PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija bruto tlorisna poršina - BTP

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uh, Zaplana in občina Vrhnika sta pa iz drugega planeta. Imam precej slabe izkušnje, ravno s firefly-ovim projektom, ki se je zataknil praktično na vsakem koraku. Tudi glede neizkoriščene podstrehe, stojne višine pa še kup drugih stvari.
Tako da nekih tolmačenj tu ne bi dajal, je isto, kot da ugibam.
Bom počakala, da se javi se firefly.

Ali občina, ko zavrne dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, zraven ne zapiše kaj naj se popravi in kaj ni v skladu?

Kakor sem spremljala Zaplano je bila dovoljena neomejena gradnja...potem omejitev na 75 Btp in od 2019 na 120.

Vaš odgovor je zadnje kar sem želela prebrat. Pa saj smo leta 2020, nov gradbeni zakon, ki naj bi poenostavil in pohitril...

Če kličeš na občino in vprašaš dobiš odgovor, da arhitekti in projektanti razumejo lokacijsko. Mogoče pa nisem dobila prave osebe...

Morda kdo prebira, ki je od 2019 dobil gradbeno dovoljenje na Zaplani?

Take stvari me pa res pogrejejo. 

Mogoče lahko zainteresirani za tolmačenje zberemo podpise in občino prijazno opomnimo, da je njihova lokacijska nejasna in potrebna razlage.

Kakšna druga ideja?
Ne, na zaplani ni noben dobil gradbenega... ze 5 let... jaz se ze 6 let trudim. Pa sem verjetno se 2 leti od "lopate"...

Vrhniska zaplana... ce je zastonj parcela je se vedno vprasanje ce se splaca...

Ne pozabi se na en "dodatek". Velika vecina zaplane ima zahtevo da moras narediti OPPN. Tudi ce je to (kot v mojem primeru) 4 prazne parcele sredi izgrajenega naselja.

In ideje ki jih imajo na obcini... jaz do upravne enote sploh se nisem prisel... pa sem ze 4x poskusil (vsakic popolnoma druga situacija s nacrtom). Ne, svojih zavrnitev ne utemeljujejo. In so vcasih... smesne.
Nazadnje je bil projekt (75m2 pritlicna hisa) zavrnjen ker je nad gips stropom (ne betonska plosca, gips spisceni strop) nad izolacijo bila "stojna visina" v sredini podstresja. In so zagovarjali da je to dodatna etaza. Knauf strop obesen na konstrukcijo strehe, nepohoden, nedostopen itd...
Kako naredis pritlicno hiso (pri 120m2 btp drugega ni smiselno) brez da spustis strop (35 do 45 streha je obvezna) in da nimas 4m visok strop, pa niso znali povedati...

No in takih bedatizmob sem dal ze mnogo cez.

Sosed je cez mojo parcelno mejo v Logaski obcini. Ima zgrajeno hiso. Papirji v 1 mesecu. Ni imel niti vode, ker so elektriko (obcina) speljali po cesti tako da vode ni bilo mozno potegniti... ni problem. Hiso ima 1m od ceste (kategorizirane). Ni problem. L hisa? Ni problem (na zaplani ni mozna). Itdd itd...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Potem ste od Miznegega Dola na S, tam kjer je že ena lesena hiška in zemljišča prodaja bidon?

V lokacijskih, ki jih imam jaz nič ne piše, da je potrebno urediti oppn. Jih pa ne znam prebrati, oz. Sem mislila, da jih znam pa ne znam.

Cene se mi zdijo napihnjene, ampak ker se vse kar je na netu prodaja že dolgo, mislim, da je nekaj prostora za pogajanja. Sploh ker zdaj prodajajo za več kot 2* kot so kupili. Po drugi strani, pa naj bi občina načrtovala gradnjo rekreativnega centra na Ulovki in mogoče čakajo na to. Ne vem. Zdaj ko je dala še DUTB gor zemljišča, ki jih je ocenil cenilec pa sigurno nekaj pove.

