kw.
ps. Najboljša garancija je zavarovanje. Splošna garancija ti ne krije strojeloma, strele... in nad dve leti je pogojena z servisnimi pregledi kateri so dražji kot zavarovanje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3
Iskanje po temi