PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ za ogrevanje in sanitarna voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
po desetih letih delovanja mi je spustil kotel Sigma Funke. Ker moram drva kupiti, žagati, pospravljati... in kuriti sem se odločil, da zamenjam sistem ogrevanja in sicer na TČ.
Glede same TČ mi je zadeva bolj ali manj jasna, gledam klima segment - japonske proizvajalce.
Dilemo pa imam z ogrevanjem sanitarne vode. Sedaj sem SV ogreval s pomočjo kotla in sicer 300 l bojler Lentherm OWL 300. Tudi izven kurilne sezone. Ker mi je kotel "nenapovedano" izdihnil smo v omenjen bojler vgradili el. grelec. Po mojih izračunih je zaradi tega grelca račun za elektriko mesečno višji za cca. 10-15 eur.
Inštalaterji pravijo, da TČ ne bo zadosti ogrela vode v omenjenem bojlerju (1,45 m2 toplotnega izmenjevalca) zato me zanima ali to drži, ker mi hočejo prodati nov bojler z večjim izmenjevalcem kar zadevo podraži za cca. 800 eur.
Ali raje inštaliram samo TČ za ogrevanje in pustim omenjen bojler na elektriko?
Ali inštaliram TČ za ogrevanje in ločeno TČ za SV?
(23.8.2020 ob 19:36)toxic78 Napisal: Pozdravljeni,
po desetih letih delovanja mi je spustil kotel Sigma Funke. Ker moram drva kupiti, žagati, pospravljati... in kuriti sem se odločil, da zamenjam sistem ogrevanja in sicer na TČ.
Glede same TČ mi je zadeva bolj ali manj jasna, gledam klima segment - japonske proizvajalce.
Dilemo pa imam z ogrevanjem sanitarne vode. Sedaj sem SV ogreval s pomočjo kotla in sicer 300 l bojler Lentherm OWL 300. Tudi izven kurilne sezone. Ker mi je kotel "nenapovedano" izdihnil smo v omenjen bojler vgradili el. grelec. Po mojih izračunih je zaradi tega grelca račun za elektriko mesečno višji za cca. 10-15 eur.
Inštalaterji pravijo, da TČ ne bo zadosti ogrela vode v omenjenem bojlerju (1,45 m2 toplotnega izmenjevalca) zato me zanima ali to drži, ker mi hočejo prodati nov bojler z večjim izmenjevalcem kar zadevo podraži za cca. 800 eur.

Pozdravljeni.

Tudi mi smo prešli iz kotla na pelete in se ubadsli z isto težavo kot vi. Imeli smo 300l bojler z 2.5m² izmenjevalcem pa smo ga na koncu menjali za 200l za TČ.
A mi je žal tistih 400eur. Nee. Toplo vodo imamo skoz šaltano na 45stC. Poraba na mesec v teh dneh je 25kwh.

Ampak kolikor sem takrat razumel, ni bil problem vev t da TČ ne bi ogrela vode, ampak da bi potrebovala toliko več časa da jo ogreje.
Se pravi da zadeva ni več tolko varčna kot bi lahko bila.
Problem pa še nastane pozimi ko ti TČ šalta na ogrevanje SV in ti v tem času ne ogreva prostorov.

Jaz predlagam, v kolikor lahko, prodašj ta bojler za 100eur, pa vzameš novega.

Če pa te zanima za koga smo se odločili pa na zs.
Premajhen izmenjevalniku pomeni slabši izkoristek in krajšo življenjsko dobo same naprave. Vsekakor priporočam menjavo bojlerja, če le imate nekoliko večjo porabo sanitarne vode. V primeru, da ste majhni porabniki se pa sploh ne izplača TČ priklapljat na bojler, ampak naj to delo opravlja elektro grelnik. Še posebej, če bo naprava nižjega kakovostnega razreda, kjer je COP pri gretju sanitarne vode že tako precej slab, investicija v nov bojler in vse kar sodi zraven, ne bo povrnjena v 10ih letih.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Saj ravno v tem je hec, ker se mi trenutni strošek za SV ne zdi visok, obstoječ bojler je star 10 let in predvidevam, da ima še nekaj življenske dobe pred sabo, el. grelec je nov, TČ pa prav tako nekaj porabi elektrike za ogrevanje SV. S tega vidika se investicija predvidevam ne bo povrnila prav kmalu. Aja v gospodinjstvu smo štirje od tega dva najstnika, ki nista ravno varčna z vodo pri tuširanju.
Lahko obstoječemu bojlerju dodaš zunanji toplotni izmenjevalec in s tem povečaš ogrevalno površino.
(23.8.2020 ob 19:58)xgego Napisal:

Pozdravljeni.

Tudi mi smo prešli iz kotla na pelete in se ubadsli z isto težavo kot vi. Imeli smo 300l bojler z 2.5m² izmenjevalcem pa smo ga na koncu menjali za 200l za TČ.
A mi je žal tistih 400eur. Nee. Toplo vodo imamo skoz šaltano na 45stC. Poraba na mesec v teh dneh je 25kwh.

Ampak kolikor sem takrat razumel, ni bil problem vev t da TČ ne bi ogrela vode, ampak da bi potrebovala toliko več časa da jo ogreje.
Problem pa še nastane pozimi ko ti TČ šalta na ogrevanje SV in ti v tem času ne ogreva prostorov.