Če so take komplikacije pri pridobivanju gd pa seveda nič več nima smisla.

Kljub vsemu mi je Zaplana všeč. In če je cesta gor tako fina in razpeljana optika...

Meni se zdi smiselna tudi p+1+m, če je 60 plus 60 in mansarda prezračevalna streha.

Smiselno mi je tudi p+m če je kolencni zid 1,4 in imaš potem grde pravokotne škatle, da pridobiš prostor.

Glede na to da pišejo v posebnem členu tudi o modernejši arhitekturi...če pogoglam vidim same pritlične hiše z stropom do mansarde, ali pa v naklonu terasaste hiše..kar pač ni stroškovno efektivno na taki kvadraturi. Pa hiške na jeklenih stebrih za neraven teren.

V lokacijskih tudi piše, da so dovoljeni vsi pomožni objekti, ki se lahko dotikajo glavne stavbe ali delijo konstrukcijski element. Ali tudi tu ni manevrskega prostora?
Če predpostavimo hiško dimenzij 7*8,6 ali je možno, da pride neto samo 91m2? Ob postavki, da je debelina zunanje stene 30cm in da zaradi kolencnega zidu 1,4 je potem v mansardi cca 5m uporabne širine?
Kolikor vem, je v vrhniški občini na skoraj celotnem območju Zaplane višina kolenčnega zidu omejena na 30 cm!
30 cm kolenčni zid. In CELOTNA etaža se šteje v BTP. Ne samo kar je višje od 1.6m. Zunanja stena 30 bo samo v montažni ali skeletni. Pa še tam...

googlati ne rabiš. Kaj se je prej gradilo, je nekaj čisto drugačnega kot kaj se sedaj lahko gradi... In če je neka slikca v oglasu... to še ne pomeni da je to dovoljeno tam graditi...

sploh pa ne na vrhniški zaplani! Sad

drugače, ko sem iskal "razlage" tistega standarda za BTP sem naletel na nekaj pojasnil, ki jih naši majstri na občinah ne poznajo... v BTP se šteje samo kar je več kot 1.6m višine, in mora biti VSAJ 2/3 površine preko ... ne vem več... 1.6 ali 1.8m? ali celo višje? In pa glavni razlog... Površina mora biti UPORABNA. Ni pohodno? ni uporabna. Ni višine? Ni dostopa? ni ...

nope, Vrhniške občine to ne zanima...
Trance.. Confused .ja...ne vem, se že od včeraj zvečer čoham po glavi. Prilagam slikice, da boste videli zakaj skoz gonim ta kolencni zid 1,40.

Firefly: slikice pri enem od oglasov so zelo povabljive. Ampak ni me to zmedlo. 
Imam lokacijsko za eno od makroenot na Zaplani, kjer je dodan še poseben člen, da so dovoljeni modernejsi objekti. Veš kaj, bom pogledala če znam poslat na zs preko foruma.

Pa tudi če resnično velja samo tisti del, kjer piše kolencni zid 0,30...potem bi menda brisali tisti prejšnji člen in izjeme. 

Mogoče je pa občini dolgčas in imajo igro desetletja, samo tisti ki pravilno razvozla uganko dobi gradbeno dovoljenje in si prisluzi naziv Zaplanski hrast. In v naslednjem desetletju se bodo Brkinke skrile pred Zaplanskimi bejbami in Gorenjci pred Zaplanskimi brdavsi. ?

Priložene datoteke Predogledne slike

Firefly:
"drugače, ko sem iskal "razlage" tistega standarda za BTP sem naletel na nekaj pojasnil, ki jih naši majstri na občinah ne poznajo... v BTP se šteje samo kar je več kot 1.6m višine, in mora biti VSAJ 2/3 površine preko ... ne vem več... 1.6 ali 1.8m? ali celo višje?"

Verjetno se sklicuješ na točko 3 dvanajstega člena Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj, ki pravi:

"(3) Določba o najmanjši svetli višini stanovanjskih prostorov mora biti izpolnjena najmanj na dveh tretjinah tlorisne površine vsakega prostora v stanovanju, v stanovanjskih prostorih s poševnimi stropi pa na dveh tretjinah tiste tlorisne površine, kjer je svetla višina prostora večja od 1,80 metra."

Vendar pa po mojem vedenju omenjeni pravilnik ne predpisuje načina računanja bruto tlorisne površine, kakor tudi ne uporabne tlorisne površine stanovanj. Predpis(za občine le predlog?) izračunavanja obeh tlorisnih površin sem našel v tehničnih navodilih Geodetske uprave RS.

Wolkulja:
"Pa tudi če resnično velja samo tisti del, kjer piše kolenčni zid 0,30...potem bi menda brisali tisti prejšnji člen in izjeme."

Hec je v tem, da se omenjena člena ne izključujeta, saj se vsak nanaša na drugo območje. Na Zaplani je treba razlikovati t.i. staroselska območja, kjer stojijo stare(jše) hiše, ki so del "stare Zaplane" in pa novejši del, tj. počitniško naselje, ki pa predstavlja večino skupnega območja v občini Vrhnika. Stroge omejitve se nanašajo le na tip zazidave počitniška hiša: AP.

Volkulja, jaz ti priporočam, da kupiš parcelo v sosednji občini Logatec.
?ahaaaa, ok. Potem strogo velja P+M in ker ne podpirajo hladne strehe ne moreš imeti P 120 in hladno streho....ok ok. No, to je pa res škoda, ker potem gradiš hišo za to da imaš stopnice pod streho ?.
Če bi malo prilagodili bi lahko zrasle luskane nevpadljive hišice.

Hvala fantje, sem se nasmejala. Lep vikend vsem!
Ko sem še sam gledal parcele na Zaplani, sem med drugim ugotovil, da občina Vrhnika absolutno NE podpira gradnje oz. širitve naselij na območjih razpršene poselitve. Še posebej očitno pa ne marajo, da se na območju počitniških naselij gradijo hiše namenjene stalnemu bivanju. Big Grin
Trance0 vam je uspelo najti svoj košček pod Soncem ali še iščete?

V Slo naj bi bilo čez 4000 milijonarjev. Če kdo prebira forum naj se javi, imam nore ideje, ki jih lahko sprobate ? na Zaplani. 
1. Geek hiša 
Namesto stopnic 1m2  dvigalo na škripec.
2. Fitnes hiša
Rampa z vrvjo namesto stopnic.
A lahko prosim predebatiramo se tole:

Dovoljeno je ogromno pomožnih objektov, vsake vrste en z veliko kvadraturo in lahko si delijo konstrukcijo.

Vrstni red dolge hiše

Drvarnica in lopa/ zimski vrt/ bivalna enota
20m2 + 20m2/ 20m2/ 120m2

Se pravi steklenjak je kot nekakšen povezovalni  koridor. Drvarnica in lopa pa sta smrcalnici.
Naredi projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in ga pošlji na občino Vrhnika; tudi mene zanima, kaj ti bodo rekli. Big Grin

Ja, jaz sem zase že predlani našel zelo dobro varianto čisto drugje. Če bi kupil parcelo na Zaplani v vrhniški občini, bi pa še danes čakal na gradbeno dovoljenje. Big Grin
Ja lahko si delijo konstrukcijo (ne s bivalno enoto). Ne pa funkcionalno povezanost.

Iz kurilnice ne smes imeti vhod v drvarnico. Iz dnevne sobe ne smes imeti vhod v rastlinjak. V tem primeru se pristeva btp k bivalni enoti.

Pomoznih je kar nekaj dovoljenih, so pa povrsinsko precej skopo odmerjeni...
1 2 3
Iskanje po temi