Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Totalne avtomatizacije pri drvah ne bo, ker je preprosto ne more bit. TČ je gotovo najbolj komot zadeva, kar ti bo najbrž potrdil vsak, ki je preklopil iz biomase na TČ. Jaz prednost hibridnega sistema vidim zgolj v primeru, da imaš kot primarni način ogrevanja toplotno črpalko, staro peč pa uporabiš kot za kurjenje lesnih ostankov, ki se naberejo okoli hiše. Tako nekako imam tudi sam zastavljeno.
V nasprotnem primeru pa kot je bilo rečeno: en vir ogrevanja, pa tisti dobro porihtan.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
17.8.2020 ob 16:59
(*Zadnja sprememba objave: 17.8.2020 ob 17:00 uporabnik Hanzi.)
Kaj imaš za en vir za drva
Lastna, ali jih kje dobivaš po simbol lični ceni odpadke (palete, embalaža...)
Ali enostavno kupuješ.bukev v bauhausih po 100 evrov /m3
En teden mraza mora hiša pozimi zdrzat brez ogrevanja.
Ne vem zakaj bi za ta potencialni teden investiral nekaj tisoč evrov. Kaj ti bo?
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 200
Teme: 2
Ocena:
0
17.8.2020 ob 20:11
(*Zadnja sprememba objave: 17.8.2020 ob 20:59 uporabnik Igorslo.)
Drva kupujem v hlodih in jih razbijemo doma s cepilcem itd. Pa kdaj tudi bukev ,mešana 50-60eu m3. Odvisno kako zastavimo zimo. Dobrih 30 do 35 gre v peč ampak je veliko izgube v vmesnih obdobjih.
Najverjetneje bom vzel letos biotec lambda 34 ali 40 in zalogovnik .2000 lit.Drugo leto pa TČ zrak voda primerne velikosti.
V bistvu ker sem še v tem nakupovalnem duhu in mi ne da spati, a je opcija tudi TČ zrak voda + zalogovnik+ stara feroterm peč. Pa potem drugo leto vzamem nov kotel na pirolizo. Torej da letos še pogoljufam prehodna obdobja, do nekje 5-10st in potem preklopim na drva.
Kakšno TČ bi pa rabil za tako kombinacijo, torej absolutno bi bila drva od 5st dol, pa delavnica obvezno. Torej TČ za 350m2 od tega 90 m2 talno nizko temp.
Bi rekel da so vsi prostori predimenzionirani z radiatorji in več kot 55-60 sigurno ne potrebujem za njih če ni zunaj pod 5 st.
Ocena:
34
Opcija je, ampak spet razmišljaš v smeri (pre)dragega sistema. Če boste v vsakem primeru ostali na drvah, imam občutek, da se ti bo po prigraditvi zalogovnika že k obstoječi peči "prikazala Marija". Z zalogovnikom se lahko namreč izkoristek obstoječe peči močno poveča, saj se več ne duši procesa gorenja lesa (pripiranje dovoda zraka, zlasti v prehodnem obodbju), pač pa peč vedno gori na polno, kar je izrazito pomembno za maksimalni izkoristek, ki ga neka peč omogoča.
Ocena:
8
Se strinjam s csamo.
Daj TC nazadnje če ne misliš drv ukiniti.
Imaš meter (1,2?) široka vrata in 2,5m visok strop kamor boš dal zalogovnik? V skrajni sili lahko vrata odstranis?
Zalogovnik ti spremeni filozofijo.
Kako sedaj vklaplhas črpalko radiatorjev, talnega?
Sobni termostat in nalezni termostat ali kaj drugega?
Pri zalogovniku je potem najbolj pametna vremenska, ki pa jo biotec že ima in je pametno to vedeti, da ne boš potem drugo leto po odstranitvi ferrotermovke imel dve vremenski.
Pri 24/7 ogrevanju močno dvomim da ti kadarkoli spuscas v radiatorje 60C.
Ocena:
0
18.8.2020 ob 07:25
(*Zadnja sprememba objave: 18.8.2020 ob 07:39 uporabnik Igorslo.)
Najbolj se "bojim" ker se poznam, da potem kupujem prepoceni stvari oz slabše, preveč gledam na ceno. Zato bi sestavil to kurilico v 2 ali 3 sezonah. Vrstni red še ni določen.
1 Dober zalogovnik oz 2 in dobra regulacija
2 dober kotel
3 dobra TČ in povezava v sistem
trenutno sem še najbolj prepričan v centrometal kotel biotec 34-l , je pa samo 200eu razlike za 45kw, ki ima 176l kurišče kar je meni zelo všeč. če šopaš temp v zalogovnik,potem bi lahko bil močnejši , ali pa ne moram na svetovanje v trgovino
Sem mislil da je kotel težko izbrati, TČ je šele znanost če se ne spoznaš in ti svetujejo ljudje ki gledajo na prodajno maržo in ne tehnično gledano, karakteristike za tvoje potrebe. Da si nekdo vzame 1 uro in premeče podatke glede na radiatorje , izgube itd kateri scop itd , paše v tvoj primer.Nizko ali visoko temp . itd Slutim da je kotel noč in dan proti TČ po možnosti izbire.
