PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri razdelitvi stroška ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@some1 vidis, da ce gres po kvadraturi je govora o cca 1.7€ in 1.3€ na dan. Zneska sta smesna in razlika med njima ni vredna debate sploh ne na relaciji mama in sin. Daj res sam sebe vprasaj, ce si res to zelis, ce se ti res gre za teh 15€ na mesec, ki jih bos placal manj, v kolikor bi tukaj na forumu dobil potrditev od forumasev, da je tisti tvoj testni izracun pravilen. Pa ni pravilen, kot je @Energetik napisal, ze eno odprto okno podre kalkulacijo. Moje mnenje glede na prebrano je, da se v tej zgodbi gre bolj za inat nekomu (mogoce sestri), kljub temu, da zelis dajat vtis, da vse stima in nimate tezav pri delitvi stroskov. Mogoce se motim, v tem primeru se ti opravicujem.
Me pa se vedno zanima kaj na to situacijo pravi mama? Kaksno je njeno mnenje, ji je vseeno za teh nekaj € ali je tudi ona za to, da se strosek, kar se da pravicno razdeli?

PS: ce bi vsak mesec teh 15€, ki bi jih placeval manj, kot mama, dajal na stran, bi 120k€, ki si jih vlozil v to hiso, dobil nazaj v 666 letih Smile
Materi pa ja ne boste računali ogrevanje, zgradila vam je hišo, kaj vse je dala čez za tebe in sestro...
Ogr. plačuj ti in sestra oz. njen partner.
Podobna stvar je bila pri sosedih, le da je tam spodaj živel sin z materjo in družino, zgoraj pa hčerka/sestra z družino. Naredili so prizidek in vse ločili-dva elektro priključka, dve kanti za smeti (sedaj šest!), dve centralni peči...Potem pa je mati umrla, otroci so se odselili in v ogromni hiši živijo trije stari preko 75 let. Kurijo dve peči (olje in drva), polnijo šest kant za smeti, plačujejo 2x prispevek za moč in OVE pri elektriki... Res pa je, da vsak plačuje svoje stroške, kot v bloku.
ja Popson31 na žalost se motiš. Vidim, da grem tema v popolnoma drugo smer tako, da se bom odločil sam.

Moderator lahko zaradi mene zaklene.
@some1 sej, ce si odkrit, si dobil odgovor, ki si ga iskal. Ampak rezultat tega odgovora ti ni najbolj po godu. Nek zakljucek vsega skupaj je, da bi naj mama placevala cca 70% od vrednosti racuna za ogrevanje. To je s predpostavko glede na tvoje podane podatke in pa tisti tvoj testni izracun porabe. Je pa tako, da nekdo na tvojo situacijo gleda izkljucno iz financnega vidika in mu gre za vsak €, ne glede na to, da gre za odnos mama in sin. Spet nekdo drug pa gleda na situacijo bolj custveno in bi v tem primeru raje sam placeval celoten strosek za ogrevanje maminega in tvojega dela hise, ker vseeno gre za mamo, kateri gre velik del zasluge, da si danes to, kar si.
Verjamem pa, da forumasi ne poznamo ozadje celotne zgodbe in zato smo eni bolj pristranski drugi manj. Ce bi res drzali rdece niti vprasanja, do taksne debate sploh prislo ne bi. Ampak pri taki tematiki se hoces noces vedno odpirajo nova vprasanja in dileme. In, ker smo ljudje razlicni lahko to traja v nedogled.
Toliko leporečenja, da se že pozablja na sestro in jebača.
Zadevo boš rešil ko boš pokopal mamo, postal 100% lastnik hiše,izselil sestro in mogoče  še ženo in otroke, 
Lahko ti je žal da nisi 120 jurjev investiral v svojo nepremičnino, kjer ti ne bi bilo treba deliti stroškov. 
Podprem pa vse predloge, da polnoletna, delovno sposobna? sestra ne more zastonj oziroma na tvoj račun živeti v hiši. Če ima že mamo toliko pri "luftu" . 
Pa ne mislim tu, da bi plačevala najemnino, ampak delež stroškov pa zagotovo. Tudi delež stroškov določenih  popravil in servisov.
Če se crkne TC, kdo bo plačal njeno popravilo? 
Bo sestra rekla da ni njena, da ona ne bo plačala? Takw je treba na "hladno" postaviti za teden ali dva, bo hitro ugotovila da tako ne gre. Al bo šla v Bauhaus poekektrocne  radiatorje, ali pa bo začela te fehtat za popravilo tc. Bo pa njo zagotovo začelo prej zebsti kot tebe. 
Se dobro da si vsaj 3/4 lastnik hiše. Čeprav dokler nisi 100% ti lahko solastnik stalno serje po glavi. Sploh če ni definirano kaj je od koga. 
Sicer pa se za bloke točno ve kako poteka delitev stroškov. Sem živel v bloku 6 let, plačeval vse stroške tam in nekako nimam večjih pripomb na delitev stroškov tam. 
Pustimo sedaj "goljufanje" lastnikov, kjer je bil pri upravniku prijavljen eden ali dva, notri pa 5 ali več.  To bi moral hišni svet "rešit" skupaj z upravnikom. 
Ker bili pa so tudi primeri ko ni bilo nobenega, pa je ravno tako plačeval dvigalo, pa skupno razsvetljavo....
Sonce naj sveti vsak dan!
Jaz bi tako naredil, da preden bi zacel z urejanjem mansarde, bi se vsedli skupaj in se dogovorili glede izolacije. Če dam več za izolacijo, dajte tudi vi spodaj malo zraven in bomo imeli vsi isto izolacijo ali pa plačujem manj za stroške ogrevanje. Ne bi pozabil tudi povedati za strošek sanitarne vode in eleltrike in bi se potem vse naprej dogovarjali koliko bom placeval ločeno. Potem naprej se tudi gre za vsa popravila, servisov. Če pa druga ne gre, pa vse na svoj števec. Če pa to ne gre, pa ti je lahko žal ker nisi šel v nakup lastne hiše.
SPZ pravi, da se takšen strošek deli po solastniškem deležu.
Ne razumem od kje vsem uporabnikom ideje, da se kregamo zaradi stroškov. Še enkrat povem, da niti enkrat do sedaj ni bilo nobene pritožbe oziroma besede glede nepoštene delitve stroškov. Stroške sem vedno razdelil po moji pošteni logiki in je bilo ok.

