PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Revizijska loputa na fasadi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kot kaže sem ga ornk biksnil. Ko smo pred par leti delali fasado sem na mestu, kjer je električna omarica z glavnimi varovalkami za hišo namestil revizijska vratca. S tem, da zadeva ni rostfraj se sploh nisem ubadal (je sicer dobro zaščitena z napuščem), predvsem pa se nisem ukvarjal z dejstvom, da je imela omarica na stari fasadi štiri prezračevalne line. Ker, pazi to, zaradi štroma se zrak segreva in lahko prihaja do kondenza (ja, vem, kako hudiča na to nisem prej pomislil...). No, nova vratca, ki so prekrila stara, kot kaže dihtajo do te mere, da se v medprostoru med starimi in novimi vratci nabira kondenz. In to ne malo. Posledično se postavlja vprašanje rjavenja zunanjih vratc (že postajajo malo rjava na robovih), varnosti (kondenz na pancerkah), itd.

Razišljam o dveh rešitvah. Pri prvi bi preprosto odrezal kos stiroporja in ga porinil v medprostor med enimi in drugimi vratci. Če izrežem zelo natančno in v celoti pokrijem luknjo najbrž ne bi več smelo prihajati do kondenziranja. Ne vem pa če je to OK in bi se električna instalacija za drugimi vratci pregrevala. Varnostni vidik...

Druga varianta bi bila, da zunanja revizijska vratca naluknjam in na tak način poskrbim za kroženje zraka in zmanjšanje težave kondenza (ne vem pa, če bi s tem težavo čisto odpravil. Lahko bi vratca navrtal na par mestih. Ali pa s fleksom vrezal štiri takšne line kot na originalnih vratcih in jih na zgornjih robovih ukrivil navzven (zaščita pred dežjem).

Spodaj fotografiji. Kaj naredit?

Izoliraj vmesni prostor, pa ne s stiroporom ampak s pouštrom iz volne, ki bo bolje zadihtala odprtino.
Ali z mehko spužvo na primer, ki je tudi odličen izolator.

Notri je toplo ne zaradi elektrike, ampak zato, ker je to klasični primer toplotnega mosta.
Kaj če bi navrtal luknje ter omogočil prezračevanje?
Cev v kateri pride dovod iz zemlje v staro omarico moraš zadihtat, če še ni.
Purpen je moj prijatelj, lahko bi bil tudi tvoj..
Tako je, najprej izolacija vmes, ker je to najbolj enostaven ukrep. Notri bo potem topleje in se kondenz ne bo več tvoril.
Če bo slučajno še, navrtaš ali zarežeš zunanji pokrov, kot si napisal.
Poglej še cevne dovode v omarico. Vlaga prihaja po ceveh. Morda jih zapurpenaš, če ne bo prevelika svinjarija.
Nekoč je nekdo napisal (mislim da pokojni Arbeiter) ko sem to spraševal, da iz vidika varnosti ni noben tehnični problem tako situacijo rešiti z vstavitvijo toplotne izolacije, saj elementi v omarici ne potrebujejo zraka in prav tako se ne grejejo.
(27.11.2020 ob 12:00)Zaspanc Napisal: Cev v kateri pride dovod iz zemlje v staro omarico moraš zadihtat, če še ni.

Ne škodi tudi to, ampak če bo med vratci izolacija, tudi ta cev ne bo več problem, ker bo vse skupaj na toplem. Kondenzira topel zrak iz notranjosti ali cevi na mrzli površini, to so sedaj notranja ali zunanja vratca zaradi toplotnega mostu.
Najbolj elegantno boš naredil z zračnikom, ti skrije sledi vrtanja, npr. 2 tamala
https://www.vafra.net/portfolio/Vgradni-...barve.html

Glede izoliranja, pancerke imajo tehnične liste, samostoječe elektro omarice niso baš nekaj izolativno izdelane.

(27.11.2020 ob 12:01)gregorjanc Napisal: Nekoč je nekdo napisal (mislim da pokojni Arbeiter) ko sem to spraševal, da iz vidika varnosti ni noben tehnični problem tako situacijo rešiti z vstavitvijo toplotne izolacije, saj elementi v omarici ne potrebujejo zraka in prav tako se ne grejejo.

Obremeni pancerko skoraj do nazivnega toka, pa boš videl. Bolj enostavno, vzemi kak tanek (0,5kvadrat) podaljšek in nanj priklopi kak konkreten porabnik.
(27.11.2020 ob 12:04)Fantocci2 Napisal:
(27.11.2020 ob 12:00)Zaspanc Napisal: Cev v kateri pride dovod iz zemlje v staro omarico moraš zadihtat, če še ni.

Ne škodi tudi to, ampak če bo med vratci izolacija, tudi ta cev ne bo več problem, ker bo vse skupaj na toplem. Kondenzira topel zrak iz notranjosti ali cevi na mrzli površini, to so sedaj notranja ali zunanja vratca zaradi toplotnega mostu.
Cev bo problem, pišem iz prve roke. Je teklo iz vrat po fasadi dokler nisem zapurpenal.
Če samo zadekaš sendvič z izolacijo bo omarica zgnila od znotraj.
Res najlepša hvala vsem za hitre odzive. Bom najprej še stara vratca odprl, da vidim, če je treba še tam kaj naredit... A tista ključavnica na starih vratcih - to je od Elektra in je treba imet njihov standardni ključ? Ker četudi je bil ta ključ kdaj pri hiši, se mi sanja ne kje je sedaj.
Od Elektra je.
Če najdeš ali si izposodiš, previdno.
Meni je po dogovoru pred fasado prišel elektro pomerit omarico in kasneje, ko je bila fasada fertik tudi prišel zmontirat. Za tačas sem jaz odrezal 8cm stirodur na mero in ga vstavil. Brez komplikacij, ne zaradi kondenza ampak zaradi toplotnega mostu. Prav tako zem poflikal luknje, kjer pride kabel v omaro in gre naprej
Je mama nekje v ulici nafehtala ključ od elektroomarice, notri je suho kot poper. Mislim, da bom za začetek odrezal kos steklene volne (imam še dve bali na podstrešju od izolaranja zgornje plošče) in jo namestil na gosto med obojna vratca. Pa pol čez par dni pokontroliral kako je stanje tako na mestu steklene volne, kot tudi znotraj stare omarice.
(27.11.2020 ob 17:22)csamo001 Napisal: Je mama nekje v ulici nafehtala ključ od elektroomarice, notri je suho kot poper. Mislim, da bom za začetek odrezal kos steklene volne (imam še dve bali na podstrešju od izolaranja zgornje plošče) in jo namestil na gosto med obojna vratca. Pa pol čez par dni pokontroliral kako je stanje tako na mestu steklene volne, kot tudi znotraj stare omarice.

Kondenz na zunanjih vratcih bo še, ker čez volno gre para kot da ni nič. Notranja vratca in omara pa bosta sigurno suha kot poper.
Za znebit se kondenza na zunanjih vratcih boš moral urediti zračenje za vratci oz. jih navrtati...
OK. Najprej izolacija, spremljam, javim.

Še enkrat hvala vsem.
1 2
Iskanje po temi