Nekako že 5 let govorimo letos je pa zadnje za peč, vsak čas bo šla itd.
Termostat je v dnevni sobi ,kateri vklaplja pumpo da potegne gor vodo po hiši.
To je ena veja, druga je pa v delavnici, enak termostat itd Ampak je problem da je v to delavniško vejo ven speljan še talno na stanovanje nad delavnico.Nekak t-kos. Potem se pa teh 60 včasih tudi 70 stopinj zaleti v talni razdelilec , kjer spusti nekje 35 čez. Talno vključim tako, da nastavim cevni termostat (objemni) na cca 30c in ko se cev v delavnici ki je prišla iz kurilnice segreje na toliko , mi zalaufa pumpa in porine gor vodo, ta jo pa blokira na 35c itd
Temp v stanovanju nad delavnico pa reguliram v omarici z razdelilcem cevi, pač zasukam koliko želim vstopno temp v tla.
Za kotel oz zalogovnik pa ni problem ker so garažna vrata od kleti skoraj 3m široka, višina je nekje 2,4m. moram preverit.
Ocena:
34
Kot je Hanzi napisal, če ima kotel vremensko regulacijo, potem se ti zna zgodit, da boš imel na koncu 2 (če že zdaj kupiš eno ob zalogovniku).
Po mojem imaš za prve dve stopnji tvojega načrta 2 možnosti. Če boš na začetku kupil samo zalogovnik, potem ga kupi brez neke vremenske regulacije, naj pa bo dovolj velik. Ker za silo lahko prvo sezono še vedno pošiljaš toploto iz zalogovnika do grelnih teles na ukaz.
Druga varianata je, da v enem koraku menjaš zalogovnik in peč, ob kateri dobiš že vso potrebno regulacijo in tukaj potem ni nobenega "prehodnega obdobja".
Pa ne spreglej zadnjega Hanzijevega stavka, ki je izrazito pomemben pri ogrevanju s TČ. Za vsakega, ki bo ogreval s TČ, je priporočljivo naredit test 24/7 ogrevanja, torej kontinuiranega ogrevanja 24 ur na dan, nekaj dni zaporedoma. Ker za TČ, njen izkoristek in njeno življenjsko dobo in osledično torej tvoje stroške, je zelo pomembno, da je temperatura dvižnega voda čim nižja. To pa dosežeš s konstantnim ogrevanjem, brez ugašanja. Pa še bivalno udboje se krepko poveča.
Ko boste z novim sistemom na drva tako oddelali vsja eno sezono boš tudi veliko lažje ocenil kako močno TČ sploh potrebuješ. Ker se mi zdi, da glede na navade, ki si jih opisal (tako glede kurjenja, kot tudi glede odpiranja oken), precej toplote vržete stran, bodisi skozi raufank, bodisi skozi okna.
Ocena:
0
"Ker se mi zdi, da glede na navade, ki si jih opisal (tako glede kurjenja, kot tudi glede odpiranja oken), precej toplote vržete stran, bodisi skozi raufank, bodisi skozi okna."
točno to , je glavni vzrok za posodobitev in menjavo.
Če bi "vedel" koliko bi samo TČ prišla mesečno oz sezonsko za ogrevanje in da nadaljnih 10,15 let ne bo drastično dražja elektrika . Potem bi vzel samo TČ. To si pa ne upam da bo mrzel januar in februar in elektrika še 300+
Ocena:
8
18.8.2020 ob 10:57
(*Zadnja sprememba objave: 18.8.2020 ob 11:02 uporabnik Hanzi.)
Ne rabiš 45kw kotla, ker imaš že tako preveč hladnih zagonov.
S hladnim zagonom imaš več dela, kot s toplim, ko ima še žerjavico od prejšnjega kurjenja.
Jaz imam 30kw na dobrih 200m2, pa imam 500 delovnih ur letno. Se pravi cca 3/dan.
Polna nalaga pa ti zna goreti cca 4-5 h.
Biotec je druga pesem kot ferroterm. Pravzaprav je vsak uplinjak (ki dela dobro) druga pesem kot klasika.
Oglej si kakšne kurilnice z uplinjaki, lahko prideš tudi mojo pogledat(osrednja Slovenija)
Danes bi naredil že nekaj updejta (vremenska) ampak za dobro delovanje vremenske bi bilo dobro se streho prej urediti (izolacija) . Tako da imam pač tako kot sem si zamislil pred 8 leti ko sem kupil hišo.
Ocena:
0
99% bom vzel biotec 34kw lambda, ne vem kateri kotel bi me še prepričal v tem cenovnem rangu, sem ravnokar gledal 25kw v trgovini, sicer tko bolj na hitro brez laufanja, samo za vtis. Prepričal me je ker je popularen oz množičen in ga majstri poznajo.
Zalogovnik pa 2000lit ker je prostor in se mi "zdi" enostavnejša montaža , poudarek na zdi. Odloči se naj monter.
T.i. pomožno ali nadomestno TČ bom pa kasneje, nimam jajc da bi vzel samo na TČ zrak voda, ker je preveč površin, vprašanje cene v prihodnosti itd en virus pa že vse obrne na glavo, nihče ne ve kaj bo, ampak če bodo ljudje prešaltali na TČ iz drv in nafte tudi iz plina, ter še investirali v EV avte , potem dvomim da bo elektrika cenejša zaradi še večje porabe. Ampak ne vem samo ugibam, če bi bil vedež ne bi bil revež.
Ocena:
34
Čeprav imam TČ tudi sam mislim, da bodo šle cene elektrike progresivno navzgor. Tudi zato ni slabo imeti peči pri hiši, sploh, če ti lahko deluje popolnoma termosifonsko. In pri nas to gre, zato sem ob prigraditvi TČ tudi trmasto vztrajal, da poseg naredimo tako, da bo termosifon že vedno možen
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Koliko si letos pripravljen investirat v obnovo kurilnice?
Jaz bi dal en 2000l zalogovnik, ter naredil dvižne vode tako kot morajo biti. En mešalni set za talno, potem pa še enega za radiatorje v hiši in enega za radiatorje v delavnici.
Moraš vedeti da ti mešalni ventili in cevi hitro nanesejo par jurjev.
Ocena:
0
Letos bi dal kotel 34kw ,zalogovnik 2000l ali pa 2x1000 (kar je boljše meni je vseeno)), cm modul za dva kroga,cm korektor sobni . cm wifi portal... za to imam predračun 5k eu.
Sedaj iščem vodovodarja ki bi on to kupil in vgradil, da je ŽE delal tako peč in naredi zagon itd. Hočem da si najprej ogleda na tereno in naredi predračun.
Ocena:
8
18.8.2020 ob 19:07
(*Zadnja sprememba objave: 18.8.2020 ob 19:09 uporabnik Hanzi.)
Vzemi 2m3 zalogovnik. Ne delaj si dela in stroškov z dvema.po.m3.
Naj ti v mixu dajo kak nasvet za monterje iz tvojega konca.
Vzemi preko.monterja, da imaš na koncu 9% ddv.
Seveda če ne misliš kaj "mutit" s sorodniki....oziroma lastno izvedbo.
Rabil boš še mešalne sete za radiatorje in talno (pazi kaj ti bodo v mixu napisali na predračun, ker jaz sem imel kar nekaj sitnosti da sem zamenjal ročne mešalne sete, ne vem od kje jim ideja, da dajo zraven bioteca L ročne mešalne sete) .
A STC pozimi ogrevas na drva?
Mislim da drugo leto ne boš več sanjal TC
Mislim da drugo leto ne boš več sanjal TC
Ocena:
0
Sanitarno imam že vezano na ta stari kotel, jaz tudi "navijam" na en 2l zalogovnik, ker se mi zdi to pretakanje en problem več, vse naj naredi en majstor ki stoji za montažo. Ne bom se vmešaval, imam slabe izkušnje z prijatelji majstri, na koncu so dražji ker so manj profesionalni in gredo na zaupanje in polovičarsko storitev.
Dva kolega sem prosil za klimo mesec dni nazaj, točno določen model in montaža , oba dražja za 250 eu, od prvega "google" izvajalca ki je bil celo 4km zračne linije stran. Pa sem mu zrihtal še prodajo dveh enot, ker je bil fejst dec.
Prejšnji vodovodar ful kolega 15 let, mi naredi talno,kopalnico,kuhinjo,TČ sanitarno itd vse 1A itd mu plačam tako kot treba ,vse na računu, črno na belem,vse postavke 5 mestna številka, vse takoj plačam brez čakanja..Grem slučajno v Tapro, vidim mojo lojtro in nek regulator, pogledam ceno 50% ceneje kot jo je prodal meni, gledam artikle na računu za cevi, nastavke vse 30-50% dražje kot polna cena z 22%. Meni je pa dal z 9% ker je vgradil. Pa mu nisem niti omenil za popust, ker vem da ga ima, sem samo računal da on kupi kar paše , ker jaz se ne vpletam v tisto kar se ne spoznam oz me ne zanima. V glavnem on ve da mora v nasprotno smer če me kje vidi. Niso vsi kolegi zares kolegi.Prav pritisk mi dvigne ko se spomnim na take pxxxe.