V novogradnji imam namen izdelati pohodno podstrešje. Na stropnike bi dal 5x8 letve, na to pa osb plošče 22mm. Razmak letev bi bil prilagojen tako, da bi spoj med ploščami prišel na letev. Zanima pa me sledeče - kaj narediti na koncu, kjer se srečajo OSB in spirovci. Ali OSB zarezati, da bo prišla do desk ali lahko pustim luknjo? Pod OSB bom dal izolacijo 16 cm in nato križno še 14 cm. Zaradi dolžine OSB plošč se mi izide tako, da so tri plošče skupaj 10 cm krajše kot razdalja od stene do stene. Če zamaknem plošče, da bo na vsaki strani 5 cm lufta ali bo to ok? Prav tako me zanima kaj se naredi pri stiku špirocva in lege, ali se izolacija položi do lege ali jo je potrbno tlačiti vmes? Na prehodu med ravno in poševno streho imam luknjo, kako rešiti ta detajl? Strop bo povsod gips plošče, zunaj bo zaptro z škatlami. Prilagam fotke za lažjo predstavo.
Kako zapreti luknjo?
Jaz sem jo s stiroporjem. Vse naokoli zapurpenal da nič ne piha in potem volna.
Ali zabašem izolacijo?
Jaz sem sicer prvo dobil fasado (cez zimo, pred fasado, sem sicer med te luknje zabasal stiropor da ni bilo čisto odprto) in sem nato vse stike zapurpenal in nato daš izolacijo tam, volno v mojem primeru. Pa nič zabasati preveč ker to ni OK da je volna stisnjena. Če ne boš dal fasade in boš prvo izoliral mansardo daš tam enako stiropor in ga bodo odrezali ko boste delali fasado. Tako sem jaz naredil.
Ok, za luknjo mi je jasno, čeprav sem sam mislil namesto stiroporja narediti lesen ovir in nanj deske, potem pa volno in gips plošče. Ampak bo lažje s stiroporom ali stirodurjem.
Glede rež med legami - se pravi dam noter stiropor in zapurpenam, da ni prepiha. Če na zunanji strani gleda čez zid ni panike, ker se bo porezalo pri izdelavi fasade?
Hvala za odgovore, če ima še kdo kakšno idejo pa kar napišite, izvedba bo čez cca 1 mesec. Drugače pa po nicku sodeč sva blizu - gradnja_menges, jaz sem iz Loke pri Mengšu.
Probaj tak, da ne bo gledalo ven iz ravnine stene. Tisto niti ni tako enostavno lepo porezat, kot se zdi. Probaj naredit celo stvar čim bolj diht, ker je manj šans da kaj fašeš na podstrešje. Pa še ena je... Probaj naredit natančno. Purpen res zafila marsikaj, ampak stvar ni ravno obstojna na soncu.
Hvala, se bom potrudil. Kaj pa glede OSB plošč, ali jih žagam, da pridejo do desk, ali je lahko luft? Ne sprašujem zato, ker se mi nebi dalo žagati, ampak me zanima ali je bolje pustitit luft, da se izolacija lahko malo suši?
Jaz sem šel po liniji najmanjšega napora. Izmeril sem vse odprtine ter izmere podal v trgovino kjer so mi narezali OSB plošče. Iz UD profilov sem naredil distančnike, da mi je notri sedla OSB plošča, nato sem iz notranje strani vse naokoli zapurpenal. Za vse to sem porabil še ne 40 E.
p.s. ne vem zakaj "luft", da bi se izolacija sušila? Čim bolj zadihtat, da ne vleče zraka in kondenzira potem.
"p.s. ne vem zakaj "luft", da bi se izolacija sušila? Čim bolj zadihtat, da ne vleče zraka in kondenzira potem."
Ker v nekaterih temah na tem forumu reklamirajo drugi zračni most nad izolacijo in potem smo tisti ki to delamo prvič povsem zmedeni kaj je prav in kaj ne :-). Se pravi je boljše da se stvar čim bolj zapre, da hladen zrak od zgoraj ne hodi v izolacijo in tam kondenzira? Potem tudi moja ideja o 5 cm lufta na vsaki strani ni najboljša ...
7.12.2020 ob 12:36 (*Zadnja sprememba objave: 7.12.2020 ob 12:36 uporabnik maticrene1.)
Zelo so na tesno nabite skupaj.... Će so mokre potem je ok, ker se bodo skrčile, če so pa suhe, si pa pozabil na odmike, Zračenje izolacije.
tema@
dugače pa men je najprej zunaj fasader opravil svoje, zatesnil (striropor. purpen, mrežica lim, zakjučni sloj
, potem sem pa z notranje strani porinill stekleno volno do notranjega dela fasade. To je to..
pri meni je bili še malo specifike, ki je v t em primeru nebomebna l,p, matic
Streha stoji že dobro leto, tako, da so deske kar suhe ... Tako je naredil krovec, je pa v slemenu pustil cca 30 cm z vsake strani nepodeskano, ne vem, če ima to kaj veze.
Fora je, da bi moral biti med deskami vsaj nekje 2cm razmak, če se je že šlo v podeskanje. Tako pa imaš na hladni strani izolacije parno oviro.
SIcer pa - tudi OSB ni ravno optimalna izbira za tla pohodnega podstrešja. Raje uporabi Agepan DWD, je malce dražji vendar paroprepusten. Plošče seveda ni potrebno natančno rezati okoli špirovcev, komot zaključiš kjerkoli pred poševnino. Tam se pač vidi volna, ki jo lahko pokriješ z vrteksom.
Odprtin ti ni treba nič posebej zapirati, tja daš pač stekleno volno, ki se mora stikati s fasadnim stiroporom. Vsa umetnost je v tem, da mora biti naokoli bajte neprekinjen toplotni ovoj. Kako to narediš, je tvoja stvar. Jaz bi dal tja notri dobro stekleno volno, ki naj bo zunaj lepo odrezana po steni oz. 1-2 cm ven, da bo potem fasada lepo nalegla nanjo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.