PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Mnjava vodovodnega ventila ali kaj druga?????

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam en ventil pol cole od kovinarja, ki služi za zaprtje vode na vrtu v zimskih mesecih. Letos sem ga zaprl in opazil da ko odprem ventil na vrtu, kar konkretno kaplja (na hitro sem malo meril in bi znalo na mesec stečt cca 2 kubika kar je že konkretna cifra).
Problem je da je ventil težko zamenjati pa me zanima če ima kdo kakšno idejo oziroma ali pozna kak trik da bi spet deloval. Ventil je bil rabljen praktično nič, torej spomladi se je odprl in jeseni zaprl cca 13krat :-( Če odstranim ročko ga lahko zgleda okoli vrtim ampak ne vem če to kaj pomaga.

Ker glede na vgradnjo mislim da mi ostane samo žaganje in z malo sreče lahko kaj drugega notri stlačim z pomočjo holandcev.

Kakršenkoli predlog je dobrodošel Huh

P.S. ne vem zakaj je sliko obrnilo, cev teče horizontalno, samo to itak nima nekega vpliva.

Priložene datoteke Predogledne slike

Za tole zamenjat, bi vsekakor dobil vodovodarja.

Moralo ti je enkrat zmrznit, ventil ne bo kar sam od sebe po 13 x-tnem premiku spustil.
Zmrznilo ni, ker je to v hiši, zunanji ventil je cca 2m stran, tukaj pa ne zmrzne.
Tam na levi odstrani prejo med dvema maticama, verjetno je že tam holandec in boš lahko odvil ven.
Preden greš karkoli razkopavat pusti vodo kapljati kak dan da vidiš če res pušča ventil.

Lahko gre cev od tega ventila malo gor in malo dol, pipa je pa nižja od najvišje točke cevi, zato se voda počasi steka proti pipi, zrak pa v nasprotni strani vode. Če bo po kakšnem dnevu še vedno kapljalo potem je res ventil v okvari. Pa še takrat ga lahko z kakšnimi kleščami čisto zapreš.
Če ventil pušča, ni druge kot zamenjava, zato bo treba mal odkopat steno ob cevi, odrezat kos cevi, da se pridobi prostor za vgradnjo predfabricirane spojke. Vzrok puščanja je lahko poškodovano teflonsko ležišče tesnilne krogle, ki zapira pretok.
@Jankur če sem dobro pogledal je tam dvovijačnik

@Sebek žal sem to kaplanje opazil po kakem tednu ko je bil ventil zaprt, sicer se mi zdi da je takrat malo manj kapljalo, sedaj ko sem poskusil malo večkrat ventil zapreti in odpreti pa se mi zdi da je začelo še bolj kapljati :-(

@markII žal se mi zdi tale tvoja razlaga najbol vrjetna kar pa pomeni samo eno rešitev :-(
Glede na tvoj zapis, ali misliš da bi bilo smislno vgraditi kak filtr ali vsaj mrežico pred ventil, tudi zaradi tega ker je ventil skoraj na najnižji točki vodovodne napeljave v hiši?
Predvidevam da so razlog za poškodbe smeti v vodovodu.
Iskanje po temi