PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Izolacija podstrešja z mletim stirodurom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Živim v starejši hiši letnik 1946. Trenutno gre moj projekt izolacije fasade proti koncu - manjka zaključni sloj in čakamo na primerno vreme  Cool

Zdaj se lahko posvetim malo izolaciji podstrešja. Večina ne bo pohodna, ampak  samo en del na sredini podstešja. Nakaj imam že položeno kameno volno nad prostori ki se uporabljajo ostalo pa še ne. Navlekel sem si mlete izolacije od hladilnikov ter nekaj malega mletega stiroporja od mojih ostankov od fasade.

V vsaki sobi se bo naredil "spuščen strop" v katerem bodo električne instalacije, prezračevanje ter nekaj steklene volne. Na podkonstrukcijo bom zalepil parno zaporo ter jo zatesnil na steno, na njo pa pridejo gips plošče...

In sedaj vprašanja:

1. Ali moram dati pod izolacijo na postrešju tudi parno zaporo?

Najrajši je nebi dal ker plošča ni betonirana ampak je "čakatur" - lesena z nasutjem iz pepela ter peska, zgoraj pa je preko narejen betonski tlak različnih debelin. Ker sem našel samo dva odzračnika za čakatur sem ju prelepil s stiroporom. Prostori so spalnice in ni kuhinje da bi vnašal vlago. Narejeno bo prezračevanje s vpihovanjem v vsako sobo ter odsesovanjem iz kopalnice / WC-ja.

2. Nasuto mleto izolacijo moram od zgoraj zrakotesno zaprti s folijo - parno oviro?

Nekje sem prebral da nasuta deluje samo kot polovica? To najbrž v primeru da ni zrakotesno zaprto in se s tem ne prepreči kroženje zraka ter izmenjava temperature?

Lep pozdrav,
Branko
BB,
najbolj skrajni izračun pokaže malo kondenza. Položi preko betona PP folijo.
Lep pozdrav
Mimogrede

https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=79238
(3.12.2020 ob 08:43)som16 Napisal: BB,
najbolj skrajni izračun pokaže malo kondenza. Položi preko betona PP folijo.

Se pravi da dam tudi na betonski tlak (pod izolacijo) paropropustno folijo - lahko je sekundarna kritina kot je pod strešniki?

LB, BB

(3.12.2020 ob 10:45)nacek Napisal: Mimogrede

https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=79238

Čeprav je pri meni najvišji odkap na cca.7,5m višine imam možnost dostopa na vse strešne površine. Od spodaj je kot sekundarna kritina položena folija tako da direktnoga dostopa do strešnikov ni. Imam kritino Bogener Innovo12 ki ima dvojni "folc" tako da moraš dvigniti 4! strešnike da lahko enega zamenjaš. 

Drugače je pa res treba to pretuhtati že na začetku Smile

LP, BB
Kaj je to Čakatur?

Som1 se je po mojem zmotil na beton pod izolacijo parno zaporo ne PP folije.

Nad nasutje nikakor ovire, ali sekunarno kritino ali pa zimski vrtex.

Spodaj ne PVC ampak PE folijo, ki je boljša parna zapora.

Zakaj izolacija mleti stiropor in ne steklena volna? Če že nasutje, daj nasuti celulozo.
(3.12.2020 ob 14:10)Energetik81 Napisal: Kaj je to Čakatur?

Čakatur rečemo na mojem koncu (Prekmurje) lesenemu stropu z ometom. V principu so to hlodi ki so na spodnji strani požagani da so ravni. Na njih je s spodnje strani z žico pritrjeno trstičje ter omet. Na zgornji strani pa je ponavadi nasutje mešanica oglja ter peska/šodra. Zapre se pa iz zgornje strani še z nekaj cm betonskega tlaka.

Taka izvedbe plošče je imela zunaj na fasadi ponavadi zračnike - si lahko videl od zunaj točno kjer poteka plošča. Le teh zračnikov pa pri meni več ni ker so jih že pri popravilu fasade pred leti zamašili - ostala sta samo dva pa še ta sem jaz prelepil s stirporjem.

Iz tega razloga gledam v smer da bi bilo parno odprto navzgor na podstrešje. Delno imam že zdaj spuščen strop ter spodaj dano debelo PVC folijo kot parno zaporo ki je prilepljena na stene, da nebi prehajala vlaga v leseno ploščo (čakatur)...

Nameraval sem dati sekundarno kritino.

Ok 

Zakaj izolacija mleti stiropor in ne steklena volna? Če že nasutje, daj nasuti celulozo.

Imam ga na razpolago (zastonj) Smile  Na podstrešju je že kar nekaj 10cm kamnite volne, jo bom probal razporediti po celem podstrešju ter komaj na njo nasuti ostalo. Tudi celuloza je v bila vigri samo kaj če rabim tega nekje med 54-60m3...

LP, BB
(3.12.2020 ob 15:44)BB Napisal:
(3.12.2020 ob 14:10)Energetik81 Napisal: Kaj je to Čakatur?

