PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Globina vodovodne cevi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp
Ali je varno vodovodno cev colarco alkaten porinit skozi rebrasto cev na globini 65-70cm kar se tiče zime?
Če je okrog nje zrak je to boljše ali slabše glede zmrzali?
Cev je 35mm oz. 50mm zunanja mera...
Na eni strani je v hiši na drugi v jašku z uro globokem 1.5m.
Hvala,lp
(5.8.2020 ob 18:10)LordTado Napisal: Lp
Ali je varno vodovodno cev colarco alkaten porinit skozi rebrasto cev na globini 65-70cm kar se tiče zime?
Hvala,lp
Če se ne motim, naj bi globina bila 80 cm ali več.
Sicer pa tudi odvisno od tvoje lokacije. 
Ni vseeno če si na Obali ali na Babnem polju  Smile
LordTado,
bi šlo skozi, a lokacija??
Ja,bi šlo skozi,nimaš kaj za bati.
(5.8.2020 ob 18:10)LordTado Napisal: Lp
Kot so že napisali, globina naj bi bila 80 cm, kar se tiče predcevi z notranjo mero 35 mm bo pa mal krize, če bodo kakšni zaviti deli. Alkaten cola ima zunanji premer 32 mm, teoretično gre po ravnih delih in na kratko, daljše relacije in kakšni ovinki pa znajo naredit problem.
Sam imam vodovod na pravi globini, deževnico, ki se med drugim uporablja tudi za WCje  (torej tudi preko zime) pa deloma tudi samo na 40cm. Položena je v Sitgmaflex fi 60cev in letos pri 2h zaporednih dneh -15° C ni bilo nobenih težav. Fantje so zagotavljali, da jih niti pri -20 ne bo....pa me imajo vsi v "imenikih", jaz pa njih, da se razumemo...

Če imaš možnost le daj na pravo globino, sicer pa par cm ne bo igralo pogubne vloge. Pomemben je seveda tudi material pod in nad cevjo...
Da nisi imel problema v 2 zaporednih dneh pri - 15, še ne pomeni nič. Lahko bi ti pa zamrznila tretji dan. Načeloma se vodovod polaga v globini 0,8 m, deloma zaradi zimske zmrzali, deloma zaradi poletnih temperatur, če ne gre samo za sanitarno vodo.
Kot sem napisal - to se uporablja samo za sanitarno. In ne da nič ne pomeni; 2dni -15 pomeni, 2 dni -15. Se pa strinjam, da če lahko (in da se) naj poglobi vendar pri globini 60cm in več pa še v cevi bo morala biti pa res huda zima, da bo imel težavo. Pomembno je seveda tudi s čim bo zasuto.
(7.8.2020 ob 08:16)Saj si vse prav zapisal, vendar, kot je opozoril že:  Homer Napisal: Sicer pa tudi odvisno od tvoje lokacije. 
Ni vseeno če si na Obali ali na Babnem polju  Smile

je potrebno vedeti na kateri lokaciji. V Planici npr. zamrzne že pri 1 m globine.
Če se voda vsakodnevno koristi,potem ne bo zmrznila,tudi,če je na 40 cm globine,ker se voda premika,če pa par dni ne koristiš vodo,potem bi znalo priti do zmrzali.
Fantje,ni več hudih zim,posledično ni zmrzali pod 20-30 cm,zemlja oddaja svojo temperaturo navzgor,ni nevarnosti,da bi zmrznila voda.
@Beri, pa ti svojo trditev upaš garantirati? Že to, kar si sicer sam zapisal, da v kolikor ne gre za stoječo vodo, te demantira. Tako v vodovodu s pitno kot sanitarno vodo, voda stoji, dokler nekdo ne opdre pipe. Torej gre za stoječo vodo v cevi. Za zadnji stavek, ki si ga zapisal pa bi moral navesti verodostojen vir. Jaz namreč tega ne verjamem, čeprav imaš sicer prav da toplota izhaja iz zemlje.
Jaz recimo imam precej večji pomislek v rezervoarju za deževnico, ki ima sicer odjem na dnu vendar gre nato po cevi navzgor in pride do eneh 35cm pod pokrovom (zgolj plastični pokrov) kjer nato zavije v horizontalno cev pod zemljo. Podjetje, ki ga je prodalo in vgradilo trdi, da bi bil prvi, ki bi imel s tem težave. To se mi denimo zdi malce tvegano, vendar smo dopolnili garancijske pogoje, tako da verjamem da vedo kaj obljubljajo.
(10.8.2020 ob 17:36)mirator Napisal: @Beri, pa ti svojo trditev upaš garantirati? Že to, kar si sicer sam zapisal, da v kolikor ne gre za stoječo vodo, te demantira. Tako v vodovodu s pitno kot sanitarno vodo, voda stoji, dokler nekdo ne opdre pipe. Torej gre za stoječo vodo v cevi. Za zadnji stavek, ki si ga zapisal pa bi moral navesti verodostojen vir. Jaz namreč tega ne verjamem, čeprav imaš sicer prav da toplota izhaja iz zemlje.

Ko greš spat,menda koristiš vodo,denimo za WC,kar pomeni,da se voda v cevi premika,čez celo noč ni šans,da bi prišlo do zmrzali,ker za to se rabi par dni.
Zjutraj pa se voda vnovič začne premikati po ceveh in tako tudi po dnevi.
To pišem iz izkušenj,po Slavoniji so vodnjaki ter cevi za vodo speljane do hiše precej manj od 80 cm pa vse 5.
Pozdravljeni!
Se priključujem kar tej temi, ker se moje vprašanje delno navezuje na to.

Vodovodno cev fi 1/2 cola moramo speljati od vodomernega jaška do objekta, razdalja cca. 150 m, teren se blago vzpenja.

Problem 1: enkrat bo treba prečkati občinsko cesto (dovoljenje za podboj imam).
Problem 2: izvajalci, ki delajo podboje, so tako zasedeni, da čakam že celo poletje in jih ni za dobit.
Problem 3: winter is coming.

So pa pod cesto speljane betonske cevi za meteorne vode. A lahko to kako uporabimo, npr. ful izoliramo cev da bi nekak zdržala tista 2-3 metre, potem pa spet nazaj na toplo v zemljo?
Res je kar noro tole, no...
Kakšne so sploh cene za raketo? Okvirne, seveda... V tem času me prime, da bi že na roke začeli kopat, nekam bi že prišli... Confused
Podboj ceste lahko narediš tudi sam, oziroma bagerist, ki ti bo kopal za cev. Kupiš debelostensko colsko jekleno cev, na koncu cevi narediš špico. Bagerist na vsaki strani odkoplje zemljo in nato z žlico zabije cev pod cesto. nato cevi odrežeš in skozi potisneš vodovodno cev.

Sicer pa a nebo alkatenka dn20 premala. Jaz bi dal dn25 notri.

Je pa nekaj res, da dn20 nebo počila če bo voda v cevi zmrznila. Jaz imam cevi dn20 za zalivanje v zemljo vkopano glih toliko, da je z zemljo pokrita pa mi še nobena ni počila kljub temu, da pozimi nekaj vode ostane v nji. Pred mrazom odprem vse pipe in ventile na polovico, iz hidroforja pa spustim vodo, zato v ceveh pozimi ni pritiska.
1 2
Iskanje po temi