PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Oblačenje napušča, stik s fasado

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prvotni plan je bil lesen napušč vzdrževat z barvanjem (glej sliko).
Sedaj sem se premislil in bi napušč zaprl v "škatlo", torej fasadno oblekel.
Kako izvest stik "škatle" in fasade, da se sčasoma nebi pojavila razpoka?
jaz bi pa k temu dodala še vprašanje če avtorja ne moti, ali je smiselno najprej narediti fasado in potem zapreti napušč ali obratno?
Mojsa Napisal:jaz bi pa k temu dodala še vprašanje če avtorja ne moti, ali je smiselno najprej narediti fasado in potem zapreti napušč ali obratno?

Ta del se posvetuj z izvajalcem, ko ga izbereš....ti bopovedal kako se dela.

Avtorju: sumimd a se tisti stik zasilikonira....žal pa še nisem od blizu bvidel detajla, takod a zgolj domneva.
Vincent, tole s silikonom verjetno ne bo OK.
Domnevam, da se stik zabandažira na obstoječo fasado.
Moja laična ideja je, da se zabandažiran del na ostoječi fasadi prebarva z barvo napušča (bela); tako dobijo stene tik pod napuščem bel trak.
---
In ja, neumnost je, da stvar nisem "poškatlal" takrat, ko se je delala fasada.
Mislim, da je tako potreben dilatacijski stik, potem se lahko da v stik akrilna masa, tudi kake letvice se lahko uporabijo.

Mojsa
1. fasada (izolacija)
2. zapiranje napušča
1) Zadevo se bandažira (mrežica/vogalnik, lepilo, zaključni sloj) in je to to. Brez silikonov, akrilov ipd...

2) Po lastnih izkušnjahje pametno narediti fasado tudi v škatli, ker jje izolativnosti stiroporja boljša kot "mirujočega" zraka. Ko imaš narejene škatle (XPS) in fasado (EPS) narediš mrežico, lepilo in zaključni sloj - vse naenkrat.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
@ Nebomgabiksal: torej brez neke dilatacije?
Spet čisto laično si mislim, da "cimpr" zaradi temperaturnih sprememb in vlage "miga" nekoliko drugače kot zunanje stene bajte in evo-ti-ga-na razpoke.
Ali se motim?
se motiš Smile to "miganje" je minimalno...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
akla1, tega miganja je minimalno. Nekaj elastičnosti pa ima tudi EPS in ni panike. Pri meni so škatle že dve leti BP.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Če imaš izveden kakšen drugi zračni kanal, pazi na dotok zraka nad izolacijo in med deske - ponavadi se tik pod deskami vgradi posebna mrežica - prezračevalni strešni profil.

Sicer pa bi jaz napušč samo na novo pobarval.

Malo še počakaj, da se gospod Ata priklopi. Gotovo ima kakšno dobro idejo v rokavu. ;-)

Srečno!
Tudi jaz sem mislil, da se na stik vgradi mrežico ali pa vogalnik, ampak "jok brate". Govoril sem z JUB-ovimi izvajalci fasad, ki mi je rekel, da na tako izveden stik z fasado JUB ne bi dal garancije.

Stik napušča in fasade se menda zapolni z lepilom, potem počakaš, da poči in tik pred zaključnim slojem greš po stiku z akrilnim kitom.

Tudi meni je detajl skregan ampak tako je bilo meni povedano. Imam pa namen poklicat JUBovo svetovalno ekipo in bom vprašal kako je s tem, ker tuakj eden reče tako, drugi drugače, v resnici pa nobeden prav točno ne ve.

Kako pa je s polaganjem stirodura, oz. koliko je resnice v dejstvu, da se ga ne polaga dobesedno na stik?

Razmišljam da bi se sam lotil zapiranja ostrešja. Tam kjer se bo napušč dotikal zidu bo na zidu naknadno 8cm kamene volne, vmes late za distanco, preko pa folija in macesen. Verjetno je tukaj najbolje sturodur zaključiti 1cm pred zidom in vmes le zatesniti s kakšnim silikonom? Konstrukcija za stirodur je lahko fiksiranja na zid ali mora biti na ostrešje. Opcija 1 je veliko enostavnejša.
Iskanje po temi