Sestra plačuje 25% stroškov, mama 25% ter jaz 50%.

Želel sem samo mnenje kako bi vi razdelili strošek ogrevanja brez kalorimetrov. Sicer sem pred vgradnjo tč želel imeti kalorimetre pa sem se na koncu vseeno odločil, da jih ne potrebujemo. Sicer pa po zgoraj prebranem tudi plačevanje po kalorimetru nebi bilo pošteno, ker spet ne vemo koliko se izgubi toplote skozi klet.
Ker kalorimetri bi bili pa pošteni? Niti najmanj. Potem bi se kregali o korekciji kalorimetrov.
So ti že povedali. V mansardi lahko ogrevanje praktično izključiš. Kar pa ne pomeni, da ga ne uporabljaš.

Jaz sem skupni strošek vedno razdelil tako, da sem plačal, kar so drugi izračunali. Vedno v mojo škodo in skupni mir.
Če sem računal jaz, je bil hudič v strehi. Pa četudi sem še vedno računal v mojo škodo. Druge strani so popizdile in vedno želele manj. Pa ti računaj, ku... hudičeva! Jebe se meni, pa če plačam 110 procentov.
Tudi pri delitvi premoženja je bilo tako in tudi za to se mi jebe. Naj imajo kar hočejo, jaz sem si svoje sam ustvaril.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Verjetno je ogrevana površina eden od možnih načinov delitve stroškov.
Jaz delim 50:50, saj gre za praktično enako površino.

V vrstnih hišah kjer smo nekoč živeli, je bilo skupno ogrevanje. Delili smo po velikosti vgrajenih radiatorjev.

Karkoli narediš se lahko eden ali drugi počuti oškodovanega.....
@some1 torej vse je v najlepšem redu, ti bi pa vseeno nekaj spremenil. Čemu???
Očitno si ti tisti, ki se ne strinja s svojo pošteno logiko delitve stroškov, al v čem je fora?
Some1, če se že lotevaš rešitve neobstoječega problema, ga reši strokovno in ne pacaj nekaj napol po svoji (____________)  pameti. Povabi n. pr. g. Bojana Grobovška, naj naredi strokovni ogled stavbe, ogrevanja,  izdela izračun delitve stroškov, šele potem se zmenite v družini. Tisti strošek strokovnjaka bo zanemarljiv, a ne majhen. Spotoma naj še poišče morebitne druge šibke točke stavbe, take ali drugačne.
Kako bizarna tema. Kako je mozno, da mama ni 75% lastnica, ce sta hiso naredila z ocetom. To pomeni, da sta se mama in sestra odpovedali delezem v tvojo korist. Torek tudi investicija 120k ni ravno tvoja dobra volja, ampak stvar nekega dogovora med vami. Ce te je pa sama dobrota in si mami ter sestri izplacan njun delez in nato se investiral 120 k v hiso v kateri zivita, me pa cudi, da jima iz dobrote ne senkas se stroskov bivanja.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi