PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri razdelitvi stroška ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bK9105 tukaj imaš prav. Največja je izguba na coklu, ki ni izoliran. Res, da je hiša delno podkletena in pritličje se začne na cca. 60cm od terena. Izolacija je je narejena do recimo 40cm od terena. Tukaj in v kleti je največja izguba hiše. Vendar je hiša arhitekturno tako zakomplicirana, da te mine izolacija cokla. Sploh na vzhodu ( vhod), ker bi bilo potrebno razbiti celotno stopnišče iz marmorja.

Klet je skupna, ker jo je cca. 70m2 je prostora za vso kramo dovolj. V kleti je pozimi 15.C. So pa vse cevi od centralne izolirane in v kleti ni nič ogrevano.
Klet ima 15stC, zanimivo bi pa bilo tudi vedeti, koliko imajo zunanji zidovi tik pod stropom.
Marmorno stopnišče in sanirani toplotni mostovi, to dvoje mi ne gre skupaj. In vse to okrog kleti in cokla nima nič kaj ekstra vpliva na tvojo mansardo, občutno pa vpliva na pritličje.
Nič ne omenjaš balkonov, teras, kdo jih ima koliko, kako so ti izolirani, al jih nič ni?
Hiša je hiša kot celota in ne klet posebej, pritličje posebej, mansarda posebej. Izguba v neogrevano klet, izgube preko cokla, izgube preko toplotnih mostov v pritličju, izgube skozi streho... so izgube hiše in ne izgube kleti-pritličja-mansarde. Podobno je v vsakem večstanovanjskem objektu. Tudi če se namestijo kalorimetri se bo del poraba obračunalo po kalorimetrih in del pavšalno (kot je to v blokih), saj mora biti količina proizvedene energije enaka količini izgubljeni v posameznih etažah skozi ovoj stavbe.
Torej, kakorkoli razmišljaš je edino sprejemljiva delitev po lastništvu. Če si 50% lastnik hiše, potem je tvojih tudi 50% stroškov, vezanih na hišo. Ogrevanje, odvoz smeti, davki... pa so takšni stroški.
Res cokel je toplotni most, čeprav je izolacija potegnjena čez plato pritličja. Glede sanacije toplotnih mostov sem mislil, balkon in napušč, ki sem jih toplotno izoliral, ker sem imel precej težav v mansardi zaradi toplotnega mosta. Pritličje ima tudi ogromno teraso , kateri toplotni most smo za moje pojme dobro rešili, ko smo menjali okna. ( terasa ( v črki L ) ima ogromne steklene površine  (  fiksna panoramska stena 4m x 220 ) ter nato 3x balkonska vrata ( 80cm širine ) ter 5x fiksna okna ( 173x 100 ).

Eh bozgom tole pa nemore biti realno, da plačujem glede na lastništvo. Lastnik sem 75%. Sem pa investiral v hišo ceč kot 120k€, ker je bila hiša v slabem stanju in bi se drugače verjetno prodala oz. propadla. Sestra ni investirala niti €. Seveda, je mama z očetom hišo zgradila.

Torej po moji investiciji, uporabo manjše kvadrature itd.. naj še plačujem 75% stroška? Bodimo realni..
Kakorkoli boš razdelil, za drugo stran bo najbrž vedno nepošteno.
Mi smo tudi vsled okoliščin razdelili hišo.
Pri ogrevanju sem predlagal, da se stroški delijo po kvadraturi.
Pa je bil ogenj v strehi, ker svakinja pa že ne bo plačevala stroškov drugih.
In smo vgradili kalorimetre.
Sedaj pa je zopet slaba volja, ker je njihova poraba večja od naše.

So bitke kjer ne moreš zmagati. Upaš le na čim manjšo škodo.
Za voljo ljubega miru, ob pisani predpostavki , da strošek tako ni velik, se pridružujem  tistim o m2. Oz. če je le te 50/50 tudi tak strošek delitve, pa mir v bajti. 
Klet je v souporabi, torej so izgube skupne. Del toplote, četudi se sam odklopiš , pa dobiš iz spodnjih prostorov!
Tako razmišljanje me nehote spomni na tistega , ne spomnim se nick-a, ki je živel na sredini bloka in reklamiral poceni ogrevanje z IRpaneli !  Te je vklapljal, ko je prišel domov, pozabil pa, da so mu majhen padec temp. v prostorih, vzdrževali dobri sostanovalci vse naokoli njegovega stanovanja; pa se jim ni zahvalil.