Čakatur rečemo na mojem koncu (Prekmurje) lesenemu stropu z ometom. V principu so to hlodi ki so na spodnji strani požagani da so ravni. Na njih je s spodnje strani z žico pritrjeno trstičje ter omet. Na zgornji strani pa je ponavadi nasutje mešanica oglja ter peska/šodra. Zapre se pa iz zgornje strani še z nekaj cm betonskega tlaka.

Taka izvedbe plošče je imela zunaj na fasadi ponavadi zračnike - si lahko videl od zunaj točno kjer poteka plošča. Le teh zračnikov pa pri meni več ni ker so jih že pri popravilu fasade pred leti zamašili - ostala sta samo dva pa še ta sem jaz prelepil s stirporjem.

Iz tega razloga gledam v smer da bi bilo parno odprto navzgor na podstrešje. Delno imam že zdaj spuščen strop ter spodaj dano debelo PVC folijo kot parno zaporo ki je prilepljena na stene, da nebi prehajala vlaga v leseno ploščo (čakatur)...

Nameraval sem dati sekundarno kritino.

Ok 

Imam ga na razpolago (zastonj) Smile  Na podstrešju je že kar nekaj 10cm kamnite volne, jo bom probal razporediti po celem podstrešju ter komaj na njo nasuti ostalo. Tudi celuloza je v bila vigri samo kaj če rabim tega nekje med 54-60m3...

LP, BB

Torej čakatur je dejansko polni les? V tem primeru ohrani njegovo dobro akumulacijsko sposobnost, pod njega ne dajaj izolacije. Samo podkonstrukcijo (vidim da notri tudi napeljave), nato pa dobro parno zaporo, lepljeno na stranske stene in gips.
Na podstrešju pod nasutjem v tem primeru ne zapore ne ovire. Jaz bi morda dal le sekundarno kritino, dejansko naredil bazen iz folije, da ne bi morebiti zdrobljen stiropor kje uhajal dol. Oziroma s purpenom prej zatesni vse možne špranje in luknje, kamor bi lahko pobegnil. S tega stališča je celuloza boljša, ker ne bi pobegnila.

Konci tramov v steni po izdelavi izolacijske fasade ne bodo več kritični za vlago, saj vodo na toplem in bodo povsem suhi.
Zdravo ,
PP folija = polipropilen folija  ; PE folija = polietilen folija.
Ja, sem premalo konkretno napisal. Drži, se napačno prebere tudi - raztolmači.
Je še oznaka PVC. Wink
Lep pozdrav
Kometarji na priloženo skico:
- Nad toplotno izolacijo nikakor ne parne ovire, ampak samo paroprepustno folijo. Če podstrešje ni prezračevano, potem enako tudi pod kritino čimbolj paroprepusten material.
- Pod ploščo ne bi dajal toplotne izolacije, rajši več izolacije nad njo. Bolje je, če akumulativna plošča ni toplotno ločena od prostora, ker tako pomagala regulirati temperaturo v prostoru.
- Parna zapora/ovira mora biti položena na notranji strani toplotne izolacije, torej bodisi nad ali pod ploščo. Lahko tudi nad spuščenim stropom, ampak to je manj ziheraška varianta ker potekajo inštalacijski vodi nad njo in je tako kup prebojev skozi njo ki jih je potrebno tesniti.
- V kapi bi toplotno izolacijo nasul do konca, torej čez kapno lego vse do sekundarne kritine, da se čimbolj omili toplotni most na tem mestu.
- stiropor ni požarno najbolj varna izbira, v fasadah je vsaj zaprt z ometom, tu pa bi bil odprto nasut. Sam bi raje dal kaj drugega ampak če je zastonj je pač zastonj.
Zahvaljujem se Vam za pomoč ter razjasnitev mojih težavic  Smile

Naredil bom takole:

-ob kapi zapolnim s celulozo
-pod nasutje mlete izolacije dam folijo skundarna kritina kot je pod strešniki
-v sobah pod podstrešjem spustim strop da bo mesto za prezračevanje ter elektriko
-nad gips plošče dam PE folijo ter jo zalepim na steno...

Mislim, da je kar optimalna sestava. Vodno paro zadržiš takoj na obodu prostora. Čakatur je na sobni temperaturi, tako da tudi če kaj pare uide, ne bo kondenzirala.
Fasada, celuloza in XPS  sestavljajo zaključen toplotni ovoj.

Zapisano imaš, da je sekundarna kritina parna ovira. Upam da je samo tipkarska napaka, ker tam mora biti paroprepustna folija, kot tudi pod XPS.

Le da jaz ne bi imel na podstrehi kupa gorljivega XPSa ampak bi dal celulozo povsod, če že misliš nasuvati. Vprašanje je tudi, zakaj 60cm, to je totalni overkill. Razen če imaš seveda ta mleti material zastonj in prostora zgoraj ne potrebuješ.
Iskanje po temi