PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ za ogrevanje in sanitarna voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
300 l je po mojem nepotrebno velik zaogovnik (strošek nabave). V razponu 100-200 litrov pa lahko uporabiš kar kak stari bojler.

Zakaj sploh razmišljaš o prigraditvi? Se ti TČ muči, ko so defrosti bolj pogosti?
(31.8.2020 ob 11:06)csamo001 Napisal: 300 l je po mojem nepotrebno velik zaogovnik (strošek nabave). V razponu 100-200 litrov pa lahko uporabiš kar kak stari bojler.

Zakaj sploh razmišljaš o prigraditvi? Se ti TČ muči, ko so defrosti bolj pogosti?

Ne, šele nabavljam sistem, pa so mi monterji tudi svetovali poleg TČ še zalogovnik zaradi pokanja v radiatorjih pri defrostih itd... 300 l dobim zelo ugodno ,zato sprašujem, če je sploh potrebno dodati zalogovnik pri TČ.
Namen zalogovnika in s tem povečanja volumna vode v obtoku je, da poreže špice, ki bi sicer nastale, če zalogovnika ni. Kot špice imam v mislih padec temp. ogrevalne vode kot posledico defrosta ali ogrevanja sanitarne vode. V kolikor sanitarne vode ne ogrevaš z TČ, je lahko za defroste primeren tudi manjši zalogovnik.
(31.8.2020 ob 12:21)xavi Napisal: Namen zalogovnika in s tem povečanja volumna vode v obtoku je, da poreže špice, ki bi sicer nastale, če zalogovnika ni. Kot špice imam v mislih padec temp. ogrevalne vode kot posledico defrosta ali ogrevanja sanitarne vode. V kolikor sanitarne vode ne ogrevaš z TČ, je lahko za defroste primeren tudi manjši zalogovnik.

Xavi, hvala za odgovor. Če razumem prav, pa tudi ni potreben zalogovnik, če imaš npr. predemenzionirano TČ ? Ali je zaradi učinkovitosti vseeno bolje ga imeti ali ne ? Ogrevanje je v celoti radiatorsko.
Za ogrevanje s TČ zalogovnik ni obvezen. Tudi zato, da v nedeljo poješ pečenko ne potrebuješ vilice in noža. Vsekakor pa gre lažje in bolje, če jih imaš.
Ok hvala vsem za pomoč !
Dodatna količina vode v sistemu v bistvu pomeni nižji padec povprečne temperature in manj vložene energije za premogovanje temperaturne razlike, ko temperatura vode po defrostu pade. Zlasti pride do do izraza v "gnilih" razmerah okoli ničle, ko je zračna vlažnost običajno zelo visoka in je defrostov veliko.
(31.8.2020 ob 11:23)-GoRkY_ Napisal:
(31.8.2020 ob 11:06)csamo001 Napisal: 300 l je po mojem nepotrebno velik zaogovnik (strošek nabave). V razponu 100-200 litrov pa lahko uporabiš kar kak stari bojler.

Ne, šele nabavljam sistem, pa so mi monterji tudi svetovali poleg TČ še zalogovnik zaradi pokanja v radiatorjih pri defrostih itd... 300 l dobim zelo ugodno ,zato sprašujem, če je sploh potrebno dodati zalogovnik pri TČ.

Zd-
Monter je svetoval pravilno.
Sicer se ne imenuje zalogovnik ampak hranilnik vode.
Pri radiatorjih je obvezen! Prepreči nihanje tem. radiatorjev  pri odtajanju in  pokanje radiatorjev
Velikost   50l+ za 6kw ...
Deluje tako, da gre topla voda iz toplotne na dno hranilnika , iztopi v grelno instalacijo na vrhu.
Pri odtajanju se ohlaja voda spodaj  v hranilniku . Pri ponovnem gretju se topla voda prebije na vrh hranilnika in gre v ogrevanje.  Malo nihanje toplote je vseeno, če je večji  je nihanje še toliko manjše.
Prava izbira bo 160l za 9 KW toplotno črpalko ali več!
Dobro uredi !
Mi je vroče brez toplotne črpalke!!
Sonce je zakon!
(31.8.2020 ob 21:42)Sonce65 Napisal:
(31.8.2020 ob 11:23)-GoRkY_ Napisal:

Zd-
Monter je svetoval pravilno.
Sicer se ne imenuje zalogovnik ampak hranilnik vode.
Pri radiatorjih je obvezen! Prepreči nihanje tem. radiatorjev  pri odtajanju in  pokanje radiatorjev
Velikost   50l+ za 6kw ...
Deluje tako, da gre topla voda iz toplotne na dno hranilnika , iztopi v grelno instalacijo na vrhu.
Pri odtajanju se ohlaja voda spodaj  v hranilniku . Pri ponovnem gretju se topla voda prebije na vrh hranilnika in gre v ogrevanje.  Malo nihanje toplote je vseeno, če je večji  je nihanje še toliko manjše.
Prava izbira bo 160l za 9 KW toplotno črpalko ali več!
Dobro uredi !
Mi je vroče brez toplotne črpalke!!
Sonce je zakon!
Obstajata dve vezavi hranilnika- zaporedna in vzporedna. V obeh vezavah povečamo količino vode v sistemu, kar blagodejno vpliva na TČ. Zaporedna je opisana zgoraj. Prednost te je, da se potrebuje le ena OČ. Slabost pa, da lahko pride do prenizkega pretoka skozi TČ, če so na radiatorjih termostatski ventili. Pri vzporedni vezavi pa imamo dve OČ in dva ločena kroga. Krog TČ-hranilnik deluje povsem neodvisno od dogajanja v krogu hranilnik-radiatorji. Pri takšni vezavi TČ ves čas deluje optimalno. Je pa seveda takšna vezava malce dražja  pri nakupu (dve OČ, cevi, ventili...). Ker OČ skozi TČ ne rabi delovati, takrat ko TČ miruje in če je OČ skozi radiatorje regulirana pa je lahko skupna poraba elektrike za OČ celo manjša, kot pri eni (z zaporedno vezavo hranilnika ali celo brez njega).
Na vprašanje ali je zalogovnik potreben, koristen, nujen... Ni splošnega odgovora, kot ne, ali ga bomo v sistem vezali zaporedno ali vzporedno. Ali bomo vgradili tako veliko posodo, da bomo koristili polzečo kondenzacijo ali zgolj nekaj večjo kretnico...
Splošnega odgovora enostavno ni, ga tudi ne more biti, saj je skoraj vsaka starogradnja do neke mere unikat, kar velja tudi za njen ogrevalni sistem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala vsem za pomoč in odgovore. Bom upošteval in še enkrat vsem iskrena hvala, ker se trudite z nami.
1 2
Iskanje po temi