Objave: 671
Teme: 98
Ocena:
1
Prijatelj ima težavo s klimo Matrix MSA-12A1H, stara 10-15 let. Po zagonu se po cca 10-20 sekundah ustavi in ne reagira več na daljinca. Ko jo izklopiš iz napajanja, jo očitno resetiraš in se bo spet odzivala na komande ter startala kompresor, vendar le za cca 20 sekund.
Preveril sem delovni kondenzator kompresorja ter plin (R410A), ki sta ok. Preden grem razdirat notranjo enoto (sumim sondo na uparjalniku), me zanima, ali ima kdo morda servisna navodila. Mogoče ima klima vgrajeno autodiagnostiko, pa si prišparam razkopavanje celotne notranje enote.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Razen če je slučajno tako narejeno varovanje pri manjku plina.
Preveril si plin... Kako? Izčrpal in stehtal, ali samo priklopil manometer in na osnovi cca 10bar zaključil da ga je dovolj?
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Tlak bi moral ustrezat temperaturi uparjalnika, kar je v začetne pol minute sobna temp.
Med delovanjem pa kako stopinjo-dve manj kot je izpih.
Pod 0 gre ko plina manjka in uparjalnik že lahko delno zamrzuje.
Po tem kar praviš bi rekel da plina manjka, nisem pa stručko-bo kateri od pravih stručkotov povedal svoje mnenje.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ta klima nima nobenega senzorja plina. Deluje dokler mehanska termo zaščita ne izklopi kompresorja.
Po vsej verjetnosti ti je šlo tipalo na izmenjevalcu zunanje enote.
Koliko žillna je povezava med zunanjo in notranjo enoto ?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 671
Teme: 98
Ocena:
1
31.7.2020 ob 20:47
(*Zadnja sprememba objave: 31.7.2020 ob 20:48 uporabnik damo.)
Sem detajlno pogledal še notranji del in opazil, da se (notranji) ventilator samo malce počasi vrti. motor ima obe navitji ok, kondenzator 1.5uF je ok. Verjetno je šla regulacija na kartici ali pa feedback v ventilatorju.
Je pa to klasična hlajenje-gretje (5žil na zunanjo enoto), notranji ventilator pa ima tiristorsko regulacijo.