PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotel Atmos DV DG + seltron regulacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Sicer vem, da je na forumu že ogromno napisano na to temo, ampak nekako nisem našel odgovora na moj problem. Se pa že v naprej opravičujem, če sem slučajno kaj spregledal.  

Poleti smo vgradili kotel Atmos dc 30 dg + zalogovnik 2x po 1000l s približno 10cm izolacije in komplet seltron elektroniko (RCD2, WDC10B, SXD67) za regulacijo po vremenu (shema 414b). Sedej ko imam končno vso elektroniko zvezano sem zadevo preizkusil in morem povedati, da sem malenkost razočaran. No, mogoče so kakšne nastavitve problem, tako da upam, da skupaj rešimo.  

Objekt, ki ga ogrevam je iz 2 X 120m^2 etaž in star približno 95let z visokimi stropi (napisal bom kar se da veliko podatkov, da boste dobili predstavo). Ima novo streho, nova okna, novo fasado (kljub debelim stenam še 15cm izolirana). V spodnjem nadstropju nimam problemov z vlago.

Kotel uporabljajo doma že kakšen mesec, sam ga zaradi službenega potovanja do prejšnjega tedna nisem videl. Včeraj okoli 15.00 zadevo naložim s suhimi poleni kolikor sem lahko in zakuril. Temperaturo v objektu sem nastavil na 21 stopinj (ko sem zakuril je bilo v objektu 20.5 stopinj in zunaj 10 stopinj), temperatura povratne vode 75 stopinj in temperatura kotla 80+stopinj. Pričakoval sem, da bom z enim kurjenjem temperaturo v objektu zagrel na 21 stopinj in hranilnik na 80 stopinj ampak temu ni bilo tako. Po 4 urah gorenja, je bila temperatura zalogovnika (od zgoraj dol) 80-60-40-40 stopinj. Zato ker sem hotel spraviti vse temperature na 80 sem nadeval še pol kotla, ampak temperature se vedno nisem spravil do 80.   Ima kdo kakšno idejo '?' se lahko spremenijo kakšne nastavitve ? 

Je pa tudi res, da hise nisem uspel zagreti niti do 21, vseskozi je bilo na sobnem termostatu napisanih 20,5 stopinj. 

Sem pa tudi probal on dvignil parameter P2.1 na 1.5.  

Za pomoč se že v naprej zahvaljujem,

Lep pozdrav.  
Mal nenavadno vse skupaj, najbrž gre za radiatorsko ogrevanje, ni podatka koliko jih je in kakšni ventili so vgrajeni. Podana je temperatura povratka, ki je izmerjena kje? V kolikor bi bili radiatorji odprti in bi bila temperatura povratka res 75°, bi moralo biti kot v savni, ne pa dvajset stopinj. Kolikšna je pa temperatura dvižnega voda? Dvomim, da bi vremenska regulacija pri teh zunanjih temperaturah dopuščala tako visoke vrednosti dvižnega voda. Nekaj ne štima tukaj , boš moral kaj več povedat.
Se opravičujem za pomanjkljiv zapis.  V zgornjem stanovanju imamo 8 radiatorjev in v spodnjem stanovanju 10. Recimo, da je od teh 18 radiatorjev večino časa 6 radiatorjev zaprtih.  Glede na to, da imamo komplet seltronove regulacije, mi temperaturo, ki jo pošilja v radiatorje prilagodi glede na zunanjo in notranjo temperaturo (danes mi je v radiatorje pošiljajo okoli 40 stopinj). Glede tistih 75 stopinj, sem se pa zmotil. Gre z temperaturo dvižnega/povratnega voda.  