Manj kot 1 kWh na dan?

(23.8.2020 ob 20:56)toxic78 Napisal: Saj ravno v tem je hec, ker se mi trenutni strošek za SV ne zdi visok, obstoječ bojler je star 10 let in predvidevam, da ima še nekaj življenske dobe pred sabo, el. grelec je nov, TČ pa prav tako nekaj porabi elektrike za ogrevanje SV. S tega vidika se investicija predvidevam ne bo povrnila prav kmalu. Aja v gospodinjstvu smo štirje od tega dva najstnika, ki nista ravno varčna z vodo pri tuširanju.

4 člani gospodinjstva, od tega dva potratna najstnika, pa se je račun za štrom zvišal samo za 10-15 EUR? Si prepričan, da nisi slučajno primerjave delal v mesecih, ko je država zaradi korrone spustila strošek elektrike?
(24.8.2020 ob 10:04)csamo001 Napisal:
(23.8.2020 ob 19:58)xgego Napisal:

Pozdravljeni.

Manj kot 1 kWh na dan?

(23.8.2020 ob 20:56)toxic78 Napisal: Saj ravno v tem je hec, ker se mi trenutni strošek za SV ne zdi visok, obstoječ bojler je star 10 let in predvidevam, da ima še nekaj življenske dobe pred sabo, el. grelec je nov, TČ pa prav tako nekaj porabi elektrike za ogrevanje SV. S tega vidika se investicija predvidevam ne bo povrnila prav kmalu. Aja v gospodinjstvu smo štirje od tega dva najstnika, ki nista ravno varčna z vodo pri tuširanju.

4 člani gospodinjstva, od tega dva potratna najstnika, pa se je račun za štrom zvišal samo za 10-15 EUR? Si prepričan, da nisi slučajno primerjave delal v mesecih, ko je država zaradi korrone spustila strošek elektrike?

@csamo001
Ne natolcujem glede porabe. V priponki je to kar mi kaže na tč.
Eno je oddana energija in drugo prejeta.

Kar pa se tiče el.grelca v bojlerju pa ne vem če je vredno komentirat. Vsaj 20eur na mesec več porabi kot tč ob isti komoditeti. Pika, amen.

Odloči pa se vsak sam.

Priložene datoteke Predogledne slike

Ali se gretje vode z ogrevalno TČ izplača ali ne je odvisno zgolj in edino od količine porabljene tople vode. Nekaj manj pa tudi od samega tipa TČ. Nekatere slabše naprave imajo namreč pri gretju SV precej slab COP, kateri na letnem nivoju niti v sanjah ne doseže številke 2.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
katera TČ pa je potem bolj primerna?
Bolj primerna je tista, ki bolj ustreza tvoji hiši, lokaciji, ogrevalnemu sistemu in željam investitorja.
Ni nujno, da je dražje vedno boljše.
Predvsem to velja za dobro izolirane novogradnje na talnem gretju, kjer nekateri po nepotrebnem kupujejo drage naprave z vbrizgom.
Na žalost pa to skoraj vedno velja za starejše objekte s slabšo izolacijo ali celo brez.
sem mislil, da govoriva bolj v smislu katera tč ima boljše krmiljenje bojlerja, ali imajo vse isti ...
Nikakor ne. Naprave nižjih razredov ne znajo prilagajat oddane moči glede na površino izmenjevalnika, ampak v primeru kritične kondenzacije prenehajo greti in čez čas zopet poskusijo. Jasno, da je takšno početje zelo obremenjujoče za materiale, pa tudi poraba se na koncu gretja že čisto približa elektro grelniku.
V srednjem razredu imajo že vse naprave vsaj tri opcije gretja SV, ravno tako prav vse tipajo bojler na dveh višinah iz česar lahko krmilje razbere kolikšen je odvzem tople vode in temu prilagodi moč gretja vode.
Jst raje v NT z grelcem segrevam 300L bojler na 50-60 stopinj, kar zadostuje za cel dan, kar bi z toplotno crpalko bolj tezko oz. bi se matrala, Cop bi bil pa bolj slab. Tako bi morala tc delati v visji tarifi, ki pa je 50% drazja od NT. Za ogrevanje vide se porabi okoli 250kWh oz. 20 eur, mesecno, s TC bi porabil okoli 100kWh v VT, kar bi stalo ~12 eur. 

25 kwh na mesec za ogrevanje vode s TC zal ni mozno, toliko ima ze sam bojler in instalacije izgub, brez da 1L vode porabis.
25kWh in porabe štroma, COP pa glede na prilepljene fotografije med 4 in 5 v poletnih mesecih, torej efektivno dobi iz 25kWh vloženih dobrih 100kWh toplote. Če ne gre za veliko (število oseb) in potratno gospodinjstvo, je možno.
Pozdravljeni,

bom kar tukaj vprašal in sicer ali je dobro dodati inverterski TČ (radiatorsko gretje z termostatskimi ventili) 300 l zalogovnik ? Sanitarne vode ne ogreva TČ. Termostatski ventili bi bili vseeno najbolj odprti(da ne zmanjšam pretokov), vendar razmišljam če je vseeno dobro dodati zalogovnik zaradi izkoristka gretja TČ in morebitnih defrostov TČ? Prosim za mnenja. Hvala.
1 2
Iskanje po temi