PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Froling 15 - 20kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Zanima me kotel na polena Froling S1 turbo 15-20 kW. Če bi kdo vedel kako se kaj v praksi obnese bi prosil za info. Delam novogradnjo, 2 etaži po 108 m2, samo talno gretje, pod plavajočo ploščo je 12cm xps, v tlakih 10 cm eps 70 + 3 cm sistemske plošče, na fasadi bo 16 cm izolacije (po projektu) ali celo več, troslojna zasteklitev oken, hiša je cel dan na soncu.
Poleg kotla bo zalogovnik 1500 l in sanitarna TČ 300 l. Vse skupaj bo šlo preko Ekosklada ( - 2000 eur subvencija) tako da cena ne bo pretirana. Peč ima samo 80 l nalagalni prostor - kaj lahko pričakujem od takega kompleta. Drva imamo svoja.
Komentarje zakaj ne TČ raje preskočimo. Zakaj ne cenejše peči pa ker če bi želel prišparati 2 do 3000 eur bi le te lovil že pri oknih, tlakih, strehi..... kjer se razlika dejansko nikoli ne povrne.

Hvala v naprej
Kaj lahko pričakuješ?
Prijetno kurjenje, mogoče boš moral v hudem mrazu 2x naložiti pec, sploh če boš kuril bolj slab les.
Ker imaš lastni les (kot jaz) kuri slabso kurjavo, bukev pa prodaj....
Sonce naj sveti vsak dan!
Zdravo.
Imam podobno izolirano in veliko hišo. Za kurjenje imamo uplinjaka ETA SH20 + 300 L bojler za sanitarno + 2200l zalogovnik.
Mi smo se vselili preden je bila narejena fasada (še po starem) in če sem naložil polno peč je gorelo cca 6-7 ur, segrelo zalogovnik na 80stopinj in tako hišo grelo cel dan dokler nisem spet zakuril. Ko smo naredili fasado 20cm zakurim na dva dni. Sanitarne vode porabimo ogromno, dva mala otroka in ne šparamo. V hiši stalno 24+ stopinj, ne pazimo če je kje kaj odprto ali da bi kako drugače šparali. Ravno tako je cirkulacija tople vode za kuhinjo, ki kar nekaj pobere.
Poleti zakurimo na cca 7-10 dni in je dovolj za tuširanje in kuhinjo.

Torej če povzamem, sam bi razmišljal o specijalki z večjim nakladalnim prostorom in večjem zalogovniku, če ga lahko kam daš.
Z tem kompletom ki si ga izbral pričakujem da boš v neki normalni zimi kuril vsak dan, če bo -10 lahko tudi ne bo dovolj. Seveda vse odvisno od navad ki jih imate in od temperature ki jo želite. Za 22 stopinj pa ne preveč porabe vode bo zagotovo dovolj.
p.s. tudi sam sem imel stalno v mislih TC zraven za poleti. Prepričal me je prodajalec, ki mi je obljubil, da mi jo brezplačno zamenja z bojlerjem če ne bo poleti dovolj vode za cel teden Smile prišparal jurja za TČ pa še nekaj malega el. Ker imam svoja drva je to to (poleti porabim cca meter drv.
LP

Zdravo.
Imam podobno izolirano in veliko hišo. Za kurjenje imamo uplinjaka ETA SH20 + 300 L bojler za sanitarno + 2200l zalogovnik.
Mi smo se vselili preden je bila narejena fasada (še po starem) in če sem naložil polno peč je gorelo cca 6-7 ur, segrelo zalogovnik na 80stopinj in tako hišo grelo cel dan dokler nisem spet zakuril. Ko smo naredili fasado 20cm zakurim na dva dni. Sanitarne vode porabimo ogromno, dva mala otroka in ne šparamo. V hiši stalno 24+ stopinj, ne pazimo če je kje kaj odprto ali da bi kako drugače šparali. Ravno tako je cirkulacija tople vode za kuhinjo, ki kar nekaj pobere.

Torej če povzamem, sam bi razmišljal o specijalki z večjim nakladalnim prostorom in večjem zalogovniku, če ga lahko kam daš.
Z tem kompletom ki si ga izbral pričakujem da boš v neki normalni zimi kuril vsak dan, če bo -10 lahko tudi ne bo dovolj. Seveda vse odvisno od navad ki jih imate in od temperature ki jo želite. Za 22 stopinj pa ne preveč porabe vode bo zagotovo dovolj.
p.s. tudi sam sem imel stalno v mislih TC zraven za poleti. Prepričal me je prodajalec, ki mi je obljubil, da mi jo brezplačno zamenja z bojlerjem če ne bo poleti dovolj vode za cel teden Smile prišparal jurja za TČ pa še nekaj malega el. Ker imam svoja drva je to to (poleti porabim cca meter drv.
LP

Zdravo.