Me pa v bistvu bolj skrbi to, da sem danes zakuril ob 12.00 (tako kot včeraj sem kotel naložil kolikor se je le dalo) in se nista hranilnika zagrela za več 70 stopinj (pa se to samo zgornji termometer na hranilniku).  
Mogoče sem pa celotno zadevo narobe razumel in je za dvig temperature potrebno bistveno več kurjenja.   Vsi pa pišejo, da enkrat naložijo in je to to (glede hranilnik ob govorim).
Našel sem podatek na spletu da ima kotel 170l nakladalnega prostora. A lahko enkrat stehtas težo drv  ki jo daš v peč. Predvidevam da nekje okoli 40kg najbrž. Če podatek o volumnu drži! Toliko drv bi moralo segreti oba zalogovnika na polno, ali (in)  pa temperaturo v hiši dvigniti za 5C.
Ne pa niti eno niti drugo. 
Meni jo attack z nekimi 120l volumna smotane oblike (mislim da okoli 25kg drv če se potrudim)  segreje 2m3 zalogovnik za cca 35C. (35>70). 
Svetujem da ne nazigas kotla in zalogovnika na 80+, ker nima smisla. Vsaj ne redno. 

Energija ti nekam beži. 
Igorslo je podobno kuril svojega frolinga (cele dneve) , dokler ni ugotovil da ima oče v hiši 27C. 
Lahko poveš kako dolgo je kotel gorel? Predvidevam da vsaj kakih 6 ur. 
Sicer pa v tvoji prvi objavi si prav napisal (potem pa v drugi narobe popravil). 
Temperatura povratka kotla imas 75, kotel pa 80+. Znizaj temperaturo povratka na cca 60. To ne bo nobene škode. 
Je možno da je bil kotel na previsoki temperaturi in je varnostni izmenjevalec spuščal vodo v kanalizacijo? 
Kakšna  (presek, material, črpalka) je povezava med pečjo in zalogovnikom. 
Drva suha?
Z dvigom parametra P2.1 bi moral dvigniti temperature v hiši, vendar če imaš sobni korektor prenizko, potem ti ta ni pustil ogrevati hiše. 
Je pa res da je bilo včeraj vsaj pri nas v osrednji sloveniji 10C (ne vemo tvoje lokacije ) in je dvižni vod 40C pričakovan za 1,5 se mi zdi. 
Sem pa prepričan da je to za tvoj izoliran objekt in število radiatorjev precej previsoka krivulja. 
Če nimaš ravno radiatorjev 60/60cm in manjše, potem bo ustrezna  krivulja 1 se raje pa manj. 

A lahko napišeš nastavljene  vrednosti parametrov P5.2,  
S5.12 
S5.14
Sonce naj sveti vsak dan!
No, ker po opisanem vseeno težko komentirat vse to, bi bil najbrž na mestu kontakt z izvajalcem postavitve sistema. Kje se porabi vsa energija pridobljena s kurjenjem težko reči takole na daljavo. Najprej naj svoje pove mojster, ker menim, da ni problem v nastavitvah,  mogoče je objekt vseeno toliko požrešen, da ne ostane nekih viškov, ki bi se hranili v zalogovnikih.

Aha, je že predhodnik malo bolj obširno pojasnil...
Se v vsem strinjam z nasveti Hanzija. Mogoče še podatek o dimnih plinih. Atmosi izpred deset-petnajst let so bili znani po izgubah z zelo visokimi temperaturami dimnih plinov. Moj sum za izgubo gre v to smer. Pri mojih začetkih kurjenja vplinjevalnika je šlo približno tretino energije skozi dimnik.
Da si boš ustvaril sliko še primerjava včerajšnje porabe neizolirane hiše 150m2 vzdrževane 24 ur na 20°. Cca 1200l vode iz 80 na 40 stopinj. Naklada pa cca 20 kg drv. Trenutno stanje zunanja temperatura 5°, dvižni vod ogrevalnega kroga 38°, povratni vod 36°. Hitrost črpalke ogrevalnega kroga na I (30W). Je pa 12 radiatorjev v hiši.
TDP bi bil zanimiv podatek, samo mislim da si ravno ti zadnjic v igorslo težavi s frolingom napisal da visoka temperatura niti ne odnese veliko izkoristka. Sem bil hudo presenečen nad nizko cifro. Seveda dokler se pogovarjamo o temperaturah +-50 (okoli 200). Pustimo sedaj klasične peči ki grejo na 500+. 
In dvomi da gre atmos na 250+. 
Pa tudi če bi šlo ena tretjina v dimnik, bi moral s 170litrskim bunkerjem 2m3 zalogovnik zavreti. 
Sorodnik ima nekih 200l v kwb pa ne sme polnega nabutat če nima manj kot 40C v zalogovniku (4m3!)
Hja, nikjer ni napisal s kakšnimi drvi kuri? Če s suho bukovino, potem je čudno, da ne segreje zalogovnika. Če pa ima kakšno staro smrekovino potem, mu kotel deluje v skladu s pričakovanji.

