PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri plinska peč - nastavitev krivulje za radiatorje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(24.11.2020 ob 00:50)csamo001 Napisal: Takim presežkom so namenjeni termostatski ventili.

Tudi to ne pomaga, če je veliko osončenih površin in dejavnosti v prostoru.
Včeraj smo imeli v dnevni/jedilnici/kuhinji 24° pri mrzlih tleh (~22°).
Po celi sobi je cel dan sijalo sonce, notri smo kuhali, cel dan se igrali, gledali TV. Meni je tekel švic, smo morali imeti odprto okno.

V takih primerih ogrevanje sploh nima več veze, ker je tudi brez njega prevroče. Tukaj pomaga samo odprto okno.
Mislil sem bolj v tem smislu, da če krmilje daje ogrevalni napravi signal za ogrevanje (recimo kljub soncu je lahko zunaj +2, pa ob ogrevanju po "čisti" vremenski krivulji samo to šteje), termostatski ventili pomagajo v toliko, da po nepotrebnem že v tako pregretih južnih prostorih ni še dodatnega ogrevanja.

Mi imamo recimo dnevno sobo, kot tudi kuhinjo z jedilnoco orientirano J-JZ in zlasti v dnevni sobi z eno večjo fiksno zasteklitvijo je na sončen dan ogromno toplotnih pribitkov. In dejansko sta dnevna soba in kuhinja edina prostora, kjer so termostatski ventili priprti. V ostalih sobah so odprti na polno oziroma so tam zgolj iz zgodovinskih razlogov, sicer bi drugod dal običajne ventile in jih imel odprte na ful.
Saj lahko samo glave snames, da se v njih ne zaletavas
Sonce naj sveti vsak dan!
(24.11.2020 ob 12:48)Hanzi Napisal: Saj lahko samo glave snames, da se v njih ne zaletavas

Četudi imaš termostaski ventil do konca odprt ta pripira pretok, ko temperatura v prostoru raste.  Ko imaš v prostoru npr 26°C (odvisno od tipa) ti tudi popolnoma odpret termostatski ventil do konca zapre pretok. Če pa glavo snameš, je pa res vseskozi popolnoma odprt.
1 2
Iskanje po temi