PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri razdelitvi stroška ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebujem pomoč pri pošteni razdelitvi stroška ogrevanja. Prvo pa povem, da pri nas ni nobenega kreganja zato tudi kalorimetrov nisem vgradil. Želim samo čim bolj pošteno razdelitev stroška, ki v vsakem primeru ni visok.

Ogrevalna naprava: Tč Toshiba 11kw HT- v kleti.
Hiša: K+P+M  ( klet neogravan, pritličje 80m2 radiatorji, 30m2 talno, mansarda 90m2- komplet talno +stensko ).
Temperatura vodena po vremenski regulaciji. Pritličje temp. vode radiatorji cca. 35.C - talno 28.C  Mansarda - slabih 25.C.

Cela hiša ogrevana na 22.C. 

Komplet nova troslojna pvc okna - nagode ( u=0,6w/m2k ) Izolacija: mešano na žaru :Smilev kleti pod plato ni pomoje nič, pritličje pod tlakom 10cm volna ter cca. 8cm stiroporja kjer smo naredili talno. Stene: zahodna stran 12 grafit + modularec. Severna + vzhodna 30 siporex + 5cm perlit, južna: multipor 7cm ( znotraj ), modularc + 5cm perlit.

Mansarda: 8cm pod estrihom, stene - kolenčni zid  dodatno 7,5cm multipor ( znotraj ) , streha. poševnina 8cm termotop + volna 32cm sf32. Ravni del škarje: cca. 60cm sf 32 volne.

Pred tč imam vgrajen elektro števec, kateri mislim, da je točen, ker je bil pred nakupom umerjen pri elektro podjetju. Vsak dan popisujem porabo ter zunanje temperature. Ko se je temperatura  stabilizirala sem ob enakih zunanjih pogojih za 24h izključil ogrevanja mansarde. Poraba je bila sledeča:

31kwh z mansardo  - 27kwh brez mansarde. Torej mansarda porabi 5kwh pri zunanji temperaturi okoli 0.C.

Sedaj pa realno povedano. Prvo moram v skupni strošek dati porabo obtočne črpalke 84w/h ( cca. 2kwh /dan ). Koliko je po vašem pojmu skupni strošek , ki ga odnesejo defrosti? Kakšen je skupni strošek izgube v kleti ( 10%? ). Koliko toplote dobim jaz iz pritličja ? Verjetno izolacija v tlaku  + talno precej izenači zadevo?

Ali sem kaj očitnega pozabil?

Hvala za pomoč Smile
Močno dvomim da mansarda porabi samo 20% celotne porabe. Niti je vemo koliko je v tem dnevu padla temperatura v mansardi ter koliko je naslednji dan porabila TC da je nadomestila izgube v mansardi pretekli dan. 
Poleg tega je en dan premalo za objektivno meritev. Res da je izolirana odlično (vsaj streha), pa vseeno jaz te zgodbe ne kupim..
Odklopi pritličje za nekaj dni, pa boš videl če boš mansardo ogreval s 5 kW..
Sonce naj sveti vsak dan!
Brez kalorimetrov, bo še najbolj pošteno, logično in enostavno stroške razdeliti po kvadraturi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Jaz bi delil po površini
Mesečni strošek imate cca 100 evrov.sicer ne vemo kdo živi v pritclju da.zelite deliti porabo na cente natančno,
Z drugimi besedami, 50/50.
Jah nevem takšni so podatki iz števca. Itq si je brezveze sam sebi lagati zato bi prišel rad do dokaj realnih podatkov. Dejstvo je, da mansarda porabi zeloo malo. Recimo mansardo sem pričel z ogrevanjem 15.11 medtem ko pritličje ogrevam že od začetka oktrobra.

Pritličja nemorem izključiti, ker bo temperatura preveč padla. V 2 dneh bo iz 22 sigurno šlo na 19 pri zunanji 0.C. V mansardi izklopa za 24h skoraj ne občutim. Max padec za 0.5 .C

Spodaj poraba in temperature

Priložene datoteke Predogledne slike

Strinjam se s sassopom, da je v tem primeru najbolje razdeliti po kvadraturi.

Tista meritev brez mansarde ni merodajna, mansarda se je še vedno ohlajala in seveda se je nekaj še grela od spodaj. Kako bi določil ta delež, vprašanje.