Ob montaži TČ si verjetno zavestno šel v nakup le te?
 Torej bi se takrat lahko zavestno odločil, da v španovijo ne greš, ob očitnih svojih pomislekih!  Vztrjal na svojem ogrevanju (ali takrat našel sporazum glede plačila za ogrevanje Idea , po toči zvoniti....). Torej, če ne bi našli sporazuma, vztrajal za svoj eloblok, zgolj klimo ipd..., drug pa naj se odloči po svoje, če ti gre za ''pošteno'' delitev. 
Ker je, kot je... ne kompliciraj..., lakše se živi ( zavoljo mame, če ne drugega...).
Glej, zakaj 120keur nisi vložil nekam drugam, veš najbolje sam, zdaj je, kar je. Ampak, kot je že bilo zapisano, potrebni so kompromisi, ko bo mama umrla, bodo potrebni še večji kompromisi, ker tudi če boš takrat pridobil še kak procent lastništva, po vsej verjetnosti še vedno ne boš na 100%, vsaj brez izplačila sestrinega deleža ne. Zdaj, kako gre to lahko gladko/hrapavo skozi, ne vem, naj ti napiše nekdo, ki se spozna na pravo.
Do tačas pa pozabi na detajle in za mirne živce dajte stroške na 50/50.
Kot sem že povedal v prvem postu. Pritožb oz. jamranja glede delitev stroškov ni nikoli bilo, čeprav sem razdelil po mojem poštenem občutku ( tudi prej, ko smo ogrevali na pelete).

Ja zavestno sem se odločil zato, da sem pomagal mami pri investiciji ( ker sestro boli za vse ) Če bi bil ego.. bi si dal eloblock 6kw in bi me brigalo ..

Mi lahko dejansko kdo pove koliko porabe odnesejo defrosti? Mislim, da sem to nekje bral pa sedaj ne najdem posta..
A želiš povedati, da sta zdaj plačnika vsega ti in mama, sestra pa nič? Kolikšen je lastniški delež sestre?
Glede investicij v hišo sem jaz in mama. Stroški pritličja gredo na pol ( mama/sestra ). Sestra nima lastniškega deleža. Torej po logiki bozgoma nebi plačevala nič.
Ce sestra kaj placuje ali ne placuje nic, zivi pa pri mami, je tukaj stvar jasna, dogovor se lahko sklene samo med njima. Ti si pa tisti, ki bos v primeru delitve 50:50 prevzel del maminega stroska in njej naredil dobro. Da bos pa se sel nek inat, da bo mama placevala vec, ker si ti vlozil vec v hiso in zdaj tud porabis manj na mesecnem nivoju, samo zato, ker sestra ne placuje enako kot ti, je pa brez veze. V tem primeru gledas na situacijo, kot, da sestre ni zraven. Strosek razdelis na pol in je to to. Preprican sem, da nebos obubozal za tistih nekaj € vec, ki jih bos placal na mesec.
Ja no, boš mogel še iz sestrinega zornega kota pogledati. Njeno ni nič, torej je samo podnajemnik z brezplačno najemnino. Vzdrževalni stroki ponavadi najemnikov ne bremenijo.
Sploh ni moja logika, ampak so takšna dejstva. Če si 75% lastnih nepremičnine so vsi stroški, kateri niso odvisni od uporabe v takšnem deležu tvoji. Če sestra živi v hiši in ni lastnica ji teh stroškov ni potrebno plačevati, lahko pa ji lastniki zaračunajo najemnino npr. v višini teh stroškov.
Pa še to- če nimate izvedene etažne lastnine torej, da se točno ve kateri prostor je od koga potem je vse skupno in je mama lastnica 25 % dela celotne hiše, torej tudi tam kjer ti živiš (mansarde). Če z materjo nisi sklenil pogodbe, ko si obnavljal mansardo si jo poklonil 25% od 120.000€ vredne investicije. Če mati ne bo naredila oporoke, bo polovico tega dedovala sestra po njeni smrti. V primeru oporoke pa lahko tudi 3/4.

Še vedno velja- nepoznavanje prava škoduje.
Če te kaj (po) tolaži some1:
Točno vem o čem pišeš. Tud pri meni sestra niti .erje ne na lastne stroške, ter ''svojo'' greznico..., pač pa mojo.
Plača zgolj 1/3stroška za ogrevanje, dokler sta bla še njena sinova tu, smo delili porabo STČ na pol, čeravno najbolj pravično bi blo na žetone... Tongue  ,mogoč bi se pol ovedla svoje porabe...?). Drugih stroškov okol hiše nima, niti ne pozna..... Vložila ni... niti kar najdeš črnega za ženskim nohtom.... Tud kofeta ne skuhala, ko se je delalo okol in po  hiši...
Kolk odnese defrost mi je zadnja briga tega sveta..., ker so radosti življenja drugje , kot jih zdaj iščeš...
ne govorimo o vzdrževalnih stroških. Kakor sem jaz razumel bozgoma naj bi plačevali tekoče stroške glede na lastništvo.

Nevem ali je res tako težko določiti strošek, če imam skupno porabo in ostale podatke. Ne želim niti do 1% natančno razdelitev, ker je za par € res bv..
1 2 3 4 5
Iskanje po temi