PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Postopek za soglasje mejaša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Želim imeti zunanje stopnice za vhod v 1.nadstropje, kot na priloženi sliki oz. skici. Za to sem pridobil gradbeno dovoljenje. Zakaj je bilo treba za projekt v vrednosti okoli 6000 € pridobiti za dobrih 2000 € dokumentacije, je druga tema. Zaenkrat pa me zanima sledeče:

- ko so projektant, geometer in arhitekt naredili svoje, so šli papirji preko projektanta-zastopnika na upravno enoto;
- upravna enota zahteva da vabilo k udeležbi v postopku, skupaj s kopijo projekta oz. načrta stopnic, nalepim na vidno mesto na hiši, da si lahko vsak pogleda za kaj gre in se prijavi k postopku;
- ker se v določenem roku nihče ni prijavil, mi projektant sporoči da je upravna enota poslala mejašu poziv da naj v določenem roku poda pripombe;
- ker se mejaš na vabilo ni odzval (vabilo je prevzel, a pripomb ni podal), me je projektant-zastopnik v postopku presenetil z zahtevo upravne enote da moram od mejaša pridobiti podpisano soglasje.

"Presenetil" zato, ker bi, po moje, postopek moral biti zaključen ko je potekel rok da mejaš odgovori na dopis upravne enote, ne pa da moram še jaz osebno pri mejašu prosjačiti za podpis soglasja.

Kot je razvidno iz priložene slike, je del, kjer je UE poslala vabilo mejašu da se izreče o pripombah, elegantno izpadel iz drugače obsežne, 7 (z besedo: sedem) strani dolge obrazložitve gradbenega dovoljenja. Zato bi prosil tiste, ki se na to spoznajo, da mi razložijo postopek pridobivanja soglasja mejašev; ali je res takole:

1. na fasado nalepiti načrt z vabilom k udeležbi v postopku;
2. če se nihče ne prijavi - UE pošlje vabilo mejašem osebno;
3. če se ne odzovejo, mora investitor osebno k mejašem po podpis,

ali pa bi se moral postopek zaključiti ko bi potekel rok za odziv na vabilo iz točke 2. ?

Še dodatna nelogičnost: mejaševega podpisa ni bilo treba overiti, torej bi lahko jaz sam podpisal soglasje mejaša in ga nesel na UE, ali pa lahko mejaš kadarkoli reče da on pa tega že nikoli ni podpisal.

Bo kdo rekel "imaš pravnomočno gradbeno dovoljenje, kaj bi zdaj še rad ?" 
Če je UE za te stopnice zahtevala da za dobrih 2000 € dokumentacije, hočem tudi jaz temu priti do dna. Pa dajmo vse po zakonih in predpisih. Za obe strani. Da mi pridobivanje mejaševega podpisa ni bilo v ravno največje veselje, pa je najbrž tudi jasno.

[Slika: 60.jpg]

[Slika: IMG-20201013-194355-P.jpg]

[Slika: IMG-20201013-210144-p.jpg]
UE je zahtevala soglasje ker je nameravana gradnja od parcelne meje odmaknjena manj kot to dovoljuje OPN, za kar potrebuješ soglasje mejaša. Če bi bil odmik večji od dovoljenega, bi se postopek ustavil tam, kjer si pričakoval, da se bo. To je moje mnenje, ni pa nujno, da je pravilno.
Se strinjam z m555.

Sicer pa nevem zakaj te ni projektant na to opozoril prej in bi pred zacetkom to uredil (saj je valjda pogledal LI in OPN) - kjer je vse doloceno.
Sem imel podoben primer - takole je bilo pri meni.

