PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Dovozna pot in komunalna ureditev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S punco se zanimava za nakup ene parcele, vendar je situacija sledeča. Kmet je razdelil parcelo na 6 zazidljivih parcel. Parcele so deljene na način, da so na vsaki strani 3 parcele, vmes bo šla pa pot. Trenutno je tam še travnik in gozd.

Kmet je prodal 3 parcele ob gozdu, ostale tri na travniku pa je še zadržal. Prva parcela ki se prodaja je ob javni cesti, druga parcela pa je zraven nje. Ob nakupu parcele postaneš še lastnik 1/6 poti.

Če midva kupiva drugo parcelo, do katere bi bilo treba še speljati pot in želiva po njej do parcele pripeljati vso komunalno infrastrukturo in pot tudi urediti ali morajo v to pot investirati vsi lastniki? Če v končni fazi midva investirava v izgradnjo ali sva upravičena do povrnitve dela investicije, če želijo drugi lastniki uporabljati pot oz. se priklopiti na infrastrukturo? 

Drugo vprašanje, če midva kupiva prvo parcelo, ki je ob cesti, lahko midva uvoz narediva s ceste in se priklopiva na infrastrukturo, ki gre že gre po cesti?
Za začetek se morajo z investicijo strinjati vsi trenutni(!) lastniki. Deleži pri investiranju pa so načeloma odvisni od vaših medsebojnih dogovorov. Pošteno bi sicer res bilo, vseeno pa vama ni nihče dolžan povrniti stroškov, ki jih bosta na vajino željo in z njihovim soglasjem vložila v ureditev ceste. Še posebej to velja za tiste, ki bodo lastniki postali šele po vajini investiciji.

Kar se priklopa na infrastrukturo in dostopa na cesto tiče: če predvidevam, da gre za lokalno oz. občinsko cesto, je vse odvisno od tega pod kakšnimi pogoji bo občina dovolila dostop in priključitev. Ne bi bilo nič nenavadnega če bi zahtevali dostop preko predvidene dovozne poti.
Lahko v izgradnjo poti investirata sama (ob soglasju vseh ostalih solastnikov) in jih zraven obvestita, da za tvoje soglasje za uporabo solastniške ceste pričakujeta povračilo sorazmernega deleža stroškov, kot pogoj za izdajo vajinega soglasja, ko ga bodo oni rabili.
Dolžni vam sicer niso poravnati stroškov, lahko pa to pogojujeta z vajinim soglasjem kot solastnika ceste.
Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Hvala za vse informacije, bova videla, če nama bo všeč na ogledu.
(23.9.2020 ob 19:38)Dola Napisal: Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Hvala za vse informacije, bova videla, če nama bo všeč na ogledu.

Blizu mene je tudi eden podobno naredil - veliko parcelo razdelil na 8 po 4 na vsaki strani.
Je pa poskrbel za vso infrastrukturo (kanalizacija coda in elektrika) v cesti, tako da ima vsaka parcela že priklučke.
Mirda mi kaj takega predlagata pa naj malce zviša ceno posamezne parcele.
Iskanje po temi