Da v hiši ni narastla temperatura, je pa kriva vremenska regulacija. Tukaj bo moral vzeti v roke navodila in jo nastaviti tako da bo imel pri teh zunanjih temperaturah tudi notranjo željeno. Seveda mora imeti radiatorje odprte.
Hvala za vse vaše odgovore.  

Pravkar sem zakuril, naložil sem poln kotel cca 32kg polen (večina hrast in bukev, se pa vmes najde tudi kakšna kladica smreke).  Les ima vlažnost med 14-21%.  Včerajšnja zunanja temperatura je bila v povprečju 10 stopinj.

Kotel je včeraj gorel od 12.00 do 20.00. 

Danes sem si nastavil temperaturo povratka v kotel na 62 stopinj tako da bomo videli, če se bo kaj spremenilo.  

Parameter P 2.1 sem znižal iz 1.50 na 1.20. Glede ostalih parametro:
 - P5.3 (minimalna temperatura hranilnika toplote = 30)

- 5.13 (Maksimalna temperatura kotla min = 60 / max = 160 / def = 90).  

Za dimne pline sem dal sliko v prilogo.  
Upam, da sem vam dodal dovolj podatkov za malenkost boljše razumevanje moje situacije.

Vam pa javim kaj se bo zgodilo ko bo peč danes pokurila vso zalogo.    

Hvala vam za vse odgovore. 

Lep pozdrav

Priložene datoteke Predogledne slike

A si vlažnost meril na sveže preklanem.mestu polena,  ali na mestu kjer je bil preklan pred meseci. Za.mene je v vsakem primeru 21% previsoka vlažnost. Jaz jo imam načeloma pod 15. 

Nekaj se čudnega dogaja v tvojem kotlu. 8 ur včeraj je gorela prva naklada, al skupaj s tista druga polovica ko si dodal?
8hx30kw= 240kwh, zaokrožimo zaradi izgub na 200kwh. 
Če v 2m3 vode dovedes 200kwh energije, ga segrejes za 100C 
 Tako izračun preko prsta .  
Če računamo po količini drv, potem 
32kg x 4kw/kg = 132kwh
To je dvig temperature v tvojem zalogovniku za 66C!
Ne, mislim, da ni toliko tolerance. Tista preprosta "kmečka" primerjava temperatur vzdrži pri nižji toleranci. Tam nekje plus minus 20 stopinj, ko se temperature gibljejo v območju okrog optimuma. Taki računi nekaj že povedo, ne moreš jih pa posploševat in jih uporabljat na celotnem območju delovanja kotla. Ko gre to v razlike 50 stopinj je že nekaj hudo narobe z dogajanji v kotlu.
To kar sem napisal je samo kot povezava temu kar si že ti napisal. Če je povratek v kotel res na temperaturi 75° domnevam, da se plini manj ohladijo, oddajo manj toplote in izhajajo pri višji temperaturi. Sem takoj pomislil na okrog 250°.
Ena solidna povprečna temperatura izg komore je 800 stopinj in če greš v omenjeni preprost kmečki račun s temperaturo dima 250° si že pod 70% - torej v razredu klasičnih kotlov.

