PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prehodno ogrevanje , izbira energenta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Višina kurilnice je 248 -250 cm, večjega od 2000 ne dobim notri, pa ni mi potrebe še za daljši "zalogovni" interval tople vode.
Gre se mi zato da 7 mesecev ne ukvarjam z časopisi, trskami, polenčki, dimom,pepelom,umazanijo.. to bi omejil na dec,j an ,feb. 3 mesece na leto je dovolj
sedaj sem prebral vse o centrometal biotec -l na forumu in tudi to se kvari očitno, sem nekako mislil da je mir s pečjo, ta stara feroterm ima še vse šamote cele ,vsa tesnila itd vse original 36 let.
Če bi vedel ali je windhager logwin klassik čisti mir ,potem bi to vzel in ne razmišljam o obrabi šobe,pokanju šamota itd. Ampak verjetno je podobno +3k eu daš , če pa že kaj menjaš je pa tudi cena za avstrijsko plačo med tem ko je biotec za hrvaško plačo ..predvidevam
Čistega mira danes več ni. Niso to Stadlerce, v kateri smo pri nas kurli premog, olje, drva, itd. Pa hudič še po več kot 40 letih noče spustit.
Ja , razumem ampak alergičen sem na naprave katere potrebujejo več pozornosti kot njene predhodnice, to ni upgrade zame. O teh pečeh se piše kot o avtih

pa še to sem danes izvedel, sedaj pa ne vem ali sploh pustim feroterm za 3 leta in potem spet razbijem kurilnico in na novo regulacijo študiramo, verjetno je bolje sedaj ko gre zalogovnik notri itd

nekako bo šlo tako:ali-ali

nova peč+zalogovnik TČ drugo leto
stara peč+zalogovnik+TČ

Če je peč stara več kot 20 let bo do leta 2023 potrebno priskrbeti novo. Če se pa bližate 20 letom je tudi čas za razmislek. Saj do leta 2028 bodo prav vse stare peči na trda goriva, ki imajo več kot 20 let prepovedane. 
Zdaj če bi res bil samo tri mesece umazan od drv, potem pa nabavi solidno TC (ki bo tudi na radiatorjih) dala kaj od sebe, ko bi zaradi mraza presvoh, boš pač peč zakuril. (Obstoječo,novo peč kupovati za 100 ur letno je...
?
Sonce naj sveti vsak dan!
Saj bo tako, menim se za TČ za radiatorje, moram jih še prešteti , da vemo koliko kw TČ
ampak po zakonu je potrebno tako ali tako zamenjati peč do 2023 pa četudi samo za 100 ur letno

je kdo že primerjal logwinn klasik in biotec med seboj... ali je logwinn tako glasna kot biotec? In ta izraba šobe,šamota,crkovanje senzorjev itd?
Pošteno povedano mikata me obe peči , če pa crkujeta enako pa ne potem.
Lažje bi kupil avto kot pa peč izbral , tisto lahko vsaj preverim Smile
Od kdaj se moč TC izbira glede na število radiatorjev? Ta je dobra. 1.aprilska.
Me zanima kaj ti bodo predlagali.
Samote bmnajbolj unicujejo vlažna drva.
Jaz imam v Attacku po 7 zimah in 3600 urah delovanja se vse prve. Na lastno željo sem menjal turbolatorje, zato da bolj drgnejo po stenah izmenjevalca. (Starim ni nič manjkalo, jih lahko še nazaj dam)
Je pa res da imam v kurišču položeno silicijkarbidno ploščo ki nekoliko varuje rob šobe.
Biotec pri gorenju "posesa" peč, attack pusti precej oglja za naslednjič.
Mogoče se da to pri biotecu kak spremeniti v nastavitvah..
Se še nisem igral, sem premalokrat zraven pri kurjenju.
Ko boš vezal zalogovnik, odjem.za grelna telesa vzemi iz zalogovnika in nemne pečjo in zalogovnikom (T kosi). Preveč niha T dvižnega in povratnega voda  med gorenjem. Vsaj pri električnih mešalnih ventilih.

Aja, po tvojem zakonu bo nekaj tisoč ljudi čez tri leta zmrznilo v hišah.

https://prealpi.si/obvezna-menjava-peci-na-trda-goriva/

tukaj piše da je potrebno zamenjat, vem da to drži, kako bodo pa to v praksi izpeljali pa ne vem,

za število radiatorjev mi je pa rekel monter TČ , da mora izmeriti št in kapaciteto vode...
kaj,kako,zakaj ... nekako sem se odločil da mi min 3 TČ firme sestavijo rešitev in potem se bom oz bomo odločili, katera je "boljša"
bom poročal rezultate
Jaz sem pa skoz misli da je moč TC (ali drugega ogrevala) odvisna od potreb po toploti.
Te pa so odvisne od velikosti hiše, "izolacije" na hiši željene notranje temperature in pričakovane najnižje zdaj nanje temperature.
Zdaj pa vidim da sem bil v zmoti
(22.8.2020 ob 22:37)Igorslo Napisal: https://prealpi.si/obvezna-menjava-peci-na-trda-goriva/

tukaj piše da je potrebno zamenjat, vem da to drži, kako bodo pa to v praksi izpeljali pa ne vem,

za število radiatorjev mi je pa rekel monter TČ , da mora izmeriti št in kapaciteto vode...
kaj,kako,zakaj ... nekako sem se odločil da mi min 3 TČ firme sestavijo rešitev in potem se bom oz bomo odločili,  katera je "boljša"
bom poročal rezultate