LP
Ravno tak kotel so mi zmontirali in zagnali dva tedna nazaj zalogovnik je tudi 1500 l , jaz pričakujem da bo v hujšem mrazu potrebno še enkrat doložiti. Do zdaj kurjen samo enkrat se hitro ogreje deluje lepo, mirno in tiho. Pač vrhunski uplinjevalni kotel če ti ni preveč da bo mogoče treba kdaj doložiti ni kaj za razmišljati drugače pa večji kotel.
Glede na to da je s pripravo drv vseeno kar nekaj dela, bo kurjenje lažji del oziroma dolagati še manj. Kurilnica ima dobrih 9 m2, ker pa imam vrata iz hodnika in še ena od zunaj katera si gledata nasproti mi uporabnega prostora ostane le še 6 m2. Načeloma bi šel notri tudi Frolingov 1800 l zalogovnik ( 1500 nazivni ima dejansko 1400 l neto).
lp
Komur je 2x dnevno težko iti v kurilnico, ta ni za drva.
Sonce naj sveti vsak dan!
Za opisano hišo je po moje izbrana konfiguracija optimalna. Le kotel bi izbral s 100 do 110 l nakladalnega prostora. Sovražim dolaganja.
Imam HERZ 18kW+cca 2000lit zalogovnik.Hiša starosti 40let in za tiste čase solidno izolirana..za današnje pa ne.Ogrevam cca 150m2.
Peč ima cca 90lit nalagalni prostor.Odvisno od drv,ena polnitev gori od 5-7ur.
Stanovanje se ogreva 24/7 v času zimske sezone--torej nonstop..Podnevi,ko smo v hiši--bolj popoldan/zvečer cca 23-24stC,ponoči in dopoldan pa na 20stC oz tam nekje.

Ko gredo temp. pod 0stC moram zakuriti 2x,oz drugič le doložim slabo polovičko,ko se končuje prvo kurjenje.
Zakurim pa ponavadi ko pridem s šihta..okol16h.Okol 22h naložim,kolikor mislim da je še potrebno ,da se zalogovniki lepo dofilajo do konca.

lp
Jaz imam LTŽ peč 40kW s 110l nalagalnega prostora in pogreje celi zalogovnik 2000l brez težave v 3 urah. Pri -10°C kurim vsak dan, drugače pa na 1,5-3 dni.

Kaj za vraga v uplinjevalni peči z dobrim izkoristkom potrebujete veliki 100+l nalagalni prostor. Kam pa boste potem spravili energijo iz peči.

Velikost nalagalnega prostora, izkoristek peči in čas gorenja ali moč peči, pove kako velik mora biti zalogovnik. Pri premajhnem zalogovniku, se potem peč samodejno zaustavi v pripravljenost z žerjavico, kar pa povzroča nastanek katrana.

Bolje je imeti uravnovešeno zadevo, ali prevelik zalogovnik, da lahko peč gori z dodatnim nalaganjem, tudi več kot 2x.

Glede na moje izkušnje bi imel v kurilnici samo 5kW peč in zalogovnik. V najhujši zimi mi to zadostuje. Žal tako majhne moči na peči ni možno dobiti. Tako bi lahko imel vedno vročo peč in posledično dober izkoristek. Sedaj imam po 2 dneh vedno peč ohlajeno na temp v kurilnici.

A ni bolje take nove peči laufati vsaj 12h na dan, kot samo 4-6h na vsake 2 dni. Doma pri bratu samo naslednji dan malo premaknejo pepel in spodaj je še vedno žerjavica, ki potem brez prižiganja drv lahko zakuri, samo vklopi zagon peči. Še bolje bi bilo, da v hudi zimi peč deluje vsaj 16h in je vedno pripravljena na gorenje in ni začetnega ogrevanja peči.

Pri ogrevanju peči, moja LTŽ peč s 40kW dobi max temp. že po 15-20 min. gorenja, če ima peč prej samo 20°C. Pri bratu pa rabi uplinjevalna peč iz 20°C veliko več časa, kar krepko čez 40min.
Iskanje po temi