PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija - Temperatura vpiha

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imamo na novo priklopljeno rekuperacijo Zehnder ComfoAirQ 350TR, z entalpijsko kocko.
Ko smo prebirali forume in članke, povsod piše, da so izgube temperature minimalne.

Pri nas se dogaja sledeče, kar me bega:
Ko ročno merim temperaturo na sesalnem ventilu, dobim vrednost 23°C - 51%
na vpihnem pa: 15°C , 91%.

Vmes je 8°C razlike....

Podatki na napravi:
Extract air 19°C - 73%
Exhaust air 14°C - 68%
Outdoor 12,5°C - 62%
Supply air 18,5°C - 70%

Temperaturo merim tako, da v ventil vtaknem merilnik, ki meri temperaturo in vlago. Vrednosti vidim na displejčku med tem, ko je merilnik v ventilu. 

Je tako normalno ali je kaj narobe?

LP,Damjan
Je normalno. Entalpijska kocka ima namreč precej slabši izkoristek od aluminijaste ali bakrene
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Jaz bi pa rekel, da ni normalno. Ti praviš, da imaš v prostoru 23°, rekuperator pa je izmeril samo 19? Že tu nekaj ne štima.

Jaz imam na ventilu vpiha trenutno 23.4°C in 49% vlage (lahko da senzor malce laže, ampak več kot eno stopinjo sigurno ne, ker sem ga izbral med desetimi, kjer je kazal povprečje vseh). V hiši pa je trenutno 24 stopinj, ker se je nekaj kuhalo in sonček je posijal skozi okna.
Rekuperator je Paul Novus 300F z entalpijsko kocko.
Treba je pa upoštevat, da je ta vpih v prostor merjen na koncu 10 metrov dolge cevi, ki gre znotraj izolacije pod estrihom in možno je, da se je zrak že med potjo skozi cev malce segrel. Podatkov o temperaturah v samem rekuperatorju mi pa žal Pavle ne pokaže.

Naj preverijo, če so vse 4 cevi na rekuperatorju pravilno zvezane. Smo nekoč imeli en primer na forumu, ki je eno leto živel v hiši z napačno zvezanimi cevmi (mislim, da so pomešali vpih in izpih ali nekaj takega). Skratka, najprej preveri to in zakaj ti extract air napačno kaže.
Pomembna je tudi trenutna "moč ventilatorjev" (na koliko procentih delaš), to nisi povedal.

So sesalne cevi (med sesalnimi ventili in rekuperatorjem) izolirane? Grejo skozi kakšen zelo hladen prostor (neizolirano podstrešje na primer)?
Kot da imaš na tej poti neke zelo velike izgube.
Je rekuperator znotraj toplotnega ovoja, na toplem?

Priložene datoteke Predogledne slike

Sem prebral poste od Pavleka, ampak mi ni jasno kako so mu lahko cevi zamenjali in tudi ni čisto jasno napisano katero cev s katero.

Sem preveril in je zvezano v skladu z navodili.
Na razdelilnih komorah sem vse cevi, ki še niso uporabne (za bodočo mansardo) odstranil in priklope na razdelilni komori zaprl s posebnimi čepi z gumico, ki se uporabljajo na razdelilnih komorah.

Pri nas so rekuperator in cevi na podstrešju. Podstrešje je izolirano ni pa ogrevano. Cevi do in od rekuperatorja so vidne neizolirane in spete s perforiranim trakom.

Pretok imamo trenutno 150m3/h in priklopljene 4 sesalne in 4 vpihne cevi. Ostale so trenutno odstranjene.

Danes je bilo zunaj 12°C.....Ali se tu izgubi tolikšna temperatura?
Kaj bo, ko bo okoli 0 ali še manj? 

Verjetno nimamo samo mi takšno inštalacijo?
Koliko pa je temperatura na podstrešju ob rekuperatorju?
Taka postavitev ni Ok, zato imaš veliko izgub v ceveh in skozi ohišje rekuperatorja. Naš rekuperator je na sobni temperaturi v tehničnem prostoru, strojnici. Zraven je pralni in sušilni stroj, bojler, notranji del TČ... v bistvu je to najtoplejši prostor v hiši.
Cevi lahko dodatno izoliraš z ovijanjem, rekuperator lahko dodatno oblečeš v izolacijo iz stiropora, volne, starih dek.... malo improviziraj.

Imaš tudi obe razdelilne škatle na hladnem podstrešju? Potem moraš tudi te izolirat. Kdo ti je pa to montiral?
Pa saj s številkami ni nič narobe. "Supply" je le 0,5K nižji od "extract", medtem ko je temperaturna razlika proti zunanjemu zraku 7K. Rekuperator torej deluje s povsem solidnim izkoristkom.

Problem je, kaj se zgodi naprej od prekuperatorja. Cevi gredo skozi neogrevan prostor, v katerega oddajajo toploto. Temperatura zato pade za 4K na "extract" ceveh in 3,5K na supply ceveh. So pa te toplotne "izgube" znotraj toplotnega ovoja hiše, tako da je vseeno; če bi neogrevano mansardo ogrevali, teh izgub ne bi bilo, bi pa toliko več porabili za ogrevanje mansarde.
Sedaj sem izmeril temperaturo na vleku iz sobe: 22°C, 52%
In temperaturo na isti cevi,ko gre v razdelilno komoro: 18°C, 63%.