Kot je Hanzi napisal: ne dimenzioniraš novega ogrevanja glede na trenutni sistem ogrevanja, pač pa glede na toplotne potrebe in ostale karakteristike bajte. Glede na to, da imaš veliko čudo od bajte, bi moral biti po mojem monter precej natančen in previden pri dimenzioniranju (izračun oziroma vsaj ocena toplotnih izgub glede na uporabljene materiale in kvadraturo, preračun iz dozdajšnje porabe energentov). In to, da prešteje tvoje radiatorje je vse kaj drugega kot natančnost; to je recept za dizaster.
Monterji so mi rekli da je 20kw dovolj na drva in pa drugi 40kw , tretji 30-35kw...
Če jih ne bi 7-8 vprašal ne bi verjel da imajo tako različne ocene.
Kakorkoli že, letos vgradimo novo peč na drva, drugo leto pa TČ "verjetno".
Se bomo še zajebavali z drvmi za enkrat...
ne vem pa še kateri sstem...predvsem bi me motilo da se kvari, še bolj pa da je smotan za upravljanje, nekateri imajo avtomatsko čiščenje tubolatorjev, ne vem ali je to dobro ali ne, pa modeli z in brez lambde bodo v prihodnosti lahko spet obvezni za lambdo po emisijah itd

centrometal biotec l34
attack SLX lambda touch
windhager logwinn klasik
froling s3 lambda
seltron up30
atmos 30kw gd
hertz 30kw

za vse sem prebral vse + in - na forumu in nekaj  na youtubu, nikakor pa ne morem reči zadnje odločitve, letos bi pa res rabili sejem za ogrevanje, da bi jih lahko primerjal, da vidim v živo , kako se odpirajo, kako so pregledni, kateri meni je najbolj trotl ziher za starše itd....eh nekaj bomo že

zanimivi podatki o emisijah, sicer bolj za uradnike kot nas

https://www.ekosklad.si/uploads/5fe714d1...1.2020.pdf
Tile podatki o emisijah so za moje pojme približno toliko verodostojni kot vw za dizel motorje pred slabim desetletjem.
Po moje znam vsak uplinjevalna kotel "nahecat" da emisije iz tabele preseže za faktor 100 ali več....
Sem dovolj slik dimnikov že objavil iz katerih se vali dim iz uplinjakov. Očitno uspe to tudi drugim(preseči emisije za faktor 100) . Samo se očitno tega niti ne zavedajo, ker ne pogledajo kaj se jim kadi iz dimnika.
Crpalkarji bi ti najbrž svetovali 10kw črpalko, kurjači pa 40kw kotle. Za isti objekt. S tem da črpalka v hudem mrazu "počepne", kotel pa lahko takrat iz zalogovnika cukne se nekaj kW....Wink
Kaj boš dal je pa seveda tvoja odločitev.
Glede na opis objekta se pri njemu po mojem pod 15 kW TČ sploh nimaš kaj za menit. 450 kvadratov srednje do slabo izoliranega objekta. Morda celo za dve TČ v kaskado, če bi želel pokriti celoten objekt vse mesece v letu. In potem je to ornk investicija.

Jaz bi tu razmišljal o zanesljivi peči na drva z zalogovnikom. TČ pa morda samo v toliko, da se v prehodnem obdobju skrajša kurilna sezona na drva (recimo 2-3 mesece), torej ena poceni TČ. Je pa treba objekt videt, videt lokacijo (nadmosrka višina in osončenost, povprečne temperature, itd.), naredit test ogrevanja 24/7 zaradi določitve potrebnih temperatur dvižnega voda, itd., itn. Zato mislim, da je najbolj racionalno, da se najprej sanira oziroma nadgradi sistem na drva, v drugem koraku (ko že imaš povratno informacijo o "novi" porabi drv in potrebnih dvižnih vodih pri konstantnem ogrevanju) pa sprejme neka racionalna odločitev glede morebitne prigraditve toplotne črpalke v sistem.
Tako bomo naredili kot pravi csamo001, sedaj se "odločamo" o uplinjaku .Vsekakor so t.i. mercedes kotli privlačni po kvaliteti izdelave, ampak ne vem če povrnejo višjo investicijo. Veliko je že ,da mu zaupaš ko dela in da je nekako enostavnejši in še enkrat zaneslivejši . Torej dobra regulacija in kvalitetne komponente. Investicija je za 30 let ...
Čakam še ponudbe , 5k več od bioteca pa ne dam za celo kotlovnico pa če je zlat. Bomo videli kmalu kaj lahko sestavimo z zalogovnikom skupaj.
V glavnem naročili smo mercedes kotel, bojda so "vsi" zadovoljni z njim. Bom pa javil če bom tudi jaz, ko ga malo sprobamo. Z TČ pa bom še videl ali jo potrebujem ali ne . Splača se (meni) verjetno res ne, vsaj draga in močna ne, ker potem bi bilo že bolje SE + TČ voda voda. Poceni TČ monoblok je pa že spet za 5 let narejenih drv. Pa dva sistema vzdrževanja itd
Če bo kotel ok super, če pa ne , se bom pa vsaj smejal tej pustolovščini. Vidim da za poceni bivanje so ključni m2 in če imaš še vse talno in dobro izolirano si pa sploh zmagal. Hvala vsem za nasvete, ideje, izkušnje.
Za katerega merđota si se na koncu odločil?

Kar se "vzdrževanja " tiče: pri TČ ni vzdrževanja, je zgolj servis, če kaj crkne. Boš pa tako videl po mojem po sezoni ali dveh krujenja na novem sistemu, če si jo dejansko še sploh želiš.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi