PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri predelava klime v kanalsko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Zanima me ali bi lahko npr. klimo Mitsubishi SEZ-M35DA/SUZ-M35VA predelal tako, da bi jo zmontiral v mansardi v spuščen strop, na izpuhu bi dodal plehnato razdelilno komoro (podobno kot pri rekuperaciji)  in izpuhe napeljal v 4 manjše sobe cca 15m2. Seveda bi bile cevi izolirane zaradi kondenza. Zajem zraka bi bil torej na hodniku, oddaljenost od posameznih sob pa približno 3-4m. Rad bi, da bi klima lahko delovala neodvisno od rekuperatorja.

Poraja se pomislek, da bi bil ventilator prešibak, bi morda moral v razdelilnik zmontirat dodatne ventilatorje. Ali pa morda kakšne druge težave?

Druga varianta(cenejša) bi bila predelava navadne klime v enak sistem.

Tretja varianta je, da kupim stropno klimo jo dam na hodnik in preko odprtih vrat ohlajam ostale prostore.

Najceneje pa je kupiti split klimo in jo zmontirat na hodnik, nekaj bo že ohladila.

Vsak nasvet dobrodošel.
Po moje so predelave nesmiselne. Vprašanje je, kateri prostor pravzaprav želiš ohlajati. Šele potem greš najprej v ogled s strani strokovnjaka, nato sledi izbira klime ali več, glede na prostore, tehnične karakteristike in denar, nato izvedba. Ob ogledu zna strokovnjak videti tisto, česar ti ne opaziš.
Sam sem kompliciral, tudi na podlagi ˝znanja˝ s foruma, strokovnjak je z enim pogledom predlagal rešitve, meni je ostalo le, da potrdim tisto, ki se mi je zdela najbolj primerna.
Klimo postavi tja kjer imaš največje pribitke in najvišjo temperaturo. Preko odprtih vrat se da zagotovo vsaj vlago pobrati, če že temperature ne boš povsod enako uspešno znižal.

Če je hodnik.majhen,.potem je moje.mnenje da je nempstabljas tam.
Nariši tloris mansarde, okna, kuhinjo....

Sonce naj sveti vsak dan!
Seveda se da. Najbolje je, da od notranje enote uporabiš samo elektroniko in motor. Dogradiš tvojim gabaritom ustrezen uparjalnik in radialen ventilator, daš še narediti ustrezno pločevinasto ohišje, katerega potem dobro izoliraš.
Pri ventilatorju boš verjetno moral izdelat ustrezno R pušo.
Če imaš voljo in nekaj znanja lahko za kakšnih 200€ izdelaš čisto solidno kanalsko napravo. Če bodo kanali neke "normalne" dolžine in dovolj izdatnih gabaritov, bo motor obstoječe klime zadostoval. V nasprotnem bo potrebno poseči po močnejšem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(12.7.2020 ob 09:08)sassapo Napisal: Seveda se da. Najbolje je, da od notranje enote uporabiš samo elektroniko in motor.  Dogradiš tvojim gabaritom ustrezen uparjalnik in radialen ventilator, daš še narediti ustrezno pločevinasto ohišje, katerega potem dobro izoliraš.
Pri ventilatorju boš verjetno moral izdelat ustrezno R pušo.
Če imaš voljo in nekaj znanja  lahko za kakšnih 200€ izdelaš čisto solidno kanalsko napravo. Če bodo kanali neke "normalne" dolžine in dovolj izdatnih gabaritov, bo  motor obstoječe klime zadostoval. V nasprotnem bo potrebno poseči po močnejšem.

Prilagam še sliko tlorisa mansarde, hodnik in stopnišče sta označena modro.
Je kakšna ovira če se uporabi uparjalnik in ventilator od notranje enote, bi mere ohišja prilagodil glede na njiju, ali je bolje uporabiti kakšen drugi ventilator ?
Kako najelegantnejše rešit odvod kondenza?

Priložene datoteke Predogledne slike

Ali to kanalsko klimo že imaš, ali pa jo je potrebno šele nabaviti?

Če še je nimaš jaz na tvojem mestu ne bi kompliciral s kanalsko klimo in izvedbo, ki te bo stala kar nekaj več od neke običajne klime in osnovne montaže. Tako ali tako vemo, da klima zagotavlja optimalne pogoje bivanja , če je neprekinjeno prižgana. In če imaš recimo nastavljeno na delovanje nekaj ur dnevno, ko vas ni doma, ob odprtih vratih vseh sob v mansardi, je to po mojem dovolj.

Maš recimo še variatno z nekoliko bolj usmerjeno distirbucijo, nekaj podobnega imam tudi sam doma:http://www.lontech.si/klimatska-naprava-lg-artcool-stylist-inverter.

Ampak kot rečeno, , jaz na tvojem mestu ne bi kompliciral. Če lahko klimo centralno umestiš (kot imaš narisano), potem bo po mojem vsaka OK.
Iskanje po temi