Torej ista cev ima na začetku in koncu 4°C razlike. Pa to še ni ves hec.
Temperatura podstrešja, sedaj čez dan (sončno) ob rekuperatorju je bila 16°C , 60%.

Seveda potem ponoči piha občutno bolj mrzlo....

Tudi obe razdelilni škatli imam na podstrešju in pa seveda oba dušilca.

Ne vem ali lahko napišem kdo je montiral, da ne bom imel kakšnih nevšečnosti. Pa to mi vsekakor ne bo pomagalo rešiti problema.
Jih bom kontaktiral in vidimo kakšen bo njihov odgovor na problem.

Glede izolacije: bi bilo dobro, če bi vse skupaj oblekel v knauf in notri zažokal urso?

BojanF se strinjam, da rekuperator deluje v redu, ampak cel sistem pa ne deluje v redu.

Podstrešje ni ogrevano in ga nimam želje ogrevati, še posebej ne z rekuperatorjem. 
Stanje podstrešja so fantje videli, ko so prišli pogledat in montirat. Nihče ni rekel, da zadeva ne bo delovala po pričakovanjih.

Želim, da je razlika v temperaturi med vpihom in vlekom maks. 2°C ne pa da mi zjutraj piha v prostor 12°C na sistemu vrednemu 6000Eur.
Če je podstrešje znotraj toplotnoizolacijskega ovoja hiše kot pravite, potem je v bistvu ogrevano - tudi če nima ogreval, bo toplotna prehodnost iz mansarde v podstrešje bistveno večja kot iz podstrešja ven, toraj bi morala biti temperatura na podstrešju bistveno bližje mansardi kot pa zunanjosti (odvisno seveda od debeline in kvalitete izvedbe toplotnega ovoja nad podstrešjem ter toplotne prehodnosti stropa mansarde).

Problem je v tem, da mansarde še nimate izdelane in je ne ogrevate, ogreva se tako le posredno preko stropa pritličja. Tako je že mansarda nekoliko podhlajena, podstrešje pa potem še toliko bolj. Sistem bi v dokončani hiši verjetno deloval ok, v nedokončani pa ima te probleme. Zato se mi ne zdi smiselno reševati problema, ki se bo rešil sam od sebe, ko bo hiša končana, razen če je še več let nimate namena dokončati.
Upam, da mansardo dokončamo drugo leto; to so sicer želje, ki se lahko tudi zavlečejo še za kakšno leto.

V vsakem primeru, potrebujemo rešitev za to zimo.
Bolje, kot da mi piha v prostore pozimi predvidoma manj kot 10°C je, da vse skupaj kar ugasnem?
Ali je rekuperator na hladnem podstrešju nad mansardo?
Problem je očitno samo začasen, razen če bo podstrešje ostalo hladno, izven toplotnega ovoja hiše.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Praviš, da je to podstrešje , kjer je rekuperator izolirano. To pomeni, da je izolacija med špirovci? Koliko je potem izolacije med mansardo in podstrešjem in koliko med podstrešjem in zunanjostjo?

Ali je slučajno ta trikotnik (podstrešje) iznad mansarde tudi prezračevan na vsako stran preko kakšnih rešetk ali oken?

Ta koncept postavitve rekuperatorja nikakor ni dober, ker so zaradi izgub v sistemu vpihi prehladni kar se bo v prostorih čutilo kot neprijeten hlad iz vpihov. To, da to kao v resnici niso izgube (ker je načeloma znotraj ovoja) ti v tem primeru nič ne pomaga, če je bivanje zaradi tega neprijetno.

Tudi sama zasnova podstrešja, če je res taka, ni optimalna. V bistvu je cel projekt (gradbeni in strojni) potem precej zgrešen.

Tisti trikotnik bi moral biti zunaj ovoja, zgoraj neizoliran in prezračevan pod slemenom, iz bokov. S tem bi služil kot bufer zona z neko vmesno temperaturo, pa eventuelna vlaga iz izolacije nad nansardo bi se lahko vanj izsuševala.
 Rekuperator pa bi moral biti v mansardi ali pritličju.
Mi nimamo mansarde in podstrešja ampak samo visoko podstrešje oz.mansardo.
Po sredini kjer je višina višja, bodo bivalni prostori, pri kraju, kjer je prostor neuporaben, smo vgradili rekuperator s komorami in dušilci.
Cevi so pritrjene na steno in nato zavijejo prečno (po širini), da gredo v spodnji prostor. Zunanje steno so izolirane, strop trenutno še ne. Imamo zračni kanal in deske ampak še ni izolacije.

Tla mansarde so lesena tako, da smo cevi enostavno vgradili med nosilce. Cevi so obdane tudi z Urso po prečni dolžini. Nato pridejo do stene, kjer so neizolirane in gredo do razdelilne konzole.

Upam, da sem dokaj jasno napisal.
Ker slika pove več kot 1000 besed, sem priložil 2, da bo bolj jasno, kakšna je trenutna situacija.

Ko bodo zgoraj prostori bo topleje, čeprav vzdolžna stena praviloma nikoli ne bo "topla" saj bomo steno, ki bo pomaknjena proti sredini izolirali.
Poanta izolacije je, da toplota v večji meri ostane v prostoru in ne, da je vse okoli toplo. Saj zastopim, da izolacija samo upočasni in ne prepreči prehoda toplote---pustimo sedaj to.

Kaj bo, ko bo, če bo....kaj naj naredim oz. kaj bi vi naredili v danih okoliščinah?
Ugasnem mašino?
izoliram cevi na steni z knaufom in urso?
...še kakšna tretja opcija.

Izolacija kompletne strehe in gradnja prostorov še ni ravno na vidiku; smo mislili delati spomladi.

Trenutno ni problem samo temperatura vpiha, ki je trenutno 14°C ampak tudi vlaga, ki jo merilec kaže 99%.

Do te vlage pride verjetno, ker se sesalna temperatura iz 22°C, 55% ohladi na 14°C. 

Moram jaz skrbeti za to ali bi morali strokovnjaki postaviti sistem, ki bi deloval oz. me vsaj opozoriti, da takšen kot je ne bo delal?

Priložene datoteke Predogledne slike

Kako to, da ste tistih 7 cevi od rekuperatorja speljali za kolencnim zidom in niste delali preboja direktno skozi tla? Malo se mi zdi cudno, ker kot prvo, bo na mestu, kjer gredo cevi nadstropje nize, manj izolacije proti strehi. Kot drugo pa glede na izvedbo, ste teh 7 cevi speljali po fasadi oziroma v fasadni izolaciji. Ali se motim? Vsaj na sliki je tako videt.

Sem pa zdaj preveril T zraka v sesalnem ventilu in na mestu vpiha v prostor pri nasem rekuperatorju. Pri prvem kaze 22.8 stopinje, T vpihanega zraka v prostor pa je 20.3 stopinje pri zunanji T 2 stopinji. Oba ventila sta od rekuperatorja oddaljena cca 6-7m, cevi so pa speljane v izolaciji pod estrihom. Rekuperator je v kletnem delu hise, v prostoru, ki ni direktno ogrevan ampak T kljub temu nikoli ne pade pod 18 stopinj.
Aha, sedaj je bolj jasno. Poglavitni podatek, ki mi je manjkal, je bilo to, da streha sploh še ni izolirana. Na podstrešju je tako temperatura bolj ali manj enaka zunanji. Če pade pod 0°C, bo problem, ker je to izven operativnih parametrov naprave.

Hitra zasilna rešitev bi bila, da se nabavi izolacijo za ostrešje in dokler se je ne vgradi se z njo obloži cevi in rekuperator.

Sam bi odsvetoval izolacijo vmesne stene med visokimi in nizkimi prostori mansarde. S tem postane nizek prostor nekako pol-ogrevan, kar je recept za težave z vlago. Poleg tega izolacija te stene ne tvori sklenjenega izolacijskega ovoja stavbe, saj toplota še vedno prehaja po zidani fasadni steni navzgor. Za popoln toplotni ovoj bi morali izolirati še fasadno steno na notranji strani ter tla nizkega prostora, kar nam da dejansko večjo površino toplotnega ovoja, kot če bi ta nizek prostor vključili v ogrevan volumen. Zato priporočam, da toplotna izolacija poteka v ravnini strehe vse do kapne lege, kjer naj se stakne s fasadno izolacijo, stena med nizkimi in višjimi prostori mansarde pa naj bo neizolirana.

Kaj je tisti šop cevi, ki niso priklopljene na komoro in ki gredo preko kapne lege navzdol? Tam bi morala priti toplotna izolacija ostrešja in parna zapora, zaključena na zidani steni - te cevi pa vse to prebijejo? Če je možno, bi svetoval da se jih napelje drugje.
Tistih 6 cevi gre v kletne prostore in so pritrjeni na steno z zunanje strani in oblečene v izolacijo hiše. 
Te cevi ne morem premikati in trenutno niso priklopljene.

Glede na to da imam z notranjimi takšne težave bom imel s tistimi zunanjimi še večje....ampak to je druga tema.

Nisem se zavedal težav zaradi notranje izolacije, tako da bom naredil kot je bilo predlagano.

Nekako mi je jasno, kaj moram narediti-Izolirati cevi, po možnosti še dušilca in razdelilno komoro.

Rekuperator je verjetno še najbolj izoliran in ne potrebuje dodatne izloacije. 
Za vhodni hladen zrak ima tudi predgrelec.

Za cevi je najbolje, da jih oblečem v kanuf in obložim z Urso? Mogoče kakšen boljši predlog?

Dušilca in razdelilno komoro pa lahko oblečem z armafleksom.

Sedaj bom rekuperator izklopil in bo mir s pihanjem mrzlega in vlažnega zraka.
1 2
Iskanje po temi