Hja počasi tipkam in mislim. Vas je že cel kup vmes odgovorilo, ko sem klamfal odgovor Hanziju. Ko je človek bliže 80-tim kot 70-tim se to pač dogaja.

Vsekakor pa lepe praznike vsem.

4kW na kg je kar preveč optimistično. Po spominu so nemški forumaši ocenjevali na vigas podforumu nekje z "normalno" 3.85kW na kg
Sedaj po 4 urah je skoraj vse kar sem naložil pogorelo, predvidevam, da bo žerjavica grela se naslednjih 30 min.  Temperature v zalogovniku imam (od zgoraj dol) 70-70-70-36.  Glede na včerajšnjo situacijo semizdi da dosti boljše.  V stanovanju imam nastimanih 21 stopinj, ki jih danes tudi dosegam (21 sicer kaže ob zunanji steni, tako da če postavim termometer nekje ob notranji pokaže 22.5.  

Je pa sicer priporočilo proizvajalca peči, da naj imam v kotlu približno 80stopinj (jaz jih imam 69-72).  Temperaturo povratka v kotel imam nastiman na 63 stopinj (priporočilo nad 60), ki pa jih tudi dosegam.    (Slika v prilogi).  

Kako se vam zdi ? Je rezultat primerljiv z optimumom ? Naj povdarim, da gre vseeno za staro kmečko hišo.  

Če pa želim segreti hranilnike na 80 bom pa verjetno moral nastimat večjo temperaturo povratka ???    

Vlažnost drv sem meril ob presekani kladi.  Priporočate da so drva večja ali manjša ? (Da vem kako pripravljat z naslednja leta).
Temperaturo v zalogovniku boš tudi s temi nastavitvami dvignil na 80°C če boš sedaj še doložil par polen.
Ko se celoten volumen vode v zalogovniku segreje na neko temperaturo, se potem v peč začne vračati voda s takšno temperaturo kot je v zalogovniku in ne več tista, ki je v regulaciji nastavljena.

Je pa tako, da je bolje imeti v zalogovniku nižjo temperaturo, saj so izgube skozi plašč zalogovnika večje pri višji temperaturi. je bolje zakuriti takrat ko se zalogovnik spet shladi.
Kakšna je bila pa začetna temperatura zalogovnika. 
Jaz ne nazigam več namenoma v "drugi krog" ogrevanje zalogovnika. 
Drugi krog imenujem temperaturo povratka ki je "enaka" izstopni temperaturi. In če imaš pri prvem krogu razliko v T 7C (63>70) imaš potem v drugem krogu 70>77
Začetna temperatura zalogovnika je bila približno 35 stopinj v najvišji legi (nižje okoli 30).  Peč je ugasnila tako da upam, da mi zdrži do jutra.   

Mislite, da ne bom z nižjimi temperaturami bolj  pacal peči ? 

Sicer sem pa že tudi sam veliko bolj zadovoljen  tako da se enkrat hvala za vse napotke.  Če pa še mislite, da lahko kaj izboljšam pa bom seveda vesel vaših nasvetov.  

Bom pa jutri na peč naložil 3 leta staro bukvo in videl kakšna je razlika v primerjavi z današnjim dnevom.

Začetna temperatura zalogovnika je bila približno 35 stopinj v najvišji legi (nižje okoli 30).  Peč je ugasnila tako da upam, da mi zdrži do jutra.   

Mislite, da ne bom z nižjimi temperaturami bolj  pacal peči ? 

Sicer sem pa že tudi sam veliko bolj zadovoljen  tako da se enkrat hvala za vse napotke.  Če pa še mislite, da lahko kaj izboljšam pa bom seveda vesel vaših nasvetov.  

Bom pa jutri na peč naložil 3 leta staro bukvo in videl kakšna je razlika v primerjavi z današnjim dnevom.
1 2 3
Iskanje po temi