Sicer se da približno oceniti obe porabi z izračunom, če bi imel vse možne podatke, tudi o toplotnih mostovih, kvadraturah oken itd, ampak bi bilo precej mukotrpno delo.

Sicer imaš prav, da mansarda verjetno porabi precej manj, saj imaš nad sabo ogromno izolacije, vsaj čez ravni del s 60cm izgub praktično ni.
Kar je izgub so skozi kolenčni zid in okna.
V pritličju živi mama in sestra s partnerjem. Ne želim razdeliti na cente natančno. Meni se pa razdelitev po površini ne zdi poštena, ker sem veliko investiral v izolacijo mansarde ter stensko-talno ( čim nižji dvižni vod ), da bi zmanjšal strošek ogrevanja. Z dobro izolacijo strehe so tudi v pritličju profitirali.

V pritličju živi mama in sestra s partnerjem. Ne želim razdeliti na cente natančno. Meni se pa razdelitev po površini ne zdi poštena, ker sem veliko investiral v izolacijo mansarde ter stensko-talno ( čim nižji dvižni vod ), da bi zmanjšal strošek ogrevanja. Z dobro izolacijo strehe so tudi v pritličju profitirali.
Stopajte koliko ur na dan ima kdo kipnjenena okna.
Vsaka ura, za vsako okno 5% več.
Jezen na kipnjena okna pozimi.

To je pa druga pesem.
Nekaj o porabi prinese tudi ogrevanje sanitarne vode in poraba le te. 
Ne pozabite se tega vključiti. 
Če hiše nimate lastniško  razdeljene, jo razdelite čimprej, ker sodeč po opisu boste imeli lahko na tem.podrocju se pestro. Mogoče začneš razmišljati tudi o ločevanju infrastrukture. (Voda, elektrika)
Pošteno ali ne... pokaži malo kmečke pameti.

Ne vem če se zavedaš, da živiš v isti hiši z ožjimi družinskimi člani?
To bo VEDNO zahtevalo kup "pametnih" kompromisov in s tem se je najbolje čimprej sprijazniti.
Če boš tako kompliciral, ti bo še mama pričela kasirati najemnino Wink

Dobronameren nasvet.
Če bi rad mirno živel, pozabi na razliko in se dogovorite za 50/50. Spodnjim pa predlagaj čimprejšnjo investicijo v izolacijo.
Razdeli stroške glede na m3 prostorov, imel boš manj za plačat Smile
Tudi ce razdelis strosek v razmerju 70:30 v prid tebi, to pri celotnem znesku pomeni, da bos placeval samo nekaj € manj od mame. Se ti res ljubi zafrkavat s tem, da bos prihranil tistih nekaj deset € na leto?? In to na racun mame in sestre?? Nevem no, mogoce sem jaz cuden ampak meni je to smesno. Ok, da govorimo o xy ljudeh ampak v tem primeru je govora o mami in sestri.
Ma pritličje se razhlaja preko hladne kleti, toplotni mostovi so preko zidov iz hladne notranjosti, tudi zunanja izoliranost pod nivojem terena ni bila nič omenjena. Če še tega nič ni, so tu izgube še večje.
Hiša je že lastniško razdeljena ( kako nebom razlagal, ker se bo marsikomu zdelo nepošteno ). Elektrika za toplo vodo gre 50/50 ( ločena stč ). Kot tudi vsi ostali stroški (elektrika za gospodinjstvo, voda, kanalizacija, snaga itd ).

Do ločevanja števcev sigurno nikoli nebo prišlo. Dejstvo je, da sem imel plan letošnjo sezono ogrevati z električno pečjo ( ker vem, da bi malo porabil ). Nato sem le pokazal dobro voljo in pristopil k investiciji v tč. Ta se pa glede na mojo porabo in vložen denar nikoli nebo amortizirala.

Dodatne izolacije se po mojih izračunih nebo delalo, ker poraba že sedaj ni visoka in se tistih 20k€ nebo nikoli dobilo nazaj. Toplotni mostovi pa so na hiši sanirani.
Povej povprečno temperaturo kleti in kdo.jo uporablja v kakšnem deležu. 
Klet po mojem mnenju porabi bistveno več od ocenjenih 10%. 
Vsaj četrtino celotne porabe, ker dvomim da imaš v njej bistveno manj kot 15C.
Izolacije kleti pa kot vidim tudi ni pametne.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi