PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hoteli ali ne, razvoj gre naprej Wink
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zdravo

Imam eno laično vprašanje. V čem je boljše, da bi imel TČ nastavljeno na krivulje kot pa, da je nasatvljena notranja fiksna T?
Gre se za TČ zrak voda, površina ogrevanja 130m2, talno, dobro izolirana hiša, zalogovnik 300l...

Hvala

LP
Praksa.  Wink

Sem tudi jaz pred leti teoretiziral, da bi znalo s fiksno nastavljeno temperaturo dvižnega voda delovat, pa potem vidiš, da tople vode ne moreš izumit in je vremensko vodenje (+ še kakšen dodatek vpliva sobnega korektorja, urniki, omejitev modulacije, itd., odvisno pač od robnih pogojev) dejansko najoptimalnejša rešitev.
(21.10.2020 ob 11:03)zerdoner Napisal: Zdravo

Imam eno laično vprašanje. V čem je boljše, da bi imel TČ nastavljeno na krivulje kot pa, da je nasatvljena notranja fiksna T?
Gre se za TČ zrak voda, površina ogrevanja 130m2, talno, dobro izolirana hiša, zalogovnik 300l...

Hvala

LP

Verjetno misliš notranja sobna temp? Saj se to ne izključuje, jaz imam npr. v uporabi oboje, vremensko krivuljo in sobni termostat. Le krivuljo je potrebno ustrezno izbrati, če bo prenizka, ne bo nikoli doseglo sobne temp., če je previsoka, bo TČ za brez veze pripravljala pretoplo vodo in termostat ciklal on/off.
(21.10.2020 ob 11:17)Energetik81 Napisal:

Hvala

LP

Verjetno misliš notranja sobna temp? Saj se to ne izključuje, jaz imam npr. v uporabi oboje, vremensko krivuljo in sobni termostat. Le krivuljo je potrebno ustrezno izbrati, če bo prenizka, ne bo nikoli doseglo sobne temp., če je previsoka, bo TČ za brez veze pripravljala pretoplo vodo in termostat ciklal on/off.

Tako je...notranja sobna T. Če imam nastavljeno notransjo sobno T na fiksno 22, naj pač toplotna dela tako kot sama hoče, da bo notri vseskozi 22. Ne vem v čem je potem poanta krivulj. In to me zanima.

Hvala

lp
(21.10.2020 ob 11:27)zerdoner Napisal: Tako je...notranja sobna T. Če imam nastavljeno notransjo sobno T na fiksno 22, naj pač toplotna dela tako kot sama hoče, da bo notri vseskozi 22. Ne vem v čem je potem poanta krivulj. In to me zanima.

Hvala

lp

Izgube  toplote skozi ovoj stavbe so odvisne od fizikalnih lastnosti ovoja (opeka, izolacija...) in razlike med zunanjo in notranjo temperaturo. Zunanja temperatura se nenehno spreminja, notranja pa bi naj bila konstanta. Da ne prihaja do pregrevanja ali ohlajanja moraš spremeniti temperaturo dvižnega voda (zunanja krivulja) ali pač nastaviti temperaturo DV tako, da ti pokrije tudi najvišjo razliko temperatur zunaj/znotraj in izklopiti ogrevanje, ko je histereza notranje temperature dosežena. Povedano enostavno- pri zunanji krivulji se ti DV spreminja npr. od 30...60°C, pri notranjem termostatu pa imaš ves čas 60°C.
Pri ogrevanju z oljem, plinom ali peletih to ni nek problem, pri TČ pa je. Višja kot je temperatura DV slabši COP imaš. Če ti je za stroške ogrevanja vseeno...
(21.10.2020 ob 11:27)zerdoner Napisal:
(21.10.2020 ob 11:17)Energetik81 Napisal:

Hvala

LP

Tako je...notranja sobna T. Če imam nastavljeno notransjo sobno T na fiksno 22, naj pač toplotna dela tako kot sama hoče, da bo notri vseskozi 22. Ne vem v čem je potem poanta krivulj. In to me zanima.

Hvala

lp

A, OK, to je pa nekaj drugega.

Praktično vsi imamo željo po stabilni temperaturi v bivalnih prostorih, poti do tja pa so različne. Običajno se pač uporablja vremensko vodenje (vodenje po vrmenski krivulji), kar pomeni, da se temperatura dvižnega voda prilagaja zunanji temperaturi, cilja pa (kot rečeno) je nek izbran/nastavljen nivo temperature. Ker pa so objekti različni je v praksi potrebno to krivuljo prilagodit danostim objekta.
(21.10.2020 ob 11:27)zerdoner Napisal: Tako je...notranja sobna T. Če imam nastavljeno notransjo sobno T na fiksno 22, naj pač toplotna dela tako kot sama hoče, da bo notri vseskozi 22. Ne vem v čem je potem poanta krivulj. In to me zanima.

Hvala

lp

Kot sta predhodnika napisala, lahko 22° v sobi dosežeš s kontantno temperaturo vode, ki pokrije tudi najhladnejše dni, ali pa pa s prilagodljivo glede na zunanjo temp.
Le da je 2. primer bolj udoben in s TČ tudi precej manj potraten. Torej win-win.
Pozdravljeni!

Sem čisto nov na področju nastavljanja TČ, vselil sem se v hišo velikosti 160m2 bivalne površine (drugače je 240m2), hiša ima 39cm debele zunanje zidove, izolirana pa je z 16cm fasado oziroma 13cm grafit Demit Original na nekaterih straneh, okna so plastika trislojna, mansarda pa je izolirana z 30cm stekleno volno. Ogrevanje je povsod talno (debelina estriha je 6cm-8cm). 

zaradi takšne izolacije hiše sem nekako naštudiral/preračunal da je zame dovolj 8kW TČ Mitsubishi Ecodan (ponujali so mi sicer 10kW).

Do sedaj sem imel nastavljeno TČ samo na sobni termostat na temperaturo 22 st.C, sedaj v prehodnem obdobju pa je videt da to ni OK.

Lani, ko so mi vgrajevali TČ, so mi sicer na hitro razložili kako se nastavlja kompenzacijska krivulja, sedaj ko pa sem začel živeti v hiši pa prosim za pomoč kako najbolj optimalno nastaviti temperature v krivulji.

Prilagam sliko kako sem trenutno nastavil, ne vem pa če je to ok.

hvala in LP

Priložene datoteke Predogledne slike

(28.10.2020 ob 19:39)Sine64 Napisal: Pozdravljeni!

Sem čisto nov na področju nastavljanja TČ, vselil sem se v hišo velikosti 160m2 bivalne površine (drugače je 240m2), hiša ima 39cm debele zunanje zidove, izolirana pa je z 16cm fasado oziroma 13cm grafit Demit Original na nekaterih straneh, okna so plastika trislojna, mansarda pa je izolirana z 30cm stekleno volno. Ogrevanje je povsod talno (debelina estriha je 6cm-8cm). 

zaradi takšne izolacije hiše sem nekako naštudiral/preračunal da je zame dovolj 8kW TČ Mitsubishi Ecodan (ponujali so mi sicer 10kW).

Do sedaj sem imel nastavljeno TČ samo na sobni termostat na temperaturo 22 st.C, sedaj v prehodnem obdobju pa je videt da to ni OK.

Lani, ko so mi vgrajevali TČ, so mi sicer na hitro razložili kako se nastavlja kompenzacijska krivulja, sedaj ko pa sem začel živeti v hiši pa prosim za pomoč kako najbolj optimalno nastaviti temperature v krivulji.

Prilagam sliko kako sem trenutno nastavil, ne vem pa če je to ok.

hvala in LP

Kakšno krivuljo potrebuješ, boš moral ugotoviti sam. Pri nastavljanju pa se drži nekaj pravil:
Sedaj, ko je zunaj relativno toplo premikaj krivuljo gor in dol (na sliki tretja ikona) tako dolgo, da ti bo v hiši udobno. Če ti je prevroče premakni vse skupaj malce navzdol, če pa ti je prehladno, pa premakni vse skupaj navzgor. Počakaj vsaj 24, če ne 48 ur in nato znova preveri udobje. Postopek ponavljaj, do želenega udobja.
Nato počakaj, da temperature padejo nekam okrog 0°C. Sedaj pa ne boš premikal krivulje gor ali dol ampak boš nastavljal  naklon (strmino). Če ti bo prevroče boš strmino malce spustil, če ti bo prehladno pa jo boš malce dvignil. Počakaš dan ali dva in postopek ponoviš. Mogoče še strmino malce korigiraš, ko bo zunaj pravi mraz (-10°C ali manj).
Počakaš na pomlad, ko bodo zopet takšne temperature kot sedaj in po potrebi še malce korigiraš premik vsega skupaj gor/dol (ne naklona!)
(28.10.2020 ob 20:06)bozgom Napisal: Kakšno krivuljo potrebuješ, boš moral ugotoviti sam. Pri nastavljanju pa se drži nekaj pravil:
Sedaj, ko je zunaj relativno toplo premikaj krivuljo gor in dol (na sliki tretja ikona) tako dolgo, da ti bo v hiši udobno. Če ti je prevroče premakni vse skupaj malce navzdol, če pa ti je prehladno, pa premakni vse skupaj navzgor. Počakaj vsaj 24, če ne 48 ur in nato znova preveri udobje. Postopek ponavljaj, do želenega udobja.
Nato počakaj, da temperature padejo nekam okrog 0°C. Sedaj pa ne boš premikal krivulje gor ali dol ampak boš nastavljal  naklon (strmino). Če ti bo prevroče boš strmino malce spustil, če ti bo prehladno pa jo boš malce dvignil. Počakaš dan ali dva in postopek ponoviš. Mogoče še strmino malce korigiraš, ko bo zunaj pravi mraz (-10°C ali manj).
Počakaš na pomlad, ko bodo zopet takšne temperature kot sedaj in po potrebi še malce korigiraš premik vsega skupaj gor/dol (ne naklona!)

Bozgom, hvala za info....se bom nekako držal teh smernic....je pa pri trenutnem vremenu to kar komplicirano zame....

Trenutno sem nastavil kar na najnižjo temperaturo 25st dvižnega voda, ki je nastavljena do 8st.C zunanje temperature, nato pa sem jo nastavil linearno naraščanje temperature dvižnega voda do 38st, ki jo doseže pri -10st.C zunanje temperature.

sam sem potem znižal krivuljo za -3 (na 22.st dvižnega voda), saj se mi pri 25.st že začne vklapljati TČ, čeprav mi termostat, ki je v dnevni sobi, kaže da je notri 24 st.C in ni potrebe po dogrevanju se mi zdi.

Za kakšne dodatne nasvete/predloge bom vesel....

LP
Kot se npr. v blokih začne kurilna sezona, ko je nekaj dni zapored dovolj hladno (se mi zdi 12°C ali manj ob 21h vsaj 3 dni), tako boš tudi sam moral ugotoviti, pri kateri zunanji temperaturi boš začel z ogrevanjem. Nekatere regulacije omogočajo to nastavitev in se ogrevanje samodejno ustavi, če je zunaj dovolj toplo. Meni se npr, pri 14°C ali več. Če te opcije nimaš boš pač moral ogrevanje ročno izključiti.
Pošiljati v sistem vodo 22°C je malce potratno, saj voda le kroži brez haska (razen če ne želiš prostorov ogrevati na 20°C ali manj). Četudi ti termometer kaže 24°C se s tem ne obremenjuj preveč. Bolj kot termometru zaupaj svojemu (in še bolj ženinem) občutku. Če ti je prijetno, zakaj spreminjati? Sem nekaj nazaj pisal o vrednostih 4 termometrov kateri so merili zunanjo temperaturo pa je bila razlika med njimi več °C. Tako tudi tistih 24°C ni nujno toliko.
Pri nastavljanju krivulje pa si vzemi čas. Naredi neko spremembo in počakaj dan ali dva, da vidiš učinek. Če boš prehiter ali delal več sprememb hkrati boš optimum mogoče zadel a le naključno.
@Sine64
Naklon krivulje boš moral pogruntati sam pa eno zimo pač čez dati.

Kar se tiče minimalne T v DV. Enako je pri nas. 25 je minimum, ampak ko želiš v hiši 23 včasih prav pride, da tudi voda s 24 kroži. 25 je pa že preveč. Nadmudriš sistem kot si že napisal. nastaviš na 25 pa setpoint spustiš. Takrat bo sicer TČ ogrevala DV še vedno na 25 ampak bo štartala kasneje, bo pustila da vse skupaj pade na 24. Rezultat je da čez dan ne bo delala, ponoči pa malo - manj kot bi sicer, ker pač ni potrebe. Moraš pa imeti seveda ogrevanje prižgano in pustiti možno rahlega ogrevanja čez dan, če slučajno sonca ni. Pač pri določeni T so izgube hiše kakršne so, če dobitkov od drugod ni, jih mora prinesti TČ. Ta del imaš pokrit, se mi pa zdi da imaš krivuljo vseeno prestrmo. 38 (oziroma pri nastavljenem setpointu -2, je to 36) je preveč pri -10. Raje to naštimaj pri -15.
hvala za odgovore....sem malce spremenil krivuljo, in sicer 38st DV pri -25st zunaj, 35 DV pri -15, 31 DV pri -5, 27 DV pri 5 in 25 pri 20st.C zunanje temperature, ker pač manj kot 25st. ne gre.

Celotno krivuljo sem trenutno spustil za 3st.C, malce sem še priprl veje v talnem gretju za dnevno in jedilnico ker sta oba prostora na južni strani z veliki okni in je tam res višja temperatura kot drugje po hiši.

No trenutno je v hiši cca 22-23.st.C, sem postavil Xiaomi brezžične termometre po hiši da bom lahko kasneje pripiral tudi posamezne veje po sobah.

Sedaj pa čakam in opazujem kako bo za kak teden Wink
To igranje s krivuljo smo praktično vsi, ki malo več vemo o svojih TČ, dajali sami skozi. Nekaterim pa so monterji nastavili - enim bolje, drugim slabše. Je pa malo verjetno, da monter s prve zadene, ker so bajte pač tako različne. In pri slabše odzivnem talnem gretju (v primerjavi z radiatorji) je te prčkarije običajno več, ker se pač spremembe poznajo z zamikom, v času zamika pa se lahk spremenijo tudi nekateri drugi robni pogoji in je potem več spremenljivk za upoštevat.

Kakorkoli, kdor ima interes, je na koncu speglal zadevo kot se spodobi in sem prepričan, da bo tudi tebi uspelo.
1 ... 14 15 16 17 18 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi