PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Izgradnja Komunalne infr. + gradbeno dovoljenje za kom. infrastrukturo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V kolikor bi mi kdo s strokovnim mnenjem znal obrazložiti situacijo, ki se vleče že 10 let bom hvaležen. Po statusu na forumu sem "vajenec" Smile 

V kraju xy imamo 2 zazidljivi parceli kateri lastnik sem in nista še komunalno opremljeni. Do parcel vodi dostopna cesta katere solastnik sem skupaj z preostalimi solastniki (7) oz. lastniki parcel, ki so locirane okrog dostopne ceste. 
Za področje je sprejet in predpisan LN s strani Občine (komunalni vodi gredo po naši dostopni cesti), vendar občina komunalne infrastrukture ne bo naredila, ker je dogovor izpred let takšen, da je izgradnja komunalne infrastrukture projekt lastnikov, torej nas, pri občini pa smo potem oproščeni do 75% plačila komunalnega prispevka. Dolžina voda komunalne infrastrukture katerega bi bilo potrebno izvesti je 30 m.

Ali lahko komunalno infrastrukturo fizično zgradimo lastniki sami? Ali je za to potrebno gradbeno dovoljenje? (predvidevam sicer, da je- v kolikor je potrebno gradbeno dovoljenje za izvedbo komunalne infrastrukture kako začeti, na koga se obrniti da pripravi dokumentacijo? Pripravi arhitekt? Ali lahko kot fizična oseba vložim na UE dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljena komunalne infrastrukture oz. ali je lahko nosilec projekta fizična oseba?
Naprošam za mnenja, predloge, morebitne zadržke,....

Hvala,

Glynn
Za gradnjo infrastrukture je potrebno gradbeno dovoljenje. Torej si morate pridobiti pooblaščenega inženirja arhitekture ali gradbeništva, da izdela DGD s prehodno pridobitvijo projektnih pogojev pristojnih javnih podjetij:ceste, kanalizacija , vodovod, elektrika, plin.... Skleniti morate tudi ustrezne služnostne pogodbe. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sledijo soglasja za priključitve na javno infrastrukturo in izdelava PZI projektne dokumentacije. Ko imate vse to in seveda tudi mnenja soglasodajalcev na PZI, lahko začete z gradnjo.
(6.8.2020 ob 17:36)mirator Napisal: Za gradnjo infrastrukture je potrebno gradbeno dovoljenje. Torej si morate pridobiti pooblaščenega inženirja arhitekture ali gradbeništva, da izdela DGD s prehodno pridobitvijo projektnih pogojev pristojnih javnih podjetij:ceste, kanalizacija , vodovod, elektrika, plin.... Skleniti morate tudi ustrezne služnostne pogodbe. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sledijo soglasja za priključitve na javno infrastrukturo in izdelava PZI projektne dokumentacije. Ko imate vse to in seveda tudi mnenja soglasodajalcev na PZI, lahko začete z gradnjo.
Hvala za nazoren odgovor. Ali obstaja še kakšna druga varianta, npr. da se ne izvede kanalizacijsko omrežje in se naredi mala čistilna naprava oz. "greznica", medtem ko voda, elektrika in telekomunikacije pa se potegnejo po cesti katere solastnik sem do parcel? Potrebujem služnost od ostalih solastnikov glede na to, da sem tudi solastnik ceste ali je dovolj je izjava ostalih solastnikov ceste, da lahko fizično posežem v cesto?
Hvala,
Glynn
Za ostale ne vem, za elektro pa moraš skleniti tripartitno služnostno pogodbo (mislim, da si jo lahko snameš s spletne strani pristojnega elektra), ki jo podpišete ti, kot investitor, vsi solastniki in elektro. Podpise je potrebno notarsko overiti.
Če govorimo o komunalni infrastrukturi, je treba vse delat v sodelovanju z izvajalcem javne službe, ker ti mora potem prevzet to infrastrukturo, če ne nisi nič naredil in te niso dolžni priklopit. To konkretno pomeni, da ti elektro da pogoje, vendar ti lahko rajonski reče nekaj drugega in potem moraš to narediti, če ne komplicorajo. Isto je za vodovod, isto mora biti kanalizacija, no z optiko je še najmanj problema, ker ti navadno operater zastonj potegne, če se boš odločil za priklop, ali pa zakopljes plastično cev ko delaš vodovod ali kanalizacijo še za to.
Saj načeloma imaš prav, vendar ves postopek izgradnje infrastrukture mora potekati skladno z Gradbenim zakonom in Pravilnikom o arhitekturni in inženirski dejavnosti. To pa pomeni kup birokracije in seveda kot sem že zapisal pridobitev projektnih pogojev, soglasij za priključitev, PZI projektne dokumentacije in pozitivna mnenja posameznih soglasodajalcev na PZI projektno dokumentacijo. Tudi izvajati del ne boš mogel sam, vendar boš lahko izbral najbolj ugodnega izvajalca, ki pa ni nujno (jaz tudi odsvetujem) izvajalca od soglasodajalca. Moral pa bo soglasodajalec na izvedbo imeti nadzor, kar je strošek izvajalca del. Kar se rajoncev tiče, nimajo njihove kaprice nobene moči več, ker mora vse biti izvedeno povsem skladno s PZI projektno dokumentacijo.
Kar se tiče komunikacijskih povezav, pa že nekaj časa niso več soglasodajalci, zato se lahko z njimi povsem enostavno dogovoriš, ker je za njih pomembno samo, da bodo lahko svoje storitve prodajali.
Iskanje po temi