PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če te muči samo temperatura dimnih plinov jih najenostavneje povečaš tako, da dvigneš moč kotla. Torej več primarnega zraka v nakladalno komoro. S povečanjem obratov ventilatorja boš to dosegel. Seveda če elektronika to dopušča.
nekaj malega še lahko dvignem obrate, cca 10%. Ker logika lovi nastavitev O2 ali lahko tudi s tem kaj vplivam na TDP.
Ali temperature dimnih plinov ne moreš nastavljati. Pri mojem kotlu z nastavitvijo dimnih plinov vplivam na ves proces gorenja. Enako z nastavitvijo temperature kotla. Pri višjih nastavitvah bo kotel delal na višji moči, kar se končno pozna tako, da naklada hitreje pogori in pa seveda se dvignejo tudi dimni plini. Vse nastavitve so medsebojno povezane in vsaka v neki meri vpliva na dogajanje v kotlu.
Z dvigom obratov ventilatorja boš povečal količino primarnega zraka v nakladalni komori. Povečala se bo količina lesa, ki bo gorela, ustvarilo se bo več plina, ki pa bo zgorel v izg. komori. Iz komore bo zato prišla višja temperatura. Če je elektronika ok bo sekundarni zrak sledil dogajanju. Sekundarni zrak pusti na nastavljeni vrednosti njega usmerja lambda sonda, ki sledi sledi količini ostanka kisika v izgorelih plinih. Standardne vrednosti za klasične komore so nekje 5-6%.
tukaj ni možnosti za nastavitev TDP, trenutno sem zvišal obrate in se že nekaj pozna, moram sedaj nekaj kurjenj spremljat da vidim povprečje.
A lahko dvigneš temperaturo spodaj ob komori. Nima sedajle nastavitev v glavi. Jo pa najbrž lahko dvigneš samo v servisnem menuju (rabiš kodo)
Sonce naj sveti vsak dan!
mam kodo, samo ni te nastavitve, oziroma je ne najdem..
Nimam kotla pred sabo, niti v hiši da bi pomagal....
Ga ima sorodnik ampak se s tem parametrom res se nisva ukvarjala, zato niti ne vem ali je nastavljiv.
Pozdravljeni. Takole je pri meni po cca. 1 uri gorenja. Peč nazadnje očiščena 5 kurjenj nazaj. Drva so mešana (smreka, gaber in kakšen hrast vmes). Kurim z njim tretjo sezono, enkrat vmes 1x menjana šoba (cca. 20€).

Peč:
[Slika: img20201212153957.jpg]

Dimnik:
[Slika: img20201212154251.jpg]
no saj pri meni je podobna situacija, ampak za moj dimnik je to premalo ker mi kondenzira.
TDP 104?
Kako se sicer giblje tdp tekom gorenja. Naložite polno peč?
Kakšna je temperatura povratka?
Čeprav je najbrž okoli 60 glede na to da ima.kotel skoraj 70..
Na koliko je pa naštimana temp vode, pa verjetno ni samo 70c ?

Kolikor sem prebral izkušnje ljudi z froling kotli naprimer, noben ne laufa pod 190c tdp, prej 200tdp kot 180tdp, pa to je od 15kw do 30kw isti kotel in tisti močnejši-večji 34kw do 50kw prav tako. Ne vem kako vam lahko drugi kotli s tako nizkimi temperaturami TDP uplinjajo lesne pline. V NEM in AUT pride dimniška kontrola in ti izmeri izpuste, če kaj ne štima moraš popravit, pri nas pa laufajo uplinjaki kot pač laufajo, različno.
temp povratka 65°C, temperatura kotla 85C, ampak T kotla se veča glede na T zalogovnika, začne tam pri 70 in gre proti 85, tako sem opazil. Ne glede na to kako spreminjam hitrost ventilatorja in O2, imam občutek da je TDP fiksno naravnana na okoli 100-110C in T kurišča okoli 400C. Včasih TDP celo lahko spravim na okoli 135-140.
#mr.muri kakšen imaš dimnik, me malo zanima če imam jaz zaradi tega težave in drugi ne. Imam stari dimnik, tuljave fi cca200mm in recimo 10m+  višine (za tak dimnik bi verjetno rabil TDP 200++ Smile ).
Tu se veliko ne da storiti, ker peč avtomatsko skuša vzdrževati  temp. po izhodu iz komore na vrednosti 380° C. Tega parametra kljub vstopu v meni s kodo ni možno spreminjati, ker ga ni v meniju. Od tu pa potem tudi take vrednosti T dimnih plinov.
Za povečanje le teh se lahko vzame ven kakšen turbolator, kar je predvidel že CM, postopek je razložen v navodilih.
Meni do kondenzacije prihaja kar stalno, se pa logično poveča s padanjem zunanje temperature. Imel sem Schidel fi 200, očitno tudi kakšno počeno tuljavo in v mansardi se je pojavil rjav flek cca 30 x 15 cm. Ped lansko sezono sem  kar v obstoječe tuljave dal graditi RF tuljave FI 160, spodaj pa izpust za kondenz, ki ga lovim v posodo od mehčalca. Letošnjo kurilno sezono se mi ga je nakapalo cca 2,5 litra.
sem danes še malo preveril dimnik, spodaj pri čistilnih vratcih se mi nabira kondenz (župca), preveril sem še stanje pri zgornjih vratcih, ki so 2m pred koncem dimnika. Pri vratcih je bilo nekaj malega kondenza, predvidevam da zato ker na vratcih ni izolacije, sam dimnik pa je videti dokaj suh na tej višini. Predvidevam da se največ kondenza ustvari pri prehodu iz inox cevi v dimnik (cca 2.5 m od kotla). Zgornja vratca dimnika bom izoliral, in pa še izolacija 1.2m inox cevi ki mi še manjka, če ne bo bolje bomo odstranili en turbolator (hvala vanč za namig, sem spregledal v navodilih)
Po mojem dimni plini kondenzirajo takrat, ko se preveč ohladijo in spremenijo agregatno stanje. To se dogaja verjetno bolj proti vrhu dimnika, s padanjem zunanje temperature pa se ta meja v dimniku niža. Potem pa kondenz teče po dimniku navzdol. Če so tuljave cele to ne bi smel biti prevelik problem. Dvomim pa, da se ti kondenz ustvarja že v kurilnici, saj so tam TDP še zelo visoke in tudi T v kurilnici ni nizka, že zaradi peči.
1 ... 37 38 39 40 41 ... 43 Pojdi na stran 
Iskanje po temi