1. Projektant mi je preveril kje potrebujem soglasja mejašev in mi spisal soglasja z vsemi podatki in skico.
2. Sem šel do vseh mejašev in prosil za podpise soglasij - zraven sem imel skico idejnega projekta, da sem jim lahko vse razložil. Ni treba da je notarsko overjeno.
3. Celoten projekt je projektant oddal na UE.
4. UE preveri in opozori na pomanjkljivosti.
5. Projektant popravi, ponovno odda nato UE potrdi, da je OK.
6. Grem na UE, da prijavim začetek gradnje. 
7. UE pošlje vsem mejašem informacijo o zdradnji ter jim da 8 dnevni rok za pritožbe.
8. Po 8 dneh ja GD pravnomočno in lahko gradim.

ad 4) Manjkalo mi je eno soglasje - je ušlo projektantu in tudi meni. Sem uspel hitro urediti. 

ad 8) Seveda se lahko kdo pritoži in umakne soglasje zaradi kakeršnega koli razloga. Jaz nisem imel težav.
Jaz sem moral po soglasja dvakrat, ker v prvi verziji ni bilo št. projekta. Obakrat so želeli overjeno.
(14.10.2020 ob 10:08)spirou Napisal: Jaz sem moral po soglasja dvakrat, ker v prvi verziji ni bilo št. projekta. Obakrat so želeli overjeno.

Jaz sem rabil overjeno samo za služnosti: voda, kanalizacija.
Mimogrede overetiti je možno za UE za cca. 3 eur - zraven mora imeti podpisnik osebni dokument.
Za soglasje je bil dovolj samo podpis, pri urejanju vode in elektirke (služnost), pa mora biti overjeno, saj se vpiše v ZK.
kolikor razberem iz odgovorov, ste vsi iskali podpis soglasja direktno pri mejaših; noben ni bil v situaciji da bi upravna enota poslala poziv mejašu naj v določenem roku poda pripombe na vaš projekt ?
(14.10.2020 ob 13:02)javr Napisal: kolikor razberem iz odgovorov, ste vsi iskali podpis soglasja direktno pri mejaših; noben ni bil v situaciji da bi upravna enota poslala poziv mejašu naj v določenem roku poda pripombe na vaš projekt ?

Ne, UE vrjetno pošlje če je objekt bližje meji kot je to določeno v OPN, zato pa je to bolje urediti prej in priložiti, vsak poziv UE in dopolnitev ti podaljša postopek za 2-3 tedne....

Sicer pa če sam veš da si bližje meji kot dovoljuje OPN, itq veš da bodo poslali poziv, oz. dopolnitev.
Pri vseh je večalimanj enako, samo fantje tega niso posebej pisali.

Pri tvojem problemu gre za dve zadevi:
1) če zidaš bliže sosedu, kot predpisuje minimalni odmik občinski odlok, potem mora ta sosed podpisati soglasje k tej gradnji, brez tega ne bo gradbenega dovoljenja. Seveda boš takšno soglasje moral pridobiti sam.
2) vsi sosedje, ki imajo nepremičnine v vplivnem območju tvoje gradnje, so stranke v postopku, vabi jih upravna enota, lahko podajo pripombe, če to želijo. Glede na vsebino morebitne pripombe upravna enota presoja, ali bo to upoštevala ali ne, tu ne zadostuje reči "ne dovolim".

L.p., Kloko
Eno podvprašanje.
Vzhodno od naše hiše so gradili celotno naselje hiš, južno pa je načrtovan še poslovni objekt. Takrat so nas pozvali, da damo soglasje. Načrt je bil v UE, ne kompliciramo, gremo naprej.
Sedaj pa počasi prihaja 2. faza, poslovni objekt. Pa zadnjič sprintam načrtovano situacijo in ugotovim - seveda ko sem si povečal samo našo parcelo - da so si talenti vrisali dovozno pot kar preko naše dovozne ceste, pa še par kvadratov bodo morali po našem delat, da bodo ovinek zvozili.
Kaj sedaj pomeni, da takrat nismo imeli pripomb?
O tem, kaj bo delal na svojem, še vedno nimam pripomb.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Če bo imel cesto po tvojem, bo rabil služnost, vpisano v ZK. Ali pa če odkupi tiste m2. To da prej nisi imel pripomb, sedaj nima veze oz. preveri kaj si takrat podpisal...

L.p., Kloko
Problem je, da tistih njegovih par kvadratnih metrov parcelo preseka (celotna je 950 m2) in prekine naš dovoz.
Rdeče je označen ta vpad, razen tega pa bo cesta nad nivojem in je potrebno še prištet klančine.
Bo zabavno, če se bo tako lotil.

Priložene datoteke Predogledne slike

Nobody expects the Spanish Inquisition!
Iskanje po temi